ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι εργαζόμενοι για το (ευρω)θρίλερ του Οργανισμού

Τι συμβαίνει με την επίσημη διαπίστευση του Οργανισμού- Πόσο κινδυνεύει η λειτουργία του- Στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι εργαζόμενοι

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού & Εγγυήσεων (Π.Σ.Ε. – Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία στοχεύει στο  διευκρινίσει μερικά ζητήματα σχετικά με τον πολύπαθο Οργανισμό ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο εξαιρετικά αρνητικών δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο μέχρι και για οριστικό κλείσιμό του, από την ΕΕ προκειμένου να εξυγιανθεί.

 

Ως προς τα όσα δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) για την ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ σε καθεστώς επιτήρησης, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό αναφέρουν τα εξής:

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως όλοι οι Οργανισμοί Πληρωμών (εφεξής ΟΠ), λειτουργεί με βάση κανονιστικές διατάξεις και κατευθυντήριες οδηγίες που δίνονται από την Ε.Ε.. Κάποιες από τις διατάξεις αφορούν και στη συμμόρφωση με τα ονομαζόμενα κριτήρια διαπίστευσης, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορεί ένας ΟΠ να λάβει την απαιτούμενη διαπίστευση και να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον αγροτικό κόσμο.

Η επιτήρηση ή εποπτεία ορίζεται στους ενωσιακούς κανονισμούς και ισχύει για όλους τους ΟΠ που λειτουργούν στα διάφορα Κράτη Μέλη (εφεξής ΚΜ). Αφορά σε μια διαδικασία επίβλεψης από την πλευρά της Ε.Ε. προκειμένου να διορθωθούν οι εντοπισμένες ελλείψεις στην λειτουργία ενός ΟΠ.

Πρόταση για καθεστώς επιτήρησης

Η ΕΕ πρότεινε να τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε καθεστώς επιτήρησης, όπως κατά καιρούς έχουν τεθεί και άλλοι ΟΠ σε άλλα ΚΜ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αιτίες για αυτή την εξέλιξη ήταν το ότι παρατηρήθηκαν αποκλίσεις σε ορισμένα από τα κριτήρια διαπίστευσης, τα οποία σχετίζονται με την επάρκεια σε προσωπικό, τις διαδικασίες ελέγχου αιτήσεων και την εποπτεία που ασκείται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε φορείς που τους έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες.

Εφόσον λοιπόν η αρμόδια Αρχή Διαπίστευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφασίσει να εντάξει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτήρηση, θα χρειαστεί να καταθέσει στην Ε.Ε ένα σχέδιο δράσης, βασισμένο κυρίως στα σημεία στα οποία παρατηρήθηκαν αποκλίσεις με τα κριτήρια διαπίστευσης. Στη συνέχεια θα δοθεί ένας χρονικός ορίζοντας δώδεκα μηνών κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες βελτιωτικές ενέργειες.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και οι πληρωμές στους αγρότες της χώρας μας θα συνεχίζονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Σε διαφορετική περίπτωση τα χρονικά περιθώρια για να γίνουν όλες οι απαιτούμενες διορθώσεις θα είναι ασφυκτικά, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας ή μη ολοκλήρωσης των προτεινόμενων δράσεων, θα αρθεί η διαπίστευση του Οργανισμού με άμεσο επακόλουθο την αδυναμία ολοκλήρωσης των πληρωμών στους Έλληνες αγρότες και επενδυτές.

Συνεπώς η ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ σε διαδικασία επιτήρησης σημαίνει ότι εισέρχεται σε μια διαδικασία κατά την οποία δύναται να βελτιώσει τις όποιες αδυναμίες παρατηρούνται και να βγει ενισχυμένος προς όφελος του αγρότη.

Να σταματήσει η πολιτική αντιπαράθεση

Σε αυτό το σημείο, ως εργαζόμενοι σε έναν Φορέα που βάλλεται στα όρια της συκοφαντίας από κέντρα που εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες, με δημοσιεύματα που μοναδικό στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, ζητάμε να ληφθούν μέτρα και πολιτικές αποφάσεις προκειμένου ο ΟΠΕΚΕΠΕ να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της Ε.Ε και να σταματήσει να αποτελεί μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης και αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων.


Οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως όλοι οι Οργανισμοί Πληρωμών της ΕΕ δεν νομοθετεί και δεν είναι υπεύθυνος για τις επιλογές της ΚΑΠ, αλλά εφαρμόζει τις αποφάσεις του κράτους μέλους στο οποίο ανήκει.

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουμε τον Οργανισμό με όλες μας τις δυνάμεις και καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες, κάτω από δύσκολες συνθήκες, να εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και με όσα μέσα διαθέτουμε τον αγρότη. Ζητάμε την αυτονόητη στήριξη τόσο της πολιτείας όσο και του αγροτικού κόσμου έτσι ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας και να προσφέρουμε κάθε φορά υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις εκάστοτε κοινοτικές απαιτήσεις και εθνικές αποφάσεις. Αυτή η δύσκολη κατάσταση έχει φέρει σε δυσχερή θέση και σε απόγνωση όχι μόνο το σύνολο του αγροτικού κόσμου αλλά και τους εργαζόμενους στον Οργανισμό. Μακριά από μακιαβελικά σενάρια και κινδυνολογίες συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς ένα κοινό στόχο, αυτόν της ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου».

You might also like