Κόντρες για τις ενισχύσεις στη βοοτροφία

Τις θέσεις τους δημοσιοποίησαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης

Μακροσκελή επιστολή έδωσαν στη δημοσιότητα οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης στην οποία αναφέρονται στα μείζονα ζητήματα των διασυνδεδεμένων ενισχύσεων για την κτηνοτροφία και τις κατηγορίες που έχουν εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα σε βάρος της υποκατηγορίας των βοοτρόφων.

 

Στην ανακοίνωσή τους οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης αρνούνται τον χαρακτηρισμό «ισχυρό λόμπι βοοτρόφων» ο οποίος τους αποδίδεται και διατυπώνουν με σαφήνεια τη θέση τους για τις οικονομικές ενισχύσεις που αφορούν την ελληνική κτηνοτροφία. Υπενθυμίζουν μάλιστα τις πάγιες θέσεις τους, τις οποίες έχουν κατ’ επανάληψη καταθέσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δημοσιοποιήσει στην ευρύτερη κοινότητα των κτηνοτρόφων. Ας δούμε όμως τι ακριβώς αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι στην επιστολή τους.

Προτάσεις των κτηνοτρόφων

«Η πρότασή μας προέβλεπε και την ενίσχυση των μοσχίδων αναπαραγωγής, για να μπορέσει να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο των αγελάδων αναπαραγωγής άρα και η μόσχοι προς πάχυνση, αλλά απορρίφθηκε, παρότι το κονδύλι για το μέτρο αυτό θα προερχόταν από τα υπόλοιπα μέτρα.

Έγιναν δημόσιες δηλώσεις και από τους δύο υπουργούς ΑΑΤ που διαχειρίστηκαν το θέμα (Λιβανός και Γεωργαντάς),οι οποίοι αντιλήφθηκαν άμεσα το προφανές  δίκαιο των αιτημάτων μας κι εξήγγειλαν μέρος των αλλαγών που ζητήσαμε, όμως τελικά οι αλλαγές που εγκρίθηκαν από την ΕΕ ήταν μικρότερες των προσδοκιών μας αλλά κι αυτών που είχαν ήδη εξαγγελθεί, αφού όπως φάνηκε ξεκάθαρα, μόνοι μας ως χώρα ‘βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας’.

Αυτό που καταφέραμε ήταν να αυξηθεί η ενίσχυση για τις γέννες από τα 40 στα 108 € τελικά, αφού όπως μας ενημέρωσαν οι ιθύνοντες του ΥΠΑΑΤ, η ΕΕ δεν υιοθέτησε πλήρως την πρότασή του.

Αν ίσχυε τελικά η αρχική πρόταση των συμβούλων, το μόνο σίγουρο είναι ότι  το κύμα φυγής από τους περισσότερους συναδέλφους βοοτρόφους αναπαραγωγικών αγελάδων κρεοπαραγωγής θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο και πιο άμεσο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και το δημογραφικό και οικονομικό μαρασμό της ελληνικής υπαίθρου.

Φυσικά όταν δεν έχεις ιδιαίτερη σχέση με την κτηνοτροφία ή όταν η γνώση σου περιορίζεται στο θεωρητικό επίπεδο και η γνώμη σου από ότι φαίνεται συμπίπτει με αυτή του κατά τα άλλα αγαπητού γενικού γραμματέα του υπουργείου  κ. Κ. Μπαγινέτα, δηλαδή ότι «παραγωγός μοσχαρίσιου κρέατος είναι αυτός ο οποίος πάει το ζώο στο σφαγείο», άρα συμπερασματικά αυτοί στους οποίους γεννιούνται τα μοσχάρια και εκτρέφουν τις αγελάδες μάνες, είναι μάλλον περιττοί, τότε παίρνεις αποφάσεις όπως η αρχική.


Πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια η συνδεδεμένες ενισχύσεις των κτηνοτρόφων να δίνονται στους τυροκόμους και στους εμπόρους κρέατος και γιατί όχι στα σουπερμάρκετ και στα κρεοπωλεία!

Στην ομάδα εργασίας του στρατηγικού σχεδίου φαίνεται ότι υπήρχε η εντύπωση ότι τα μοσχάρια που πάνε προς πάχυνση και τελικά για σφαγή, γεννιούνται από μηχανές, ίσως ότι φυτρώνουν στα χωράφια και στην καλύτερη περίπτωση ότι, τα φέρνει ο αγελαδοπελαργός ρίχνοντάς τα από τον ουρανό, φυσικά με αλεξίπτωτο, πως αλλιώς άλλωστε!!!

