Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος 2024: «Βιωσιμότητα στο ποτήρι»

Eορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου

Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος 2024: «Βιωσιμότητα στο ποτήρι»Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών πριν από δύο δεκαετίες με σκοπό την επικοινωνία της σημασίας του γάλακτος για την καλή υγεία, τη συμβολή της γαλακτοκομικής βιομηχανίας στις θέσεις εργασίας, τις κοινότητες και την οικονομία. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος έχει έναν σαφή προσανατολισμό: να δείξει πώς η βιομηχανία  γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, ενώ ταυτόχρονα παράγει θρεπτικά τρόφιμα, μέσω βιώσιμων πρακτικών. Τον εορτασμό συνοδεύουν πάντα προωθητικές ενέργειες κι εκδηλώσεις σε διάφορες  χώρε του κόσμου.

 

Ιστορίες βιωσιμότητας

Μέσα από μια δυναμική αφήγηση που περιλαμβάνει τις περιβαλλοντικές, διατροφικές και κοινωνικές πτυχές του κλάδου, η παγκόσμια γαλακτοκομική παραγωγή συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία, ενσωματώνοντας καινοτομίες και νέες τεχνολογίες, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αφήνοντας ικανοποιημένους εταιρείες και μεταποιητές, ακόμα και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους.

Οι αγρότες εργάζονται σκληρά για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και τους στόχους βιωσιμότητας, ενώ συνεχίζουν να παρέχουν προϊόντα μεγάλης θρεπτικής αξίας στους καταναλωτές, σεβόμενοι πάντα και τους όρους καλής διαβίωσης των ζώων.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα γάλακτος αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλο τον κόσμο έδωσαν την δική τους μαρτυρία, μέσα από κάποιες «ιστορίες βιωσιμότητας».

Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος 2024: «Βιωσιμότητα στο ποτήρι»
Ο γαλακτοκομικός τομέας υποστηρίζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) 600 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται σε γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις, ενώ 400 εκατομμύρια βρίσκονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον τομέα.
Καμπάνιες αφιερωμένες στο γάλα από όλο τον κόσμο

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Consumer Education Project of Milk SA, από τη Νότιο Αφρική, αφιερωμένος στην προώθηση και ανάπτυξη της βιομηχανίας του γάλακτος σχεδίασε μια καμπάνια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Νοτίου Αφρικής, η οποία αφορά τον ρόλο των γαλακτοκομικών προϊόντων ως μέρος μιας βιώσιμης διατροφής σε μια χώρα χαμηλού μεσαίου εισοδήματος.

Πρόκειται για διαφήμιση με τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον καταναλωτή, με στόχο να εκπαιδεύσει να υποστηρίξει και να εμπνεύσει τους Νοτιοαφρικανούς σχετικά με την ευεργετική και διατροφική αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων. Μια βιώσιμη διατροφή πρέπει να είναι προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή, για τον πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων.

Το 2009, ο ιαπωνικός οργανισμός γάλακτος J-milk όρισε την 1η Ιουνίου ως «Ημέρα γάλακτος» στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την πρόθεση του FAO, ο οποίος στήριξε την «Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος» και επίσης όρισε τον μήνα Ιούνιο ως «Μήνα γάλακτος».

Μαζί με τα μέλη του “Smile Project for Milk” πραγματοποιούνται τον μήνα Ιούνιο διάφορες δραστηριότητες που προωθούν την αξία του γάλακτος στο ιαπωνικό κοινό,  προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα θρεπτικά στοιχεία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

η Ambassador του οργανισμού Dairy Australia's Farmer, Sarah Kelly
Η Ambassador του οργανισμού Dairy Australia’s Farmer, Sarah Kelly

Η καμπάνια για το κοινό της Αυστραλίας ονομάζεται «Powered by Milk» και βοηθά στην ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο το γάλα τροφοδοτεί τις τοπικές κοινότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, διατηρεί την οικονομία σε ακμή και ενισχύει τον υγιεινό τρόπο ζωής. «Θέλουμε να αναδείξουμε το γάλα ως την κινητήρια δύναμη της Αυστραλίας, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματά του μέσα από τα σπίτια των Αυστραλών μέχρι τις ευρύτερες κοινότητες. Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να παράγουμε γάλα υψηλής ποιότητας» δήλωσε η Ambassador του οργανισμού Dairy Australia’s Farmer, Sarah Kelly ενώ τόνισε, όντας και η ίδια αγρότισσα, την σημασία του να γιορτάσουν και οι ίδιοι οι αγρότες τη Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος.

You might also like