Φέτα: Πρωταγωνίστρια των Ευρωεκλογών

Η ανακοίνωση του ΙΕΛΚΑ με τη συνήθη (προβληματική) μεθοδολογία του και η αντιπαράθεση στη Βουλή για το εθνικό προϊόν

Η συνηθισμένη εδώ και μερικά χρόνια ανακοίνωση του ΙΕΛΚΑ με την οποία ενημερώνει το ευρύ κοινό για τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα και τη σύγκριση των τιμών αυτών με το οργανωμένο λιανεμπόριο στις χώρες της ΕΕ ήταν η αιτία για μια σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση που επιχείρησε να αξιοποιήσει τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ και την αντιπολίτευση η οποία κι αυτή για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ‘ανακαλύπτει’ την φέτα και το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τη διαφορά της τιμής της στο εξωτερικό.
Κείμενο: Θανάσης Αντωνίου

 

Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, η ανακοίνωση των τιμών από το ΙΕΛΚΑ υπακούει σε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία και αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη αντίληψη ενώ είναι δεδομένο πως απηχεί τις απόψεις του οργανωμένου λιανεμπορίου και όχι των παραγωγών  ή της πρωτογενούς παραγωγής. Η πρόσφατη ανακοίνωσή του αφορά στην ‘Επαναλαμβανόμενη έρευνα σύγκρισης τιμών τυπικού καλαθιού σουπερμάρκετ στην Ελλάδα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες’, στην οποία ο φορέας εκτιμάει πως είναι «χαμηλότερες οι τιμές του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα ελληνικά σουπερμάρκετ σε σχέση με Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ρουμανία».

Όπως είναι γνωστό κύριος στόχος του ΙΕΛΚΑ είναι να αναδείξει το μείζον για το οργανωμένο λιανεμπόριο ζήτημα του ΦΠΑ η προσθήκη του οποίου στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων δημιουργεί έντονη διαφοροποίηση των τιμών στην Ελλάδα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το Ινστιτούτο «Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι και οι πέντε χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 24% η Γερμανία, 20% η Γαλλία, 25% το Ηνωμένο Βασίλειο, 16% η Ιταλία, 7% η Πορτογαλία, ενώ η Ισπανία και Ρουμανία είναι αρκετά κοντά με την Ελλάδα αλλά ακριβότερες κατά 5% και 1% αντίστοιχα».

Τι μετράμε και πως

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής και στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, παρουσίασε στοιχεία (την έρευνα του ΙΕΛΚΑ) που δείχνουν οτι η φέτα στην Ελλάδα είναι φθηνότερη από τις χώρες της έρευνας του ΙΕΛΚΑ, παρουσιάζοντας μάλιστα το προφανές – οτι η φέτα στην Ελλάδα είναι και θα πρέπει να είναι φθηνότερη έναντι αγορών του εξωτερικού- ως μια κατάκτηση της κυβέρνησής του.

Το πρόβλημα προέκυψε από τη στιγμή που δεν διευκρινίστηκε επαρκώς στην ομιλία του οτι ο Πρωθυπουργός αναφερόταν σε τιμή δείγματος στην λίστα του ΙΕΛΚΑ βάρους μισού κιλού με μέση τιμή στα ελληνικά σουπερμάρκετ της τάξης των 6,28 ευρώ, δηλαδή 12,3 ευρώ το κιλό, τιμή η οποία από μόνη της είναι πολύ υψηλότερη από την τιμή που πουλιόταν η φέτα λίγα χρόνια πριν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Αρχικά ψάξαμε μήπως βρούμε τη συγκεκριμένη φέτα που πωλείται σε, οφείλουμε να ομολογήσουμε, αυτή την πολύ καλή τιμή. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε.  Τελικά όμως μάλλον κατανοήσαμε τι εννοούσε. Όπως ο Κώστας Σκρέκας ενημέρωσε τους καταναλωτές το Πάσχα πως η λύση για πιο φθηνό αρνί είναι το μικρότερο αρνί, προφανώς και ο κ. Μητσοτάκης εννοούσε πως η λύση για πιο φθηνή φέτα είναι λιγότερη φέτα. Γιατί όντως το μισό κιλό το βρήκαμε σε αυτή την εξαιρετική τιμή».


Ο επίμαχος πίνακας του ΙΕΛΚΑ τον οποίο επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός και στον οποίο αναφέρεται η φέτα στη συσκευασία των 500 γρ. στην τιμή των 6,28 ευρώ:

 

You might also like