Διάσταση απόψεων έχει προκύψει μεταξύ πολιτείας και κτηνοτρόφων στη Λέσβο σχετικά με το ποια ποσότητα χαμένου γάλακτος εξαιτίας του αφθώδους πυρετού θα πρέπει να αποζημιωθεί και ποιο είναι το ακριβές διάστημα που καλύπτει η αποζημίωση της πολιτείας.
Δημοσιεύματα του Λεσβιακού Τύπου αναφέρουν ότι οι κτηnοτρόφοι του νησιού θεωρούν πως η αποζημίωση που έχει εξασφαλιστεί δεν τους καλύπτει πραγματικά. Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο Συλλόγος Τυροπαραγωγών Λέσβου με ανακοίνωση η οποία στηρίζει τους κτηνοτρόφους στις διεκδικήσεις τους.
Οι επαγγελματίες που συσπειρώνονται στον Σύλλογο αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι «οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι στεκόμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων, όσον αφορά τις αποζημιώσεις για το πραγματικά κατεστραμμένο γάλα».
Οι τυροκόμοι του νησιού δηλώνουν κατηγορηματικά ότι «θα κινηθούμε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να διασφαλιστεί πως το κατεστραμμένο γάλα θα αποζημιωθεί απευθείας στον παραγωγό».
Πέραν τούτου, για να συνεχίσει να υφίσταται και να είναι βιώσιμη η κτηνοτροφία στο νησί της Λέσβου, ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών θεωρεί ότι η η Πολιτεία πρέπει να θέσει σε άμεση προτεραιότητα τα εξής μια σειρά μέτρα και να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις που θα αλλάξουν άρδην την κατάσταση. Τα μέτρα που ζητά ο Σύλλογος είναι τα παρακάτω:
- Νομοθεσία για ατυχήματα και σωματικές βλάβες.
- Τάχιστη αποζημίωση για τα σφαγιασθέντα ζώα.
- Αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος όλων των κτηνοτρόφων της Λέσβου που πλήττονται από την κρίση.
- Άμεση στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του νησιού και δημιουργία παραρτήματος του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς στη Λέσβο, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η ιχνηλάτηση της νόσου.
- Σχεδιασμό και θέσπιση ενός ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος για την ανασύσταση των κοπαδιών.
«Η προφύλαξη του πρωτογενούς τομέα της Λέσβου είναι υπόθεση όλων μας. Η έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας για τη διάσωση των κοπαδιών είναι η μοναδική οδός για να μην καταρρεύσει συνολικά η τυροκομία του νησιού μας» αναφέρουν οι τυροπαραγωγοί στην ανακοίνωσή τους.
Πως προέκυψε το ζήτημα
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Lesvos News το αρχικό πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης, προϋπολογισμού έως 8 εκατ. ευρώ, αφορούσε τις τυροκομικές επιχειρήσεις και το γάλα που αγοράστηκε από τις 15 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 2026. Ωστόσο, η καταστροφή της παραγωγής συνεχίστηκε και μετά την ημερομηνία αυτή, με αποτέλεσμα να παραμένει ακάλυπτη η περίοδος από τις 5 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου.
Σύμφωνα με το Lesvos News για το συγκεκριμένο διάστημα, ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα έχει ζητήσει την έκδοση συμπληρωματικής ΚΥΑ, προκαταβολή των αποζημιώσεων και σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί, εκατοντάδες τόνοι γάλακτος μεταφέρθηκαν σε νόμιμο χώρο απόρριψης, κατόπιν των οδηγιών και των μέτρων που είχαν επιβληθεί από τις αρμόδιες Αρχές.
«Το βασικό επιχείρημα είναι απλό και δύσκολα αμφισβητείται: οι παραγωγοί δεν πέταξαν το γάλα τους από επιλογή. Συμμορφώθηκαν με κρατικές εντολές για την αντιμετώπιση της νόσου και έχασαν προϊόν, εισόδημα και ολόκληρη την παραγωγική τους περίοδο» αναφέρει το Lesvos News.