Απειλή ο αφθώδης πυρετός από την Ουγγαρία

Η αναζήτηση ζώων για πάχυνση οδηγεί προς εισαγωγές από χώρες υψηλού κινδύνου

Σε επιφυλακή θα έπρεπε να βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας εξαιτίας των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην Ουγγαρία. Κι αυτό γιατί ορισμένοι Έλληνες κτηνοτρόφοι αναζητούν ζώα για πάχυνση σε χώρες εκτός της ‘κλειστής’ Ρουμανίας.

 

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες ότι οι ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ελέγχων κι έχουν επιτρέψει τις εισαγωγές αμνοεριφίων από την Ουγγαρία. Εκεί όπου τους τελευταίους μήνες έχουμε αρκετά περιστατικά αφθώδους πυρετού αρχικά σε βουβάλια (τέλη Ιανουαρίου). Ήδη γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία έχουν κλείσει τα σύνορά τους για εισαγωγές ζώων.

Στην Ουγγαρία είχαμε πρόσφατα κρούσμα αφθώδους πυρετού για πρώτη φορά μετά από περίπου μισό αιώνα και οι εκεί αρχές προχώρησαν σε θανάτωση χιλιάδων ζώων, κυρίως βοοειδή. Η κατάσταση κρίνεται ως υψηλού κινδύνου και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Θανάτωση κοπαδιών αντί για εμβολιασμός

Ο κτηνίατρος Γιάννης Τσακίρης, έμπειρος σε ζητήματα ζωονόσων σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘Στο Νησί 99FM τόνισε  ότι εμβολιασμός κατά του αφθώδους πυρετού ήταν υποχρεωτικός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όμως, όπως διαπιστώθηκε, τα εμβολιασμένα ζώα μπορούν να φέρουν τον ιό για χρόνια – γι’ αυτό και εν τέλει η Ε.Ε. αποφάσισε να απαγορεύσει τον εμβολιασμό. Πλέον, εάν αρρωστήσει ένα ζώο, πρέπει να θανατώνονται και τα υπόλοιπα του κοπαδιού, ώστε να μην μεταδίδεται ο ιός. Ο αφθώδης πυρετός δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο η ευλογιά και η πανώλη των προβάτων, όμως τα ζώα που νοσούν χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για να επανέλθει η παραγωγική τους ικανότητα. Η ζωονόσος πλήττει πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή, χοίρους, αγριόχοιρους και ελάφια. Τα βοοειδή νοσούν βαρύτερα από τα αιγοπρόβατα» είπε ο Γ. Τσακίρης.

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί Έλληνες κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές, ειδικά από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία αναζητούν ζώα για πάχυνση κι εφόσον η αγορά ζώων από τη Ρουμανία δεν επιτρέπεται πλέον, στρέφονται σε αγορές όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες  έχουν πραγματοποιηθεί περιορισμένες εισαγωγές ζώων από τις εν λόγω χώρες χωρίς να υπάρχει πρόβλημα.

You might also like