Συνάντηση της ΕΘΕΑΣ με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα
Στόχος η στήριξη και η περαιτέρω ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα και των Αγροτικών Συνεταιρισμών
Στη συνέχεια, υπογραμμίστηκε από πλευράς της ΕΘΕΑΣ πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, προκειμένου η χώρα ενισχυθεί, χαράσσοντας μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία θα στοχεύει στην κατάκτηση της αγοράς. Μάλιστα δε, τονίστηκε πως οι ΑΠΕ και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί είναι αλληλένδετες έννοιες, καθώς μέσω αυτής της σχέσης υποβοηθείται η παραγωγή και η μεταποίηση.
Όπως δήλωσαν οι Πρόεδροι των Συνεταιρισμών “απαιτούνται, όλα τα ανωτέρω, προκειμένου να στηριχθεί περαιτέρω ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος είναι και πρέπει να είναι ο σημαντικότερος πυλώνας, καθώς λειτουργεί ως «ατμομηχανή» της χώρας, με σημαντικά οφέλη προς τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές κρίσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οι ελληνοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια, η μείωση του κόστους παραγωγής και το μείζον πρόβλημα των τελευταίων ετών, που περιστρέφεται γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα στους αγρότες και στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα”.
Από πλευράς του, ο κ. Δούκας ακούγοντας με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα ανωτέρω, δήλωσε πως «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», προκειμένου οργανωμένα να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον ρόλο της ΕΘΕΑΣ.
Κλείνοντας, ο κ. Δούκας, τόνισε πως “θα αξιοποιήσουμε τα φορολογικά μέτρα για την έκπτωση του φόρου, την κοινή παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αλλαγή του ΕΛΓΑ για την προστασία από την κλιματική κρίση, την αξιοποίηση των κοινοτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ, τη δημιουργία υποδομών για το αρδευτικό νερό και την αντιμετώπιση της ξηρασίας, τη διευκόλυνση των νέων να μπουν στην παραγωγή με ειδικά ενισχυμένα κίνητρα, την ψηφιακή σύγκλιση του αγροτικού χώρου, τη διευκόλυνση εισόδου της καινοτομίας μέσα από την εκπαίδευση, αλλά και το μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων”.