Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας με παρέμβασή της η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες και μόλις έγινε γνωστό ότι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι μεταξύ αυτώn που έχουν πληγεί από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι έλεγχοι ζώντων ζώων στα σύνορα της χώρας.
Kατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για ελλιπή αντιμετώπιση της νόσου ενώ ζητάει επίμονα στήριξη της ζωικής παραγωγής και αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου που θα χαθεί.
«Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης είναι μεγάλες, όχι μόνο γιατί υπηρετεί, μαζί με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις αυτήν την πολιτική της ΚΑΠ, που ευνοεί και τέτοια φαινόμενα εξάπλωσης ζωονόσων, αλλά και γιατί κοντεύει ένας μήνας από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, και έχουν μείνει μόνο σε γενικόλογες ενημερώσεις και αναπαραγωγή της γνωστής πλέον κασέτας περί ‘ατομικής ευθύνης’ των κτηνοτρόφων, να πάρουν όσα μέτρα μπορούν οι ίδιοι με τα δικά τους μέσα, επιβαρυνόμενοι με επιπλέον κόστος» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν πως παρόλο που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα εδώ και μέρες στον νομό, ακόμα δεν έχει οριστεί χώρος υγειονομικής ταφής του ζώου που θανατώνεται και του κοπαδιού που πλέον θα σφαχτεί.
Όπως και άλλες ομοσπονδίες αγροτών σε διάφορες περιοχές της χώρας που εξέδωσαν ανακοινώσεις αυτό το διάστημα, οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θεωρούν πως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν υποστελεχωθεί σε τέτοιο βαθμό που στον μεγαλύτερο γεωγραφικά νομό της χώρας, υπάρχουν μόνο 6 κτηνίατροι, όπου κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια με τα λίγα μέσα που διαθέτουν να κάνουν όσους ελέγχους μπορούν.
«Ενώ την ίδια ώρα τα κρατικά εργαστήρια, επίσης λόγω υποστελέχωσης, αδυνατούν να ανταποκριθούν, καθυστερούν στην έκδοση αποτελεσμάτων, δεχόμενοι πλέον λιγότερα από αυτά τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί» συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας τονίζει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν καμιά ουσιαστική δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που θα υποστούν οι παραγωγοί οι οποίοι, από την πλευρά τους, απαιτούν δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης.
«Οι τρέχουσες τιμές που αναφέρει το ΥπΑΑΤ είναι αστείες και προσβλητικές για τους κτηνοτρόφους. Η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 300 ευρώ ανά αιγοπρόβατο. Οι κτηνοτρόφοι δεν χάνουν μόνο το εισόδημά τους, αλλά και το ζωικό τους κεφάλαιο, και η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί αυτό το ποσό ως το ελάχιστο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Τι ζητάει η Ομοσπονδία
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας διεκδικεί:
- Να επιταχυνθούν οι έλεγχοι για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τη μεταδοτική πανώλη.
- Να στελεχωθούν άμεσα τα κρατικά εργαστήρια για την έγκαιρη έκδοση των αποτελεσμάτων από τα δείγματα που συλλέγονται.
- Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι απαιτούμενες προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Αιτωλοακαρνανία, καλύπτοντας όλα τα κενά. Να δοθούν όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός και μέσα ατομικής προστασίας στους κτηνιάτρους, για να πραγματοποιηθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες.
- Να επαναλειτουργήσουν όλα τα κρατικά κτηνιατρεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια με πλήρη στελέχωση τους.
- Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
- Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
- Σε περίπτωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ταφούν με όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας τα νεκρά ζώα, χωρίς επιβαρύνσεις των κτηνοτρόφων. Να οριστούν άμεσα από την Περιφέρεια χώροι υγειονομικής ταφής των νεκρών ζώων.
- Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, μέτρα ατομικής προστασίας των κτηνοτρόφων κ.λπ.) για όσους κτηνοτρόφους υποχρεωθούν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.