Οι αιτιάσεις του κ. Κλωνάρη προς εκπρόσωπό μας, όταν κάναμε παρέμβαση διαμαρτυρίας σε ημερίδα της ΕΘΕΑΣ στην έκθεση «Agrotica» το 2022, ήταν ότι τα τελικά σφάγια είναι λίγα, σε σχέση με τις γέννες που δηλώνονται άρα πολλές γέννες είναι ψεύτικες και η απάντηση που πήρε ήταν να προχωρήσουν σε ελέγχους μέσω των κτηνιατρικών υπηρεσιών, αλλά και σε περιοχές όπως η Κρήτη, που παρατηρείται υπέρμετρη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των απογραφών και όπως είχε διαπιστώσει και δηλώσει ο πρώην υπουργός ΑΑΤ κ.Σ. Λιβανός, λίγο πριν τον παραιτήσουν! Τυχαίο; Μάλλον όχι!

«Δεν υπάρχουν τόσοι κτηνίατροι για να καλύψουν αυτή τη διαδικασία» ανταπάντησε τελικά ο κ. Κλωνάρης, δηλαδή απλά και λαϊκά «πονάει κεφάλι, κόβουμε κεφάλι» ή κατά άλλους «μαζί με τα ξερά ας καούν και τα χλωρά»!

Περιμέναμε από τους επικεφαλής καθηγητές κ.κ. Κλωνάρη, Βλάχο και Τσιμπούκα, να είναι πιο ευρηματικοί στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τον τελικό τους σχεδιασμό, να μη λένε ανακρίβειες και αναλήθειες,  και να παραθέτουν τα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν όλο το χρονικό διάστημα που διήρκησε η σύνταξη του ΣΣ. όπως και να κατονομάσουν όσους πραγματικά επηρέασαν τις τελικές τους αποφάσεις, πριν το αρχικά κατατεθειμένο ΣΣ.

Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης εκτιμούν πως εξαιτίας του μπάχαλου που έχει δημιουργηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία χρόνια, όλοι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

 

Ερωτήματα κτηνοτρόφων

Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν την ηθική υποχρέωση να δίνουν απαντήσεις, όχι μόνο στις δικές τους ερωτήσεις, όπως γίνεται στη διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσαν, αλλά και σε ερωτήσεις που ταλανίζουν όλους μας.

Ποιος ήταν ο αρχικός τους σχεδιασμός σε όλα τα θέματα και κλάδους, από ποιους και σε ποια σημεία υπήρξε πολιτική παρέμβαση, για να φτιαχτεί αυτό το άδικο και καταστροφικό για την ελληνική κτηνοτροφία ΣΣ;

Γιατί επικαλούνται συνεχώς την ανάλυση SWOT,  χωρίς να την έχουν κοινοποιήσει στους ενδιαφερόμενους, για να μπορέσουμε κι εμείς οι απλοί θνητοί να αντιληφθούμε σε ποια STRENGTHS (Δυνατά Σημεία), σε ποια Weaknesses (Αδύνατα Σημεία), σε ποιες Opportunities (Ευκαιρίες) και σε ποιες Threats (Απειλές),έχει στηριχθεί η ανάλυση SWOT, ποιοι και με ποιες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις την συνέταξαν;

Γιατί συντάξατε το ΣΣ χωρίς να λάβετε υπόψη σας την ανισομερή κατανομή των βοσκοτοπικών εκτάσεων στη χώρα μας, από τη στιγμή που όλες οι ενισχύσεις εκτός των συνδεδεμένων, πατάνε στην έκταση των βοσκοτόπων;

Η ανάλυση SWOT δε σας δίνει την πραγματική εικόνα της ανισοκατανομής των ενισχύσεων στη χώρα και τις παρενέργειες της διατήρησης των ιστορικών δικαιωμάτων, παρά τη σύγκληση;

Γιατί δεν έγινε επανυπολογισμός των μοναδιαίων αξιών ανά εκτάριο της Βασικής Ενίσχυσης με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2023, με κοινή πυκνότητα βόσκησης και συνεχίζουμε με την κατανομή και τα ιστορικά δικαιώματα του 2015, μέχρι το 2027;

Γνωρίζατε ότι με την ανακατανομή των βοσκοτόπων και τον επανυπολογισμό των δικαιωμάτων, θα απελευθερωνόταν ο βοσκότοπος που προκύπτει από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου στην περιφέρειά μας αλλά και όπου υπάρχει μείωση του ζωικού κεφαλαίου;

Γιατί τα οικολογικά σχήματα που φτιάξατε δεν έχουν επαφή με την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική διαχείρισή του;

Μήπως αποτελούν κακή αντιγραφή ευρωπαϊκών ανάλογων δράσεων, αν όχι γιατί δε συνεργαστήκατε με τους φορείς των κτηνοτρόφων για να υπάρξει ένα πραγματικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα;

