ΗΠΑ: τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα σε μεγάλες αλυσίδες

Walmart, Whole Foods, Costco, Albertsons Companies, Harris Teeter, Wegman’s και Trader Joe’s

Διερευνητικές επαφές του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Ουάσιγκτον με 7 κολοσσούς της αγοράς.

 

Κύκλο διερευνητικών επαφών με τις επτά μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες Walmart, Whole Foods, Costco, Albertsons Companies, Harris Teeter, Wegman’s και Trader Joe’s, ξεκίνησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στην Ουάσιγκτον, επιδιώκοντας τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων (τροφίμων και ποτών) που διατίθενται μέσω μεγάλων αλυσίδων-υπεραγορών.

Η περίπτωση της Walmart

Εν προκειμένω, όσον αφορά στην περίπτωση της μεγάλης αλυσίδας Walmart — κολοσσιαίας πολυεθνικής με έδρα στην Πολιτεία Arkansas, η οποία διαθέτει δίκτυο πλέον των 10.500 καταστημάτων (hypermarkets/supercenters, discount department stores, και grocery stores, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε 19 άλλες χώρες (και υπό άλλες εταιρικές επωνυμίες) — βάσει των μέχρι στιγμής επικοινωνιών του Γραφείου ΟΕΥ, σημειώνεται το εξής:

Αρμόδια εκπρόσωπος της εταιρείας (κα Sarah Thorn, Group Director, Global Government Affairs), ανέφερε ότι η Walmart ήδη διαθέτει στους καταναλωτές-πελάτες της σειρά ελληνικών διατροφικών προϊόντων τόσο στα ράφια (π.χ. ελαιόλαδο, ελιές, ζυμαρικά), όσο και μέσω της πλατφόρμας e-commerce της εταιρείας (π.χ. τυροκομικά, ελαιόλαδο, μπαχαρικά), καθώς και ορισμένα αναλώσιμα είδη πλην αγροδιατροφικών (π.χ. ξυραφάκια). Παράλληλα, η κα Thorn επεσήμανε ότι πάντως οι διατιθέμενες ποσότητες είναι σχετικά περιορισμένες και υπάρχει περιθώριο σημαντικής βελτίωσης.

Το φθινόπωρο «food sourcing team» στην Ελλάδα

Εν προκειμένω, επισημαίνουν ότι κατά την προαναφερθείσα εκπρόσωπο της Walmart υπάρχει ενδιαφέρον της εταιρείας για περαιτέρω εξέταση μιας ευρύτερης γκάμας προϊόντων, και των σχετικών δυνατοτήτων αύξησης της προσφοράς αυτών μέσω των καταστημάτων της, ενώ, συναφώς, ήδη εξετάζεται, σε επίπεδο αρμοδίων αγοραστών της εταιρείας το ενδεχόμενο διοργάνωσης αποστολής ομάδας «food sourcing team» στην Ελλάδα, το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, για συναντήσεις με ενδιαφερόμενους προμηθευτές («export ready suppliers»).

Σε αυτό το πλαίσιο, το Γραφείο ΟΕΥ παραμένει σε επικοινωνία με την κα Thorn, και τους συνεργάτες της (ομάδα «government affairs»), για περαιτέρω από πλευράς Γραφείου ΟΕΥ σχετική υποστήριξη της υπό εξέταση εταιρικής αποστολής, και θα επανέλθουν μόλις έχουν περισσότερα σχετικά στοιχεία.

Προς το παρόν, σε συνέχεια σχετικού ερωτήματος για πληροφορίες βάσει των οποίων οι ενδιαφερόμενοι προμηθευτές προϊόντων μπορούν να ενημερώνονται για την τυπικά ακολουθούμενη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος προσφοράς τροφίμων και ποτών, από πλευράς Walmart επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:

  • Οι ενδιαφερόμενες ε/ επιχειρήσεις μπορούν να ανατρέχουν στην διαθέσιμη πληροφόρηση για προμηθευτές στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Εκεί, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται ιδιαιτέρως οι ενότητες α) Supplier Requirements, σχετικά με απαραίτητες προδιαγραφές, και β) Apply to be a Supplier, σχετικά με τις δυνατότητες προσφοράς προϊόντων, είτε στα ράφια των καταστημάτων είτε μέσω διαδικτύου (e-commerce).
  • Ειδικότερα για προσφορά προϊόντων μέσω διαδικτύου (online marketplace), οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να ανατρέχουν στην διαθέσιμη πληροφόρηση Sell your products on Walmart Marketplace, καθώς και στην ειδική εργαλειοθήκη για ανάπτυξη e-commerce μέσω της εταιρείας New-Seller Savings – Walmart Marketplace.
Περισσότερες πληροφορίες για το Γραφείο ΟΕΥ της Ουάσιγκτον

Υπεύθυνος γραφείου: Παναγιώτης Δερμεντζόγλου, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’

Ωράριο (ώρα Ελλάδος): 15:30 – 23:30

Τηλέφωνο: +1 202 939 1300

ΦΑΞ: +1 202 939 1324

Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected]

Διαβάστε επίσης:

Αντώνης Ούζας, Gjirofarm: «Εξάγουμε στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην… Ελλάδα»

You might also like