ΥπΑΑΤ: Ανακοινώσεις πληρωμών

Αν και δεν το παραδέχεται ο Αυγενάκης, οι Ευρωεκλογές 'ανοίγουν' τα ταμεία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Delphi Forum και σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο του Blue Sky Βαγγέλη Γιακουμή αναφέρθηκε για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα στους ελέγχους που πραγματοποιεί η πολιτεία στην αγορά των γαλακτοκομικών και των κρεάτων και ανακοίνωσε σημαντικές πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μάλιστα πριν το Πάσχα.

 

Όπως ανέφερε με τους έκτακτους ελέγχους που ξεκίνησε το ΥΠΑΤΤ στην αγορά «καταφέραμε να περιορίσουμε τις εισαγωγές στο γάλα και να προστατεύσουμε την εγχώρια παραγωγή». Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Προειδοποίησε μάλιστα όσους παρανομούν να μη επιχειρήσουν οποιαδήποτε παρέμβαση: «Θα το πάμε μέχρι τέλους. Μη διανοηθεί κάποιος να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση. Δεν κάνουμε πίσω. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν. Και στα οπωροκηπευτικά που έχουμε απίστευτα ευρήματα, κάτι που δεν το περιμέναμε. Και σε λαϊκές αγορές βιολογικών οπωροκηπευτικών, που επίσης δεν το περιμέναμε. Επίσης γίνεται στοχευμένη δουλειά και στο μέλι».

Όπως είπε ο υπουργός, εν όψει του Πάσχα οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και θα ενταθούν στα αυγά και στο κρέας. «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να μη νομίσει κανείς ότι η Ελλάδα είναι μια εύκολη αγορά, που μπορεί να βαφτίσει ελληνικά προϊόντα, από άλλες χώρες». Ο ΥπΑΑΤ τόνισε, ότι εξονυχιστικοί έλεγχοι γίνονται και στα ΠΟΠ προϊόντα, όπως η «φέτα».

Χρήματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές, ο υπουργός είπε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να καταβάλει στους αγρότες μέχρι το Πάσχα ενισχύσεις τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αφορούν συνδεδεμένες ενισχύσεις, οικολογικά σχήματα, παλιές οφειλές, 16.500 δεσμευμένα ΑΦΜ που με εντολή του ελέγχονται και σταδιακά πληρώνονται όσα είναι εντάξει.

«Δεσμεύθηκα δημοσίως ότι θα καθαρίσει το τοπίο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα μπει τάξη. Είναι υποχρέωσή μας. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν δεσμευμένα χρήματα επί χρόνια. Πρέπει να τακτοποιούμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν νοείται να υπάρχει αγρότης που να νιώθει αδικημένος, που πήγε στα δικαστήρια, δικαιώθηκε και δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Όποιος έχει κάνει παρανομίες στον εισαγγελέα. Αλλά όποιος ελέγχεται και είναι καθαρός πρέπει να πληρώνεται. Αυτά δεν μπορούν να συνεχισθούν. Αν λοιπόν δεν τακτοποιήσουμε αυτά τα πράγματα για ποια ανάπτυξη συζητάμε;».

You might also like