H Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, μέλους της ΕΘΕΑΣ βραβεύτηκε με το «Superior Taste Award».
Με δύο αστέρια από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης των Βρυξελλών (International Taste Institute, πρώην ITQI), το οποίο ιδρύθηκε το 2005 και αποτελεί τον ηγέτη στην αξιολόγηση και πιστοποίηση γεύσης παγκοσμίως, κατάφερε να ξεχωρίσει η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ. Σημειώνεται, ότι η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου έχει αποσπάσει το Superior Taste Award με δύο αστέρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Γεύσης των Βρυξελλών και το 2015, το 2016 και το 2018.
Η Γραβιέρα Νάξου
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από έναν πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την εξυπηρέτηση των μελών τους και την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος.
Σταδιακά, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν στους 32, με φυσικά μέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους. Με την πάροδο των ετών αυξήθηκαν και οι δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Νάξου και, το 1955, κάποιοι από τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού, θέλοντας να φτιάξουν δικό τους τυρί, λόγω του ότι η αγελαδοτροφία αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος αυξανόταν, άρχισαν να συγκεντρώνουν το γάλα τους, η δε Ε.Α.Σ. τούς παρείχε την τεχνογνωσία.
Έτσι, προέκυψε η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., το ένα από τα δύο πιο σημαντικά προϊόντα του νησιού. Το 1966 η Ε.Α.Σ. Νάξου αποφάσισε να προχωρήσει στην Πιστοποίηση της Γραβιέρας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).
Από τότε η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. έχει ξεχωρίσει σαν προϊόν τόσο και έχει προτιμηθεί από το καταναλωτικό κοινό, κατακτώντας βραβεία γεύσεις και διεθνή αναγνώριση.
Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης των Βρυξελλών
Από το 2005 έχουν αξιολογηθεί χιλιάδες προϊόντα, από περισσότερες από εκατό χώρες, ενώ την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Ινστιτούτου Γεύσης αποτελούν περισσότεροι από 200 επαγγελματίες ειδικοί γεύσης. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής επιλέγονται προσεκτικά, με βάση την επαγγελματική τους εμπειρία στον χώρο και προέρχονται από περισσότερες από 20 χώρες, μέλη των πιο διάσημων ενώσεων σεφ και σομελιέ.
Η διαδικασία πραγματοποιείται μέσα από οργανοληπτικές αξιολογήσεις, ενώ η γευσιγνωσία διενεργείται τυφλά και σε πλήρη σιωπή. Τα προϊόντα που πετυχαίνουν βαθμολογία άνω του 70% στις αξιολογήσεις αυτές λαμβάνουν το Superior Taste Award, το οποίο αποτελεί, ίσως, την πιο διάσημη πιστοποίηση γεύσης παγκοσμίως.