Καπούνης, ΕΑΣ Νάξου: «σε λίγο, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα φύγουν»

Η λειψυδρία και τα προβλήματα που προκαλεί στον πρωτογενή τομέα

Σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1, μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και μέλος της ΕΘΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης αναφορικά για το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί της Νάξου.

 

Ο κ. Καπούνης, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ Νάξου) δήλωσε «Για τον τριτογενή τομέα, ο δήμος έχει φροντίσει με αφαλατώσεις και θα έχει νερό. Αυτό, όμως, δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα. Η Νάξος δεν είναι μόνο ο τουρισμός, το νησί μας έχει και αγροτική παραγωγή».

Λειψυδρία: τεράστιο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους και αγρότες

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου πρόσθεσε «σε λίγο, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα φύγουν. Δεν υπάρχει νερό κι είναι ακόμα Ιούνιος – τον Αύγουστο θα υπάρχει τεράστιο θέμα, επειδή θα έχει περισσότερο τουρισμό, μεγαλύτερη κατανάλωση νερού. Δεν θα έχουν να πιούν και τα ζώα – θα τα ποτίζουν με υφάλμυρο νερό (αγωγιμότητας πάνω από 6.000) και θα έχουμε αδυνατίσματα των ζώων, διάρροια, μη παραγωγικά ζώα. Θα υπάρξει τεράστιο θέμα με τη ζώνη γάλακτος. Φέτος έβρεξε μόνο δύο φορές. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας ταμιευτήρας που τον γεμίζουν από τις αφαλατώσεις, το φράγμα της Φανερωμένης που είναι ξερό και ένα υπό κατασκευή φράγμα, αυτό του Τσικαλαριού, το οποίο έχει δημοπρατηθεί από το 2009 και παρότι αναφέρουν ότι έχει υλοποιηθεί το 45% δεν έχει γίνει ούτε το… 2%! Είναι 37,5 εκατ. ευρώ σταματημένα εκεί. Εάν φτιαχνόταν αυτό το φράγμα, ακόμα και πέντε χρόνια να έκανε να βρέξει δεν θα είχε πρόβλημα ο πρωτογενής τομέας. Δεν ασχολείται όμως κανείς».

Για την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.

Για την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. ο κ. Καπούνης ανέφερε ότι η παραγωγή έχει μειώθηκε κατά 250 τόνους, εξαιτίας της ακρίβειας. «Ως Ένωση, βάλαμε πλάτη: φέραμε 150 ζώα από την Ολλανδία, αυξήσαμε την παραγωγή, ενισχύσαμε τους παραγωγούς, δώσαμε υψηλότερη τιμή στο γάλα και πάμε να αυξήσουμε την παραγωγή του γάλακτος για να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, το νησί το κρατά ο πρωτογενής τομέας – αν δεν έχει νερό, τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Θα φύγουν! Πρέπει η Πολιτεία να το κοιτάξει το ζήτημα!».

Όπως ανέφερε ο κ. Καπούνης, τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα. Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου επισήμανε ακόμη, ότι πρέπει να εφαρμοστεί η νησιωτικότητα, που μόνο στα χαρτιά υπάρχει, όπως σημείωσε ο ίδιος.

You might also like