Γαλακτοκομικά: +2,9% ο Δείκτης Τιμών για τον Μάρτιο

Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση

Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση, ενώ συνεχίζει να παραμένει κατά 8,2% κάτω από την τιμή που είχε τον Μάρτιο του 2023.

Ο Δείκτης Τιμών για τα γαλακτοκομικά, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 2,9% σε σχέση με το Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων της FAO, ο οποίος καταγράφει τις μηνιαίες μεταβολές για τις διεθνείς τιμές αναφορικά με τα τρόφιμα, κατά μέσο όρο ανήλθε στους 118,3 πόντους τον Μάρτιο, με μια μείωση κατά 7,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη τιμή πριν έναν χρόνο.

Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές για τυρί, βούτυρο και γάλα  

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο, στην τιμή του τυριού παρατηρήθηκαν αυξήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνεται εξαιτίας της σταθερής ζήτησης εισαγωγών από την Ασία, τις υψηλότερες εγχώριες πωλήσεις στη Δυτική Ευρώπη εξαιτίας των ανοιξιάτικων αργιών και την εποχιακά πτωτική παραγωγή στην Ωκεανία.

Παρά τη ήπια ζήτηση από την Ασία, οι διεθνείς τιμές στο βουτύρου αυξήθηκαν περαιτέρω τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της σταθερής εποχιακής ζήτησης και των κάπως πιο περιορισμένων ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Αντίθετα, μετά από πέντε μήνες συνεχών αυξήσεων, οι διεθνείς τιμές για το πλήρες γάλα σκόνης μειώθηκαν καθώς η παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών μειώθηκε, παρά την εποχιακά περιορισμένη παραγωγή στην Ωκεανία.

Οι τιμές για το γάλα σκόνης χαμηλών λιπαρών επίσης είχαν μια πτωτική τάση, καθώς οι αγορές παρέμειναν σταθερές, με όχι ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση για άμεσες .

Πως διαμορφώθηκαν οι τιμές για το κρέας και τα άλλα προϊόντα 

Ο Δείκτης Τιμών Κρεάτων, όπως φαίνεται από τα δεδομένα του FAO αυξήθηκε επίσης κατά 1,7% από τον προηγούμενο μήνα, με τις διεθνείς τιμές αυξημένες για πουλερικά, χοιρινά και τα βοοειδή.

Η αυξημένη διεθνής ζήτηση για φυτικά έλαια, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας “έσπρωξαν” τον δείκτη αναφοράς για τις τιμές των παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων προς τα πάνω κατά 1,1% για τον Μάρτιο, την πρώτη αύξηση μέσα σε επτά μήνες, όπως αναφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

You might also like