Δύο + ένας για τη Θεσσαλία

Η κυβέρνηση τρέχει για να καλύψει τον ‘χαμένο’ χρόνο στην αποκατάσταση του πληγέντος κάμπου- Τοπικοί βουλευτές επικεφαλής στο ΥπΑΤ

Με δύο Θεσσαλούς πολιτικούς στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τσιάρας, Κέλλας) και την επικουρία του Χρήστου Τριαντόπουλου (υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Μαγνησίας), η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των πληγέντων στην Θεσσαλία, μια διαδικασία η οποία παρά τη θετική εικόνα που σκιαγραφούσε ο απερχόμενος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, κρίνεται κατώτερη  των αναγκών της περιοχής και των προσδοκιών των αγροτών.
Του Θανάση Αντωνίου

 

Ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λάρισα, λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί θετικό υπέρ της κυβέρνησης κλίμα στην ‘πρωτεύουσα’ της Θεσσαλίας, είχε ισχυριστεί ότι «όλοι κρίνονται απέναντι στους πληγέντες της Θεσσαλίας από τη συνέπεια, την υπερπροσπάθεια και την αποτελεσματικότητα», στοιχεία που προφανώς δεν έγιναν αντιληπτά όλο το προηγούμενο διάστημα της δικής του θητείας.

Μπορεί η  (απερχόμενη) ηγεσία του Υπουργείου  να ήταν στην περιοχή, συνεχώς, περισσότερο από ένα μήνα, μετά από την καταστροφή που προκάλεσε ο Daniel «με στόχο να βλέπουμε από κοντά τα προβλήματα και να τα λύνουμε άμεσα», όπως ισχυρίστηκε ο Λ. Αυγενάκης, η πραγματικότητα όμως διέψευσε την κυβέρνηση. Έτσι, σήμερα, η αλλαγή στο ΥπΑΑΤ θεωρήθηκε απολύτως δικαιολογημένη στις τάξεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων- ειδικά των Θεσσαλών.

Λίγα πράγματα στην Θεσσαλία

Αν κάτι θα έπρεπε να ‘κρατήσουμε’ από την παρουσία του Λ. Αυγενάκη στο ΥπΑΑΤ είναι η δημιουργία του προγράμματος μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιχείρησε να καλύψει τις απώλειες και να ενισχύσει την προσπάθεια ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας στην Θεσσαλία. Θυμίζουμε πως το πρόγραμμα 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, αφορά στη δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν και στη δωρεάν ανακατασκευή των στάβλων που κατεστράφησαν.  Το πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση της υλοποίησής του με υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στις ευεργετικές του διατάξεις, οι πληροφορίες όμως από τη Θεσσαλία θέλουν τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων να είναι μικρή.

Όσο αφορά την οικονομική αποκατάσταση των πληγέντων, ο Λευτέρης Αυγενάκης αποχωρεί από το ΥπΑΑΤ ενώ ήδη έχουν καταβληθεί περίπου 150 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές μέσω ΕΛΓΑ, από τα οποία 133 εκατ. σε 30.000 δηλώσεις ζημίας για φυτική παραγωγή και περίπου 17 εκατ. ευρώ για 2.500 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Αλλά και σε αυτές τις προκαταβολές υπάρχει μεγάλη γκρίνια στη Θεσσαλία, καθώς υπάρχουν πληγέντες που δεν έχουν λάβει τα χρήματα.

Τρία χρόνια πίεσης

Η νέα ηγεσία του υπουργείου, μεταξύ των οποίων δύο γιατροί(!) καλείται να επιταχύνει την αποκατάσταση των πληγέντων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια που μεσολαβούν μέχρι τις επόμενες εκλογές αλλά και να αποκαταστήσει τις σχέσεις του ΥπΑΑΤ με τους εποπτευόμενους φορείς του, όπως ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα, ο ΕΛΓΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ, καλείται να αποκαταστήσει και να εκσυγχρονίσει τα Δίκτυα Άρδευσης ΤΟΕΒ (όχι μόνο στη Θεσσαλία φυσικά…) τα οποία βρίσκονται σε οικονομικό τέλμα, να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει τις ρυθμίσεις των αγροτών σε σχέση με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος), να προωθήσει τα Σχέδια Βελτίωσης και, φυσικά και να εξυγιάνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έναν από τους πιο προβληματικούς δημόσιους οργανισμούς της χώρας.

Μάλιστα αυτός ο συγκεκριμένος οργανισμός, για τον οποίο η χώρα είναι πλέον υπόλογη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις, θεωρείται από ορισμένους ως μια από τις κύριες αιτίες για την απομάκρυνση του Λ. Αυγενάκη.

You might also like