Γιατί επικαλείστε την υπερκάλυψη των δράσεων των οικολογικών σχημάτων για ν’ αποδείξετε την επιτυχία τους, ενώ γνωρίζετε ότι η συμμετοχή των κτηνοτρόφων σε αυτά, είναι περισσότερο θεωρητική και εικονική και δεν παράγει πραγματικά θετικά αποτελέσματα;

Γιατί δεν επαναφέρατε την εξισωτική στα επίπεδα του 2015 και σε ποσά ενίσχυσης, αλλά και σε δικαιούχους, αφού από το 2015 και μετά οι δικαιούχοι της με πολλές αλχημείες, όπως η κατάργηση της μόνιμης κατοικίας, αυξήθηκαν 450%, από 90.000σε 405.000 δικαιούχους και το κονδύλι της από 120.000.000€ σε 255.000.000€;

Τα 2/3 όσων κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ, έχουν γίνει δικαιούχοι της εξισωτικής!!!

Η ανάλυση SWOT τι λέει για την εξισωτική και τη δημογραφική κατάρρευση της κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα και κυρίως στην περιφέρεια της ΑΜ-Θ, εκτός φυσικά από την Κρήτη, όπου γεννούν ακόμα και τα τραγιά και τα κριάρια;

Γιατί την αναδιανεμητική ενίσχυση τη δικαιούνται μόνο όσοι έχουν δικαιώματα βασικής, ενώ υποτίθεται ότι στόχος της είναι η στήριξη των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων;

Γιατί αποκλείετε από την ενίσχυση των παχυνόμενων μοσχαριών όσους έχουν λιγότερα από 6 σφάγια, έχουμε ως χώρα την πολυτέλεια αντικινήτρων ή μήπως για να μη μειωθεί το ποσό που θα δικαιούνται τελικά οι μεγαλοπαχυντές;

Από τη μία πλευρά δίνετε αναδιανεμητική ενίσχυση σε μία μικρομεσαία εκμετάλλευση και από την άλλη της αφαιρείτε το κίνητρο της παραγωγής της!

Οικονομικό διέξοδο

Όποιος είχε μπει στη διαδικασία να διαβάσει το αρχικό και το τελικό ΣΣ που εστάλη στην ΕΕ, γνώριζε τι περίπου θα συμβεί στις πληρωμές του 2023. Δυστυχώς μαζί με το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία χρόνια, βρισκόμαστε όλοι οι κτηνοτρόφοι σε οικονομικό αδιέξοδο.

Όσο τα χρήματα των ενισχύσεων πηγαίνουν στα χέρια των αεριτζήδων και όχι σε όσους δουλεύουν πραγματικά τη γη και τα ζώα, οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι σε όλη την επικράτεια της χώρας, ιδιαίτερα αυτοί των ορεινών και παραμεθόριων περιοχών, των νησιών και της Κρήτης, θ’ αργοπεθαίνουν επαγγελματικά και θα συρρικνώνονται δημογραφικά.


Για τα διαχειριστικά Σχέδια  Βόσκησης φέρουν ακέραιη την ευθύνη, όλες οι κυβερνήσεις από το 2014 μέχρι σήμερα!

Εμείς παρά τις παραπάνω διαφωνίες μας, αλλά και πολλές άλλες που δε χωρούν σε μία απλή ανακοίνωση, καλούμε δημόσια στην Περιφέρεια της ΑΜ-Θ, δηλαδή στον τόπο του εγκλήματος της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων και τους τρεις επικεφαλής αξιότιμους καθηγητές του ΓΠΑ, σε μία εποικοδομητική συζήτηση, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει, πριν παρθούν οι τελικές καταστροφικές αποφάσεις για την κτηνοτροφία.

Τέλος καλούμε τον υπουργό ΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη να προχωρήσει στις αλλαγές που προτείναμε με την τελευταία επιστολή που του αποστείλαμε και να σταματήσει το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι των αλλαγών χωρίς οικονομικό αποτέλεσμα και των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, για τα οποία φέρουν ακέραιη την ευθύνη, όλες οι κυβερνήσεις από το 2014 μέχρι σήμερα!

Όμορφες επικοινωνιακά οι δηλώσεις του εκάστοτε υπουργού, ότι αυτός δεν είναι σαν τους προηγούμενους, ότι αυτός είναι αποφασισμένος να σπάσει αυγά, αλλά μέχρι σήμερα εμείς οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ, από αυτά τ’ αυγά που σπάνε οι εκάστοτε υπουργοί, δε φάγαμε ποτέ ομελέτα!

Σταματήστε να μας φέρεστε υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, γιατί εμείς είμαστε κτηνοτρόφοι και όχι ηλίθιοι!!!».

You might also like