Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού 2025

Αυγό: Ασφαλές και πλούσιο σε φυσική διατροφική αξία τρόφιμο

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται φέτος σε όλο τον κόσμο την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου. Η ετήσια αυτή γιορτή τιμά το ταπεινό αλλά… πανίσχυρο αυγό, αναδεικνύοντας τη φυσική διατροφική αξία του και τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει στη στήριξη της υγείας και της ευεξίας ανθρώπων κάθε ηλικίας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, προσκαλεί τους λάτρεις των αυγών να εκτιμήσουν και να τιμήσουν τη μοναδική συμβολή αυτής της «υπερτροφής» στη διατροφή και την υγεία παγκοσμίως.

Το φετινό θέμα το εορτασμού, «Το Πανίσχυρο Αυγό: Πλούσιο σε Φυσική Διατροφική Αξία», γιορτάζει τη μοναδική ικανότητα του αυγού να παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε μια απλή και προσιτή μορφή.

Φυσικά πλούσιο σε 13 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το αυγό στηρίζει την υγεία μας σε κάθε στάδιο της ζωής, από την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα πρώτα χρόνια έως τη διατήρηση των μυών και τη δύναμη των οστών με την πάροδο του χρόνου. Είναι ελάχιστα επεξεργασμένο, ευρέως διαθέσιμο και εξαιρετικά ευέλικτο, αποτελώντας μια ισχυρή πλήρη τροφή για οικογένειες, πολιτισμούς και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Η Διεπαγγελματική

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυγού 2025, η Εθνική  Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού & Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ) τονίζει ότι απόλυτη προτεραιότητα για τις οργανωμένες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το 95% της παραγωγής στην Ελλάδα, είναι να προσφέρουν ποιοτικά και διατροφικά ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ελέγχων και διασφάλισης ποιότητας που περιλαμβάνει:

  • Σύστημα ιχνηλασιμότητας για κάθε αυγό, μέσω ωοσκοπικού ελέγχου, σήμανσης με σφραγίδα και μοναδικού κωδικού εκτροφής.
  • Χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις στις πρώτες ύλες των ζωοτροφών
  • Συστηματικές μικροβιολογικές εξετάσεις στις όρνιθες, στις ζωοτροφές και στο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής.

 

Την ορθή εφαρμογή των διαδικασιών αυτών εγγυώνται τόσο το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό των επιχειρήσεων όσο και οι συστηματικοί έλεγχοι από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αλλά και τα τμήματα διασφάλισης ποιότητας των μεγάλων κέντρων διανομής και διάθεσης, που εφαρμόζουν δικούς τους συμπληρωματικούς ελέγχους, ενισχύοντας περαιτέρω την αλυσίδα ασφάλειας.

‹Όπου κι αν ζείτε και όπως κι αν τα απολαμβάνετε, τα αυγά παίζουν σημαντικό ρόλο στις περισσότερες κουλτούρες και διατροφές παγκοσμίως. Συμβάλλουν, επίσης, στα τοπικά διατροφικά συστήματα, προσφέροντας μια θρεπτική πηγή τροφής που μπορεί να παραχθεί κοντά στο σπίτι» αναφέρει η ΕΔΟΑΠΑ στο σχετικό δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα με αφορμή τον σημερινό εορτασμό.

Ποια είναι η Διεπαγγελματική

Η ΕΔΟΑΠΑ, ως η επίσημα αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση για το αυγό στην Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της έχει θέσει ως βασικούς στόχους της τη στήριξη και την ενδυνάμωση της ελληνικής αυγοπαραγωγής, την τόνωση της εξωστρέφειας και της παρεμβατικότητας του κλάδου. Στοχεύει επίσης στη διασφάλιση της ελληνικότητας των προϊόντων των Ελλήνων παραγωγών.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι τα μέλη της ΕΔΟΑΠΑ έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, δίνοντας ισχυρή φωνή στον κλάδο, προστατεύοντας τα προϊόντα και τους κόπους τους και καλλιεργώντας διατροφική συνείδηση υπέρ του ελληνικού αυγού, που θα οδηγήσει, τελικά, στην αύξηση της κατανάλωσης, που είναι το ζητούμενο από όλους.


Η ιστοσελίδα της Οργάνωσης https://edoapa.gr

You might also like