«Στοιχειακή μεταβολομική – Επισήμανση γαλακτοκομικών με Δυσπρόσιο»

Η εισήγηση της Λήδα Παπαλάμπρου στην Ημερίδα Γαλακτοκομίας, στις 9 Νοέμβρη 

Η ιχνηλάτηση τροφίμων με σπάνιες γαίες θα μπορούσε να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές για την προέλευση των τροφίμων αυτών και έτσι να ανοίξει μια καινούργια πύλη στην αυθεντικότητα τροφίμων.

 

Λήδα Παπαλάμπρου

Χρησιμοποιώντας πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις σπανίων γαιών στα προϊόντα, εξασφαλίζουμε την υγεία των καταναλωτών ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να τις ανιχνεύσουμε μέσω των -ομικών τεχνολογιών, οι οποίες έχουν εξαιρετικά χαμηλά όρια ανίχνευσης. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν 17 byte αριθμό από τις 17 σπάνιες γαίες, ο οποίος μπορεί να κωδικοποιήσει μέχρι και 131.000 συνδυασμούς. H διαδικασία υπό εξέταση είναι η δημιουργία γαλακτοκομικού προϊόντος, το οποίο θα περιέχει σπάνιες γαίες από το γάλα προβάτων που έχουν τραφεί με τροφές στις οποίες έχουν ενσωματωθεί μικροποσότητες μίγματος σπανίων γαιών. Οι σπάνιες γαίες ενσωματώνονται στο εσωτερικό των φυτρών σιταριού και έπειτα γίνεται στοιχειακή ανάλυση στο ICP-MS.


Η Λήδα Παπαλάμπρου θα παρουσιάσει την εισήγησή της εισήγηση της στην 7η Επιστημονική Ημερίδα Γαλακτοκομίας & Τυροκομίας, στις 9 Νοέμβρη, στο Metropolitan Expo, στα Σπάτα, στο πλαίσιο της MEAT/ DAIRY/ FROZEN 2024 

Έχουμε δημιουργήσει ήδη φύτρες με γαδολίνιο, που παρουσιάσαμε στην ημερίδα του 2022 και σήμερα θα παρουσιάσουμε το δυσπρόσιο. Μελετήθηκαν η σχέση δόσης-απορρόφησης, η απορρόφηση σε σχέση με το χρόνο, το μήκος και το ξηρό βάρος των φυτρών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια γραμμική αύξηση του δυσπροσίου στο σιτάρι όσο αυξάνουμε τη δόση του δυσπροσίου στο διάλυμα ποτίσματος. Υπάρχει επίσης ραγδαία αύξηση του δυσπροσίου την 4η προς 5η μέρα ποτίσματος. Τα πειράματα θα συνεχιστούν με έρβιο και υτέρβιο και στη συνέχεια τις υπόλοιπες σπάνιες γαίες.


«Στοιχειακή μεταβολομική – Επισήμανση γαλακτοκομικών με Δυσπρόσιο»
 Παπαλάμπρου Λ.1,2 , Γεωργίου Κ. Α. 1,2    
1Εργαστήριο Χημείας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
2 Ερευνητική υποδομή FoodomicsGR, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
You might also like