Το τελευταίο διάστημα οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ δέχονται επίθεση μέσα από κάποια δημοσιεύματα τα οποία τους συκοφαντούν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, «Ακόμα και οι αυτονόητες και προβλεπόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες, όπως η καταστροφή αρχείων παλαιότερων ετών, παρουσιάζονται ως ύποπτες ενέργειες με υπονοούμενα περί αλλοίωσης στοιχείων που αφορούν τις τρέχουσες έρευνες».
Παράλληλα με τις τακτικές εργασίες της καταβολής των ενισχύσεων, ως εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθούν να ανταποκριθούν σε ένα τεράστιο όγκο αιτημάτων χορήγησης στοιχείων είτε σε Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές, είτε σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ή λοιπούς ελεγκτικούς φορείς και ιδιώτες. Ταυτόχρονα, συμμετέχουν ενεργά χωρίς καμία αναίτια καθυστέρηση στην όποια διαδικασία αφορά τις εν εξελίξει έρευνες είτε πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε τις Ελληνικές Αρχές.
Καταγγέλλουν εργασιακή εξουθένωση
Πιο συγκεκριμένα σε επιστολή τους αναφέρουν: «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να κουρελιάζονται οι όροι της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό υπάλληλοι να εργάζονται 24 και πλέον ώρες συνεχόμενα μέχρι εξάντλησης με κίνδυνο για την υγεία τους. Είναι εξευτελισμός του εργαζομένου και είναι και απάνθρωπο. Κι όλα αυτά διαδραματίζονται, ενώ είμαστε κατά κοινή παραδοχή, τραγικά υποστελεχωμένοι. Η εργασιακή εξάντληση, σωματική και ψυχική, είναι πλέον καθημερινότητα μας. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, η απουσία κάθε μορφής στήριξης έστω και ηθικής, καθιστούν πρακτικά αδύνατη την εκπλήρωση του βασικού μας έργου, εκείνου της διαρκούς ροής των ενωσιακών πόρων προς τους Έλληνες δικαιούχους. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Είχαμε προειδοποιήσει και επισημάνει εγκαίρως τα προβλήματα καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν εισακουστήκαμε».
Οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνουν διαθέσιμοι για κάθε έλεγχο μέχρι τέλους, ζητάνε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν και δεν δέχονται τη στοχοποίηση του συνόλου των εργαζομένων. «Η εργασιακή αξιοπρέπεια δεν είναι πολυτέλεια. Η αλήθεια δεν φιμώνεται και η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο. Οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δουλειά μας, τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον» αναφέρουν στην επιστολή τους.