Πρόστιμα για τη φέτα: Απλήρωτο το 90%

Επιβάλλονται πρόστιμα αλλά δεν εισπράττονται- Πικρή ομολογία του ΥπΑΑΤ

Ανεκτέλεστες είναι οι περισσότερες διοικητικές κυρώσεις και απλήρωτα παραμένουν τα περισσότερα πρόστιμα που επιβάλλονται ύστερα από τους ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΕΛΓΟ Δήμητρα όπου διατυπώνονται παρατυπίες ή παραβάσεις της Ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας. Το ίδιο το ΥπΑΑΤ ομολογεί την αδυναμία του να επιταχύνει τη διαδικασία εκκαθάρισης των υποθέσεων για να πληρωθούν τα  πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε όσους παραβιάζουν τον νόμο.

 

Τα στοιχεία είναι επίσημα, καθώς προέρχονται από το ίδιο το ΥπΑΑΤ και χρησιμοποιήθηκαν σε απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στην επερώτηση που κατέθεσαν στο Κοινοβούλιο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την τετραετία 2020-2023 παραπέμφθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, 86 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα (όχι απαραίτητα για νοθευμένη φέτα).

Από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, την τετραετία 2020-2023, έχουν εξεταστεί συνολικά 178 υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε 120 επιχειρήσεις και έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων πρόστιμα, ύψους περίπου 1.275.000  ευρώ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων που εξετάστηκαν (164 υποθέσεις), αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων είναι 1.108.700 ευρώ. Από τα πρόστιμα αυτά, τα 101.000 ευρώ έχουν είτε εισπραχθεί είτε διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για τη βεβαίωσή τους στην εφορία.

Για τα υπόλοιπα πρόστιμα η είσπραξή τους θα δρομολογηθεί, όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των υποθέσεων από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, στην οποία έχουν προσφύγει με ένστασή τους οι επιχειρήσεις και εκκρεμεί είτε η εξέτασή τους είτε η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποφάσεων.

Στο πλαίσιο της ίδιας απάντησης, το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε πως «διενεργούνται σαρωτικοί έλεγχοι στο γάλα και στα προϊόντα αυτού, με γνώμονα την προστασία και στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων, της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας και των Ελλήνων καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, όπως στα σημεία λιανικού εμπορίου, σε αλυσίδες supermarket, στις πύλες εισόδου της χώρας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και όπου αλλού απαιτηθεί,  από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών- όπου κρίνεται αναγκαίο».

You might also like