Ακριβαίνουν τα ευρωπαϊκά τυριά

Η μειωμένη προσφορά γάλακτος στην ΕΕ αναστατώνει την αγορά

Ο ερευνητικός φορέας DCA Market Intelligence, ο οποίος εδρεύει την Ολλανδία, παρουσίασε πρόσφατα αναφορά στην οποία καταγράφεται «μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων: η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των τυριών από τον περασμένο Σεπτέμβριο».

 

Ο κύριος λόγος για την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την αναφορά του φορέα DCA Market Intelligence, είναι η ανησυχία που επικρατεί διεθνώς για τη διαθεσιμότητα φρέσκου γάλακτος στην Ευρώπη και τα περιορισμένα αποθέματα των παραγωγών. Όπως διαπιστώνει η αναφορά, ορισμένοι παραγωγοί παραδίδουν στο εμπόριο τυρί που έμεινε στο ωριμαντήριο λιγότερο από τρεις εβδομάδες, όπως επιβάλλουν οι κανονισμοί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η αγορά γαλακτοκομικών συνεχίζει να συμπεριφέρεται ασυνήθιστα για αυτήν την εποχή» υποστηρίζει η αναφορά του DCA κι εξηγεί: «Κανονικά, η προσφορά γάλακτος θα αυξανόταν σημαντικά, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές σε διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει – αντίθετα, πολλά προϊόντα γίνονται ακόμη πιο ακριβά».

Ένας ακόμα παράγοντας πίσω από αυτή την τάση είναι η έλλειψη αποθεμάτων βουτύρου- η έλλειψη αυτού του τόσο σημαντικού συστατικού έχει αποτρέψει τυχόν μειώσεις τιμών στο σύνολο των γαλακτοκομικών. Σύμφωνα με τους αναλυτές του DCA η αναμενόμενη  αύξηση της θερμοκρασίας και η καλοκαιρία πανευρωπαϊκά (άφθονο φρέσκο ​​γρασίδι)  θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος.

Οι ζωονόσοι επιδρούν αρνητικά στην αγορά γάλακτος

Μια άλλη σημαντική διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι η περιορισμένη προσφορά γάλακτος στη Βορειοδυτική Ευρώπη. Αρκετά εργοστάσια σε μεγάλες γαλακτοπαραγωγικές χώρες  αγωνίζονται ακόμη και να διατηρήσουν την συνήθη τους παραγωγή.

Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις μόνιμες επιπτώσεις της περσινής επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, που επηρέασε δραματικά τον αριθμό και τη σύνθεση των κοπαδιών στην Ευρώπη. Οι αυστηρές περιβαλλοντικές πολιτικές, που έχουν αρχίσει να επιβάλλονται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες,  παίζουν επίσης ρόλο στον περιορισμό της προσφοράς γάλακτος.

Με τα αποθέματα τυριού να παραμένουν χαμηλά,  παρατηρούνται αυξήσεις τιμών σε κορυφαία τυριά και στο γράφημα που ακολουθεί αποτυπώνεται αυτή ακριβώς η κατάσταση σε Mozzarella, Cheddar και Gouda.

You might also like