Οριστικά στην ΑΑΔΕ ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Υπερψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου
Υπερψηφίστηκε με 159 ψήφους «υπέρ», έναντι 129 «κατά» το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, μεταφορά Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και λοιπές διατάξεις». Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της ΑΑΔΕ δεν αποτελεί «σχέδιο έκτακτης ανάγκης», αλλά συνειδητή θεσμική επιλογή που έχει ωριμάσει στον χρόνο. Υπενθύμισε ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2025, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ συμμετείχε η στέλεχος της ΑΑΔΕ, στοιχείο που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί αιφνιδιασμού.
Ο κ. Τσιάρας παρουσίασε αναλυτικά τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, απαντώντας στις αιτιάσεις περί κινδύνου για τις πληρωμές. Τόνισε ότι οι διαπιστεύσεις μεταφέρονται αυτοδικαίως, χωρίς ανάγκη νέας έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χωρίς καμία διακοπή στη ροή των ενισχύσεων. Παράλληλα, διασφαλίζεται η πλήρης μεταφορά του προσωπικού, των συστημάτων και των εκκρεμών υποθέσεων, χωρίς απώλεια τεχνογνωσίας ή διοικητικό κενό.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στην Ολομέλεια της Βουλής σημείωσε πως «η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ με το απαραίτητο μόνιμο, καταρτισμένο προσωπικό και να διενεργήσει αξιόπιστους ελέγχους, ώστε να εξαλειφθούν οι απάτες και οι επιδοτήσεις να δίνονται με βάση την πραγματική παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο προτάσεις που έχει το αγροτικό κίνημα τις οποίες παλεύει το ΚΚΕ, πράττει το εντελώς αντίθετο: Μεταφέρει τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, με στόχο να μπαζωθεί ξανά η αλήθεια, όπως έπραξε στην υπόθεση των Τεμπών – στο όνομα μάλιστα της “μεγαλύτερης διαφάνειας”, με την ελπίδα ότι ο θόρυβος θα κοπάσει» [Πηγή: https://www.902.gr]