Οι ζωονόσοι είναι παρούσες και ταλαιπωρούν

Κτηνοτροφικοί φορείς στη Θράκη ζητούν να γίνουν περισσότερα

Μετά την ΕΘΕΑΣ που επανάφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των μεταδοτικών νοσημάτων των ζώων με δεδομένο οτι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, τώρα κτηνοτροφικοί σύλλογοι από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ζητούν από την πολιτεία να ασχοληθεί με το πρόβλημα.

 

Στη χθεσινή ανακοίνωσή τους οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ, αναφέρουν οτι βιώνουν από τον Ιούνιο του 2024 και επί έντεκα μήνες, τις επιπτώσεις των αποφάσεων του ΥπΑΑΤ, σε σχέση με την εκρίζωση των ζωονόσων της Πανώλης και της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, αλλά και της καραντίνας που εφαρμόζεται στην περιφέρειά τουςκαι σε όποιες περιοχές της χώρας υπήρξαν κρούσματα.

«Οι μέχρι σήμερα αποφάσεις σας για την κτηνοτροφία αλλά και η μέχρι σήμερα στάση σας, δείχνει ότι δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχετε προκαλέσει» γράφουν στην ανακοίνωσή τους οι κτηνοτρόφοι.

Υποστηρίζουν οτι μέχρι πολύ πρόσφατα  η μοναδική αποζημίωση που έχει δοθεί στους κτηνοτρόφους από το  ΥπΑΑΤ, είναι αυτή για την υποχρεωτική θανάτωση των ζώων, «με αύξηση του αστείου ποσού αποζημίωσης που προβλέπονταν για την καταστροφή των αιγοπροβάτων των μολυσμένων μονάδων, ως τιμή αναφοράς, από τα 100 ευρώ στα 220 ευρώ».

Παρά την αναπροσαρμογή των αποζημιώσεων το 2024, μετά την έναρξη της πανώλης και της ευλογιάς, οι οι αποζημιώσεις είναι ακόμα χαμηλές για πολλά από τα βελτιωμένα ζώα που καταστράφηκαν, «όμως πλησίασαν προς την εμπορική αξία και αυτό είναι το μόνο θετικό»  αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Μακεδόνες και Θρακιώτες κτηνοτρόφοι.

Ποιες αποζημιώσεις;

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγγέλλουν οτι η κυβέρνηση δεν έχει πράξει τίποτα μέχρι σήμερα για τις αποζημιώσεις των ζωοτροφών λόγω καραντίνας, τίποτα για την απώλεια εισοδήματος όσων χρειάστηκε να πωλήσουν αμνοερίφια σε χαμηλότερη τιμή ή χωρίς συκωταριές, τίποτα για τόσους έμειναν  άνεργοι για πολλούς μήνες, ενώ ταυτόχρονα κανένα χρέος, λογαριασμός ή ρύθμιση δεν πάγωσε.

Καταγγέλλουν επίσης το γεγονός οτι ο ελληνικό κράτος επιτρέπει την εισαγωγή ζώντων ζώων από την Ουγγαρία, που έχει κρούσματα αφθώδους πυρετού, όπως είχε γίνει  και τον Ιούνιο του 2024 εισαγωγή από βαλκανικές χώρες κι ενώ η πανώλη εισήχθη από εκεί, όταν είχε απαγορευτεί ταυτόχρονα τη σφαγή για τα ελληνικά αμνοερίφια- το αποτέλεσμα ήταν να ζημιωθούν, ακόμα και να καταστραφούν ολοκληρωτικά όσοι είχαν ζώα για σφαγή.

Ενόψει του Πάσχα απαγορεύσατε τη μετακίνηση ζώντων ζώων για σφαγή σε άλλες περιοχές της χώρας,  χωρίς καμία έρευνα και προετοιμασία μέσω των κατά τόπου ΔΑΟΚ, για τον αριθμό ζώων για σφαγή, αδιαφορώντας για την έλλειψη σφαγείων και εκδορέων, αφού οι υποδομές τους εξυπηρετούν τη συνηθισμένη κίνηση στην περιοχή.

Σε πτώση η κτηνοτροφία

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους της ΑΜ-Θ  η πολιτική που εφαρμόζεται από τις πολιτικές ηγεσίες του ΥπΑΑΤ διαχρονικά και διακομματικά είναι λανθασμένη και αναβλητική.  Το αποτέλεσμα  είναι, σύμωνα με τη γνώμη τους, να φθίνει χρόνο με τον χρόνο η μικρή κτηνοτροφία. Παρουσιάζουν μάλιστα τα παρακάτω στοιχεία:

  • 2015  Εκτροφές 8.552,  Ζώα 1.218.165
  • 2023  Εκτροφές 4.760,  Ζώα 752.795
  • 2024  Εκτροφές 4.177,  Ζώα 632.141

Σημ: Τα στοιχεία δείχνουν μείωση από το 2015 μέχρι σήμερα των εκτροφών κατά 51% και των ζώων κατά 48%.

You might also like