Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, συναντήθηκαν την Παρασκευή με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων της Κρήτης. Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Καββαδάς.
Παρά το θετικό κλίμα που επικράτησε επί της ουσίας οι κτηνοτρόφοι έφυγαν από το υπουργείο χωρίς δεσμεύσεις αλλά με υποσχέσεις ενώ και στις δηλώσεις τους οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους.
Οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν τους κτηνοτρόφους για τις διαπραγματεύσεις τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να πληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου Σχεδίου Δράσης, το οποίο κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι δύο υπουργοί υποσχέθηκαν ότι οι πληρωμές μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ για τη βασική ενίσχυση θα γίνουν το ταχύτερο δυνατό.
«Αν κάνουμε απερίσκεπτες κινήσεις και πληρώσουμε χωρίς να υπάρχει από εκεί (σημ. ΕΕ) το πράσινο φως, όπως φαίνεται και σε επιστολές που εστάλησαν τους τελευταίους μήνες, θα είχαμε ή καινούργια πρόστιμα ή αναστολή των επιδοτήσεων. Αυτό θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος» δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ο Τσιάρας δήλωσε: «Νομίζω ότι σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα, και με βάση τουλάχιστον έναν προγραμματισμό που ήδη είναι γνωστός, θα δώσουμε τη δυνατότητα αφενός μεν να γίνουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες πληρωμές που θα στηρίξουν τον παραγωγικό κόσμο της χώρας. ».
Δηλώσεις των κτηνοτρόφων
Ο Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Ηρακλείου δήλωσε: «Η συνάντηση πήγε σε θετικό κλίμα. Κουβεντιάσαμε όλα τα προβλήματα, ειδικά τα προβλήματαπου έχουν οι νησιωτικές περιοχές και η Κρήτη. Αυτά είναι τα κοστολόγια και όλα τα σχετικά. Οι τιμές γάλακτος, το θέμα της ευλογιάς. Τα αναλύσαμε στο μέγιστο βαθμό, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει με απλήρωτες ενισχύσεις.Δεσμευτήκαν ότι θα κάνουν το αδύνατο δυνατόν για να πληρώσουν μέχρι τέλος του μήνα τη βασική ενίσχυση. Και κάτι υπόλοιπα που έχουν μείνει ορισμένα. Θα είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τον κύριο Αντιπρόεδρο και τον κύριο Υπουργό για να τους βοηθήσουμε με διάφορους τρόπους, ώστε να κατανέμονται τα χρήματα στους πραγματικούς παραγωγούς και αναλόγως στον τόπο που είναι ο καθένας. Δηλαδή τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου. Και ήταν θετικοί σε αυτό».
Ο Γιώργος Βενιεράκης, Πρόεδρος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνου δήλωσε: «Είχαμε μία πολύωρη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Τσιάρα, με το επιτελείο τους εδώ πέρα. Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Τσιάρας μάς επισήμαναν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν, εάν δεν γίνουν οι έλεγχοι μέχρι 30 Νοεμβρίου. Θεωρώ ότι θα πάει παραπέρα η προσπάθεια αυτή. Αν δεν πληρώσουν, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για εμάς με τις πληρωμές. Διότι ήδη μας κόβουν τις πιστώσεις από τα εργοστάσια. Τα ζώα πρέπει να ταϊστούν όπως πρέπει, για να μπουν στην παραγωγή, σε γάλα και σε κρέας. Και έχουμε τεράστιο πρόβλημα που δεν μπήκαν τα λεφτά στην ώρα τους, φταίνε οι έλεγχοι και αυτά που έχουν γίνει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υποσχέθηκε ο κ. Τσιάρας ότι ναι μεν θα καθυστερήσει, θα κοιτάξουν να το κάνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Αλλά αυτοί που πραγματικά παράγουν θα πάρουν μετά σε δεύτερη φάση πρόσθετα λεφτά, από αυτούς που θα κοπούν, που δεν έχουν τιμολόγια στο παραγωγικό κομμάτι. Αυτό είναι δίκαιο. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και δεν μας πιστώνει κανείς, γιατί φοβούνται ότι δεν θα μπουν οι επιδοτήσεις κι αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Γιατί εμείς στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, τους παραγωγούς και επιτέλους να γίνει πράξη αυτοί που παράγουν αυτοί να αμείβονται. Αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο».
Ο Κώστας Δεμέτζος, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Λασιθίου δήλωσε: «Ήρθαμε εδώ. Κάναμε τη σύσκεψη με τον κύριο Υπουργό, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εντάξει το κλίμα ήταν θετικό. Μας υποδεχτήκανε καλά. Αλλά από όλα τα υπόλοιπα μόνο υποσχέσεις. Δεν πήραμε τίποτα: Πότε θα πληρωθούμε, ούτε για τα παλιά από το 2024. Πρόθεση υπάρχει. Δέσμευση δεν υπάρχει για μένα. Θα προσπαθήσουν, λέει, μέχρι τέλος του Νοέμβρη να πληρωθεί η βασική. Για τα παλιά του 2024 που είναι 500-600 εκατομμύρια ευρώ θα προσπαθήσουν και εκεί. Σε όλα θα προσπαθήσουν. Με αυτά εγώ στην Κρήτη πάω με άδεια χέρια. Και με άδειες τσέπες. Θα κάνουμε γενική συνέλευση. Θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε».