Ευλογιά: Επιμένει η ζωονόσος

Προτάσεις από κτηνοτρόφους, αμηχανία στην κυβέρνηση

Συνεχίζει την καταστροφική επέλασή της στην ελληνική κτηνοτροφία η ευλογιά των προβάτων καθώς νέα κρούσματα αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα κι εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ φορέων και κυβέρνησης οι παραγωγοί περιμένουν καθοδήγηση για να ξεφύγουν από την οικονομική καταστροφή.

 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ανησυχεί για την  πρόσφατη  έξαρση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έξαρση η οποία αποδίδεται από κάποιες δημοσιογραφικές πηγές στη μη τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους. Ο ΣΕΚ δεν υιοθετεί τις αιτιάσεις αυτές κι «εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του για τις γενικεύσεις και τις ατεκμηρίωτες κατηγορίες που πλήττουν έναν ολόκληρο κλάδο».

Επιμένει μάλιστα στον  εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές. «Εννοείται ότι μια τέτοια απόφαση δεν μας χαροποιεί αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις κατηγορίες προς τον κλάδο μας» αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Από την πλευρά του το ΥΠΑΑΤ φαίνεται πως καλύπτει και συμφωνεί με τους ισχυρισμούς που αποδίδονται σε δημοσιογραφικές κυρίως πηγές  σύμφωνα με τις οποίες είναι οι κτηνοτρόφοι αυτοί που  ευθύνονται για την εξάπλωση της νόσου λόγω μη συμμόρφωσης με τα μέτρα βιοασφάλειας;


Η ευλογιά των προβάτων από το 2013 μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί στη χώρα μας 4 φορές

Η αντιπαράθεση μεταξύ οργανωμένων στον ΣΕΚ κτηνοτρόφων και της οργανωμένης πολιτείας έχει ξεκινήσει ήδη από την εποχή της έξαρσης της πανώλης η οποία, σύμφωνα με τον ΣΕΚ εισήλθε στη χώρα μας από άλλες χώρες εκθέτοντας τον ανύπαρκτο ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους ενώ στην ανακοίνωσή στιγματίζει την «αδυναμία έγκαιρης θανάτωσης και ταφής/καύσης άρρωστων ζώων σε περιοχές ανά την επικράτεια».

Ο ΣΕΚ θεωρεί πως οι κτηνοτρόφοι αποτελούν πλέον εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο, την ώρα που οι ευθύνες για την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης και υποδομών βαρύνουν το ίδιο το Υπουργείο «το οποίο αν μας είχε ακούσει τώρα δεν θα είχαν θανατωθεί 75.000 ζώα κλείνοντας 272 κτηνοτροφικές επιχειρήσεις».

Εμβολιασμός: Οι απόψεις διίστανται

Όσο αφορά στο ζήτημα του εμβολιασμού,  πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός των κοπαδιών θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών γάλακτος, τυροκομικών προϊόντων και κρέατος, θέση με την οποία διαφωνεί ο Σύνδεσμος. Στην τελευταία συνάντηση του ΣΕΚ στο ΥΠΑΑΤ ο υπουργός ανακοίνωσε στους κτηνοτρόφους ότι πρόβλημα εξαγωγών δεν υπάρχει παρά μόνο στην αγορά της Αυστραλίας και της Κίνας ύψους 28 εκατ.  ευρώ  Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται οτι με την απαγόρευση μετακίνησης και προς σφαγεία χάθηκαν περίπου 45 ευρώ ανά ζώο δηλαδή περίπου 450 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστεί  το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Υπενθυμίζεται οτι η συνδεδεμένη ενίσχυση ανά ζώο στα αιγοπρόβατα είναι 10-12 ευρώ ανά ζώο άρα οι κτηνοτρόφοι έχουν χάσει 3 φορές την συνδεδεμένη ενίσχυση που δίνεται στον κλάδο  σαν κίνητρο για την εκτροφή αιγοπροβάτων.

You might also like