Τσαλαφούτι: ΠΟΠ και με την (ευρωπαϊκή) βούλα

Στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη του ελληνικού τυριού «Τσαλαφούτι» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) ύστερα από προσπάθεια χρόνων.

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής που έλαβε την απόφαση, το «Τσαλαφούτι», είναι ένα λευκό τυρί για επάλειψη με προέλευση την Ελλάδα, με μαλακή, κρεμώδη υφή και ήπιο άρωμα που αντανακλά τα τοπικά βότανα που τρώνε τα ζώα που βόσκουν ελεύθερα στην περιοχή.

Το τυρί παρασκευάζεται από τον 17ο αιώνα στο νότιο-κεντρικό άκρο της οροσειράς της Πίνδου, κυρίως από πρόβειο γάλα. Η παραγωγή του αντικατοπτρίζει το ιδιαίτερο κλίμα, τη χλωρίδα και τις γεωργικές πρακτικές της περιοχής, οι οποίες συμβάλλουν στη μοναδική γεύση και την εξαιρετική ποιότητα του τυριού.


Κεντρική φωτογραφία: Φτιάχνοντας πειραματικά τσαλαφούτι, στα Θεοδώριανα Άρτας, στο πλαίσιο προγράμματος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων  του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

 

You might also like