Σε μπαράζ επισκέψεων σε διάφορα σημεία της χώρας έχει επιδοθεί ο υπουργός ΑΑΤ Κώστας Τσιάρας αλλά όπως καταγγέλλουν διάφοροι συλλογικοί φορείς του αγροτικούς κινήματος, ο υπουργός αποφεύγει να συνομιλήσει με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους συλλόγων ή να δεσμευτεί σε κάποια από τα μέτρα και τις παροχές που εξαγγέλλει.
Χαρακτηριστική περίπτωση η πρόσφατη επίσκεψή του στην Θράκη όπου ο υπουργός είχε κληθεί πολλές φορές προκειμένου να διεξαχθεί γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος και να δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και της γεωργίας.
«Δυστυχώς και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η συνάντηση αυτή ορίστηκε να γίνει στην Αλεξανδρούπολη και όχι στην έδρα της περιφέρειάς μας στην Κομοτηνή. Σκεφθήκαμε ότι έστω και στην Αλεξανδρούπολη, θα έπρεπε να προβάλουμε τα αιτήματά μας με ενιαία φωνή για να πάρουμε ικανοποιητικές απαντήσεις, αναδεικνύοντας τη συλλογική βούληση του συντονιστικού οργάνου των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των κτηνοτροφκών συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης απέκλεισε τους κτηνοτροφους αππο τη συνάντηση με τον ΥπΑΑΤ, επιλέγοντας να προσκαλέσει εκπροσώπους αποκλειστικάκαι μόνοαπο τον νομό Έβρου.
«Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, σύμφωνα με τους δύο συναδέλφους μας από τον Έβρο που συμμετείχαν, ήταν μηδενικό για την κτηνοτροφία! Για τους αγρότες του Έβρου ανακοινώθηκαν κάποιες αποζημιώσεις, ενώ για την υπόλοιπη περιφέρεια, τίποτα» αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι σε ανακοίνωσή τους.
Όπως περιγράφουν στην ανακοίνωσή του οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, ο κοινωνικός ιστός της ΑΜ-Θ τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια έχει διαρραγεί, η περιφέρεια καταρρέει δημογραφικά και οικονομικά, «με μπροστάρη στην κατάρρευση τον πρωτογενή τομέα, κυρίως λόγω της αδυναμίας και της πολιτικής εξάρτησης των διοικούντων από το κέντρο και της ατολμίας τους να συγκρουστούν με την εκάστοτε κυβέρνηση, όταν αυτό είναι αναγκαίο και χρήσιμο για τον τόπο» .
Αυτή τη στιγμή η εικόνα των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι διττή: υπάρχουν μπλόκα ισχυρά τα οποία ενισχύονται περεταίρω από αγρότες που είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αλλά και περιπτώσεις μπλόκων τα οποί φυλλοροούν με αγρότες να υποχωρούν.
Για σήμερα Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση αγροτών με υφυπουργούς σε μια προσπάθεια να λάβει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές μια πιο συντεταγμένη και μαζική μορφή.