Η modal: public heritage lab σε συνεργασία με τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων του ΕΛΓΟ Δήμητρα υλοποιεί τη δράση «Διατοπικές Τυροκομικές Κληρονομιές – Μια διεπιστημονική προσέγγιση του αρχείου σπουδαστικών εργασιών της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων».
Η δράση στοχεύει στη μελέτη, τη διατήρηση της γνώσης και την ανάδειξη μιας πληθώρας τοπικών τυροκομικών πρακτικών που εφαρμόζονται στον ελλαδικό χώρο τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, όπως αυτές περιγράφονται στις σπουδαστικές εργασίες που διατηρεί η Γαλακτοκομική Σχολή στο αρχείο της.
Εστιάζοντας στο χαρτώο αρχείο των εργασιών, η δράση έχει στόχο μέσα από την ταξινόμηση, την τεκμηρίωση και την ψηφιοποίηση του σχετικού υλικού να συμβάλει στη διατήρηση και να ανάδειξη των ποικίλων εντόπιων γνώσεων τυροκομίας, οι οποίες αποτελούν στοιχεία κληρονομιάς και τοπικών ταυτοτήτων.

Στη διάρκεια της δράσης που υλοποιείται από τον Ιούνιο του 2025, θα επιδιωχθεί η συμμετοχή της τυροκομικής κοινότητας μέσα από τη συνεργασία με το δίκτυο αποφοίτων της Γαλακτοκομικής Σχολής και του Πανελληνίου Σωματείου Επαγγελματιών Γάλακτος ώστε πέρα από την ψηφιοποίηση και ταξινόμηση του αρχείου των σπουδαστικών εργασιών τυροκομίας, να γίνει μια προσπάθεια συλλογής πρόσθετων τυροκομικών τεκμηρίων από επαγγελματίες και εμπειροτέχνες παλαιότερων γενεών που βρίσκονται σήμερα στη διάθεση των τυροκομικών τους “κληρονόμων”.
Η δράση επιχορηγήθηκε και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.