Από την Πορτογαλία το καλύτερο τυρί του κόσμου

Ολοκληρώθηκε ο σπουδαίος διαγωνισμός τυριών 2024 World Cheese Awards

Ένα μαλακό τυρί από πρόβειο γάλα που παρασκευάζεται με χειροποίητο τρόπο από έναν Ισπανό τυροκόμο στην Πορτογαλία ανακηρύχθηκε το καλύτερο τυρί στον πλανήτη στα 2024 World Cheese Awards, τον σημαντικότερο ίσως διαγωνιστικό θεσμό του κόσμου.

 

Στον διαγωνισμό ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην πόλη Viseu στην κεντρική Πορτογαλία συμμετείχαν  4.786 τυριά από 47 χώρες  και τα δοκίμασαν 240 κριτές προερχόμενοι από 40 χώρες.

Το  Queijo de Ovelha Amanteigado που παρασκευάζεται από την Quinta do Pomar είναι φτιαγμένο με απαστερίωτο πρόβειο γάλα και φυτική πυτιά από γαϊδουράγκαθο (ένα είδος αγριαγκινάρας), το νικητήριο τυρί τρώγεται συνήθως κόβοντας την κορυφή και βγάζοντας με κουτάλι τη σχεδόν υγρή του πάστα.

Κατά την παρουσίαση του τυριού στο τελικό στάδιο της κρίσης, ο συγγραφέας και εμπειρογνώμονας Patrick McGuigan δήλωσε: «Αυτή η πυτιά από γαϊδουράγκαθο δίνει στο τυρί μια υπέροχη σύσταση, ώστε να γίνεται πολύ κολλώδες και βουτυρένιο, αλλά στη συνέχεια ο καταναλωτής γεύεται την υπέροχη πικράδα βοτάνων  που υπάρχει στο τυρί».

Αυτή ήταν η 36η διοργάνωση των World Cheese Awards Guild of Fine Food και φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά στην Πορτογαλία. Ο μεγάλος νικητής προέκυψε ύστερα από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των 14 κορυφαίων τυριών του διαγωνισμού.

Τα καλύτερα τυριά του κόσμου κατά τα World Cheese Awards Guild of Fine Food

  1. Queijo de Ovelha Amanteigado από την εταιρεία Quinta do Pomar, Πορτογαλία – 86 βαθμοί
  2. Tea Fondada από την εταιρεία Chascharia Val Müstair, Ελβετία – 84 βαθμοί
  3. Alpenhorn Mifroma από την εταιρεία Elsa Group (Mifroma), Ελβετία – 84 βαθμοί
  4. La Cava Barus García-Baquero από την εταιρεία Lacteas Garcia Baquero S.A., Ισπανία – 84 βαθμοί
  5. Bayley Hazen Blue από την εταιρεία Cellars at Jasper Hill, ΗΠΑ – 83 βαθμοί
  6. Pecorino Bislacco al Rum e Tabacco από την εταιρείαlli Petrucci, Ιταλία – 82 βαθμοί
  7. Blugins από την εταιρεία La Casearia Carpenedo, Ιταλία – 82 βαθμοί
  8. Affineur Walo Creamy Lion Cheese from Thurgau από την εταιρεία Walo von Mühlenen, Ελβετία – 82 βαθμοί
  9. Passionata από την εταιρεία Biopark, Βραζιλία – 81 βαθμοί
  10. Snertingdal ysteri Godbiten από την εταιρεία Snertingdal ysteri drift AS, Νορβηγία – 79 βαθμοί
  11. Alte Hexe 9 Monate gereift από την εταιρεία Bodensee Käse, Ελβετία – 78 βαθμοί
  12. Valleclaro από την εταιρεία Quesos y Besos, Ισπανία – 77 βαθμοί
  13. Baldauf 1862 Meisterstück Alpkäse από την εταιρεία Baldauf Käse, Γερμανία – 75 βαθμοί
  14. Tatie από την εταιρεία Latteria Moro di Moro Sergio, Ιταλία – 72 βαθμοί
You might also like