ΥπΑΑΤ: Προτείνει Διεπαγγελματική Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ

Για να διεκδικηθούν ενισχύσεις από την ΕΕ

Τη συνέχιση και εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη την επικράτεια, με στόχο την προστασία των ελληνικών προϊόντων, αλλά και για να μη μείνει ανοχύρωτος κανένας κλάδος της παραγωγής, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο Χανίων, παρουσία του ΔΣ και μελών της Διοικούσας Επιτροπής της υπό σύσταση Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης.

 

Ο υπουργός κάλεσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γραβιέρας Κρήτης, ως προϊόν ΠΟΠ, δείχνοντας στους παραγωγούς τον προσανατολισμό της ΕΕ.  Επίσης εξαίροντας το έργο του ΜΑΙΧ το κάλεσε να επεκτείνει σε όλη την Κρήτη το πρόγραμμά του για το Παρατηρητήριο Αγροτουρισμού.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο υπουργός, «Θέλουμε να ενισχύσουμε το γάλα και τα τυροκομικά προϊόντα της Κρήτης. Μπορούμε να συγκριθούμε στην ποιότητα. Θέλουμε να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική Γραβιέρα Κρήτης ως ΠΟΠ προϊόν.  Θα μπορέσουν να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το προϊόν στο ίδιο τραπέζι και θα δοθούν νέες δυνατότητες για την προώθηση του προϊόντος.  Η ΕΕ αναγνωρίζει πρώτα από όλα τις Διεπαγγελματικές και μετά Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών. Ό,τι σχήμα και να επιλέξετε θα το στηρίξουμε, αλλά μέσω των Διεπαγγελματικών θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την προβολή του προϊόντος».

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης πρότεινε ως Αναπτυξιακό Δίκτυο Επιστημονικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας, τη σύμπραξη του Επιμελητηρίου Χανίων με τα Ακαδημαϊκά ιδρύματα των Χανίων, τη δημιουργία εδαφολογικού χάρτη παραγωγικότητας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Ο κ. Ροκάκης επισήμανε ότι έτσι θα μπορέσει να ενισχυθεί ο παραγωγικός πλούτος της Κρήτης. «Η υλοποίηση ψηφιακού εδαφολογικού χάρτη για την Περιφερειακή ενότητα Χανίων, πέρα από τη δυνατότητα άμεσης πρακτικής εφαρμογής της σε επίπεδο παραγωγού, θα εξασφαλίσει στην Περιφέρεια Κρήτης ένα σύγχρονο Εδαφολογικό Χάρτη σε λεπτομερή κλίμακα 1 : 5.000, τον οποίο δεν διαθέτει, σε αντίθεση με τις λοιπές περιοχές της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Έλεγχοι

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ είχαν φθάσει στο υπουργείο πληροφορίες για διάφορα καρτέλ που λειτουργούσαν στην αγορά γάλακτος. Πριν τις κινητοποιήσεις, σημείωσε, συστάθηκαν μικτά κλιμάκια και παρουσία εισαγγελέων έγιναν έλεγχοι σε πολλά επίπεδα, σε σουπερμάρκετ και σε πύλες εισόδου της χώρας προσθέτοντας πως 267 δείγματα οδηγήθηκαν στον ΕΛΓΟ και ελέγχονται για τις σημάνσεις.

You might also like