Μέτρα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας η οποία πριν από ένα χρόνο και κάτι είχε πληγεί από την κακοκαιρία Daniel ανακοινώθηκαν κατά την περιοδεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για συνολικό πρόγραμμα που θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ («Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας» είναι ο υπηρεσιακός τίτλος του), αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν οτι έχουν γίνει ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες του κατεστραμμένου κάμπου.
«Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αυτό αποδεικνύεται και από τη σημειολογική παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον Daniel, στην περιοχή, αλλά και από το πρόγραμμα ανασυγκρότησης ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Μέχρι σήμερα, σημείωσε ο κ. Τσιάρας, στην περιοχή έχουν διατεθεί άνω των 180 εκατ. ευρώ από την Κρατική Αρωγή, 270 εκατ. για αποζημιώσεις στην παραγωγή (αναμένεται να ξεπεράσουν τα 310 εκατ. ευρώ), περίπου 237 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ, ήδη, εκτελούνται έργα στις υποδομές που ξεπερνούν τα 1,4 δις ευρώ.
Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η κυβέρνηση με την πολιτική της αποδεικνύει ότι βρίσκεται δίπλα στους πολίτες της Θεσσαλίας, διευκρίνισε, όμως, ότι αυταπατάται όποιος νομίζει ότι το πρόγραμμα ανασυγκρότησης μπορεί να το εφαρμόσει η κυβέρνηση με ένα ‘μαγικό ραβδί’, από τη μια στιγμή στην άλλη.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, πρέπει να ακολουθηθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, προσδιορίζοντας ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης προβλέπει μια πενταετία για την ολοκλήρωση των έργων. Σε ό,τι αφορά στα ίδια τα έργα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή, ανέφερε ότι έχουν έναν διττό χαρακτήρα, καθώς, εκτός από αρδευτικά, θα είναι και αντιπλημμυρικά έργα.
ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα προβλήματα ο παραμένουν άλυτα
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως την ώρα που οι εικόνες με τα νέκρα ψάρια στον Παγασητικό κόλπο κάνουν τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ, ο κ. Μαρινάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ισχυρίστηκε πως κυβέρνηση Μητσοτάκη πασχίζει να κάνει την Ελλάδα ‘κανονική ευρωπαϊκή χώρα’. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως «όλα τα προβλήματα που προκάλεσε η καταστροφική πλημμύρα πριν έναν χρόνο παραμένουν άλυτα και οι πολίτες της Θεσσαλίας βρίσκονται σε απόγνωση».
και συνεχίζει στην ανακοίνωση: «Η εν κρυπτώ φιέστα του κ. Μητσοτάκη -ο οποίος δεν τόλμησε να επισκεφτεί τον Βόλο, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος είδε από κοντά την περιοχή και συνάντησε τους πολίτες- απέτυχε παταγωδώς, κι αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως επίσης, είναι αδύνατον να κρυφτεί η παντελής αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο μείζον της ακρίβειας, που πλήττει όλους τους καταναλωτές. Ό,τι κι αν ισχυριστεί ο κ. Μαρινάκης, ο πληθωρισμός καλπάζει, οδηγώντας τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας σε τρομακτική δυσκολία, αλλά και τα καρτέλ σε απίστευτη κερδοφορία. Είναι προφανές για ποιους εργάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
ΚΚΕ: Κυβερνητικές φιέστες και οι στημένες ‘συσκέψεις’
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, «Οι κυβερνητικές φιέστες και οι στημένες ‘συσκέψεις’ στην πολύπαθη Θεσσαλία, παρουσία του Πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Αρχής, συνιστούν πρόκληση προς τον λαό της περιοχής, που, έναν χρόνο μετά τις καταστροφές του Daniel, εξακολουθεί να βιώνει τις τραγικές συνέπειες, ενώ τα μεγάλα λόγια για ‘αποκατάσταση’ παραμένουν κενό γράμμα. Αυτό αποδεικνύουν – ανάμεσα στα πολλά άλλα προβλήματα – οι γνωστές εικόνες των ημερών με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, αλλά και τα όσα κατήγγειλαν οι απλοί άνθρωποι. Την οργή αυτού του κόσμου επιχείρησε να αποφύγει ο πρωθυπουργός επιστρατεύοντας και τα ΜΑΤ».
Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση πως έναν χρόνο μετά, και παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες, δεν έχει προχωρήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία του λαού, ούτε καν τα απολύτως αναγκαία αναχώματα, αφού η επιλεξιμότητά τους υποτάσσεται στο κριτήριο του κόστους – οφέλους, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από το περιβόητο πόρισμα της ολλανδικής εταιρείας, ενώ ακόμα και οι όποιες ενέργειες γίνονται, χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα.
«Ο λαός της περιοχής και όλης της χώρας δεν πρέπει να προσφέρει καμιά συναίνεση σε αυτούς που ‘χτίζουν’ το μέλλον του με τα ίδια υλικά που τον έφεραν ως εδώ» επισημαίνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Με τον αγώνα του πρέπει να απορρίψει το σχέδιο δήθεν ‘ανασυγκρότησης’ της περιοχής, που – μεταξύ άλλων – προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού, την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση και τη στήριξη νέων κερδοφόρων επενδύσεων των ομίλων».
Το ΚΚΕ θεωρεί πως αυτό που επείγει είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φορέων και των επιτροπών πλημμυροπαθών που ‘υποδέχθηκαν’ τον πρωθυπουργό σε κάθε στάση του, ώστε να γίνει προτεραιότητα η αποκατάσταση και η προστασία της ζωής και του εισοδήματος του λαού, «ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης του νερού και αντιπλημμυρικής θωράκισης και όχι τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια για νέα κέρδη πάνω στις πλάτες του».