Σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ με κτηνοτρόφους

Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των ζωονόσων- Νέα κρούσματα ευλογιάς- Νέα μέτρα

Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους κτηνοτροφικών Ενώσεων, Συλλόγων και Συνεταιρισμών από όλη τη χώρα είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με αφορμή το πρόβλημα της ευλογιάς που επιμένει σε διάφορες περιοχές της χώρας.

 

Ο Υπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη ζωονόσος, κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. «Προσβλέπω στη συνδρομή σας και στη συνεργασία σας», τόνισε ο κ. Τσιάρας, γιατί, όπως είπε, ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στο ζωικό μας κεφάλαιο.

Ο ΥπΑΑΤ εξήγησε τη σκοπιμότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί τα οποία εντάσσονται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει δύο σκέλη: Πρώτον, αυξημένη αποζημίωση στα 250 ευρώ για τα καθαρόαιμα και στα 220 ευρώ για τα ημίαιμα, και δεύτερον, δωρεάν αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, κατά τα πρότυπα του Μέτρου 5.2 για τη Θεσσαλία. Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι εξετάζεται τρόπος ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και μέσω ζωοτροφών, αφού υπάρχουν περιοχές, όπως αυτές του Τυρνάβου στη Θεσσαλία, που είναι «κλειστές» από τις 11 Ιουλίου 2024, ενώ έγινε συζήτηση για τους λόγους που δεν προκρίθηκε η λύση του εμβολιασμού.

Aποζημίωση στα 250 ευρώ για τα καθαρόαιμα και στα 220 ευρώ για τα ημίαιμα ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ

 

Στη σύσκεψη ετέθησαν και γενικότερα ζητήματα που έχουν σχέση με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, την υποστελέχωση της περιφέρειας σε κτηνιάτρους, το χωροταξικό και τις χρήσεις γης, τις εξισωτικές ενισχύσεις καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αλλά και την προστασία των υδάτινων πόρων.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και εκπρόσωποι από την ΕΘΕΑΣ και δεκαπέντε Ενώσεις, Συνεταιρισμούς και Συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

Νέα κρούσματα ευλογιάς- νέα μέτρα μέχρι τις 15 Νοέμβρη

Εν τω μεταξύ η ευλογιά καλπάζει σε διάφορα σημεία της χώρας αναγκάζοντας το ΥπΑΑΤ να προσθέτει αντί να αφαιρεί περιοριστικά μέτρα. Μετά την επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων αφενός της ευλογιάς των προβάτων στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, αφετέρου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης των επιζωοτιών, από 08/11/2024 έως και 15/11/2024 η Γενική Κτηνιατρική Διεύθυνση του ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε τη λήψη των παρακάτω μέτρων τα κάτωθι μέτρα:

1) Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020,στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.

2) Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.

3) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i. Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταβλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.

ii. Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους, εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.

iii. Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.

iv. Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.

4) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, ως κάτωθι:

α) Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφέρειες, σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτών, προέλευσης των ζώων ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.

β) Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφερειακές Ενότητες, Περιφερειών που έχουν διαπιστωθεί εστίες των νοσημάτων, σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτών, προέλευσης των ζώων ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.

γ) Τέλος στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.1 της παρούσας.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους, αλλά με προϋποθέσεις

 

Την Παρασκευή επανεξέταση των μέτρων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, οι υπεύθυνοι σφαγείων θα πρέπει να μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων). Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα σφαγεία θα εκκινήσουν τη λειτουργία τους την Τετάρτη.

Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).

Στις 15/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα των επιζωοτιών και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση των νοσημάτων.

You might also like