Μοίρασε …υποσχέσεις στην Αθήνα ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν

Τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επίσκεψή του την Ελλάδα πραγματοποίησε  στις αρχές Οκτωβρίου 2016 ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν μοιράζοντας χαμόγελα, υποσχέσεις και συμβουλές. Για την ταμπακιέρα, την ΚΑΠ και το εκ νέου σχεδιασμό της, ήταν, ως συνήθως, περιγραφικός.

«Κατάγομαι από την Ιρλανδία, άρα γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην Ελλάδα. Οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μου κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης προήλθαν από την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό. Κι αυτό θα γίνει και στη χώρα σας». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την εισήγησή του ο Φιλ Χόγκαν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, στο  ‘3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας’, το οποίο διοργάνωσε ο φορέας Γαία Επιχειρείν. Ο Χόγκαν βρισκόταν ήδη στην Ελλάδα για το Congress of European Farmers 2016, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το διήμερο 5 και 6 Οκτωβρίου και τη διοργάνωσή του είχαν αναλάβει η Committee of Professional Agricultural Organisations (COPA) και η General Committee for Agricultural Cooperation in the European Union(COGECA).

Ο Χόγκαν ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους η Επιτροπή θα λανσάρει νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και περίπου το 25% αυτών θα αφορούν τον εκμοντερνισμό της αγροτικής παραγωγής· υπενθύμισε ότι την περίοδο 2014-2020 προβλέπονται περίπου 15 δισ. ευρώ σε άμεσες πληρωμές προς τους Έλληνες αγρότες.

Ελλάδα και τα προβλήματά της

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Hogan ήρθε αντιμέτωπος με μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, ενώ στις δημόσιες εμφανίσεις του, τόσο στο συνέδριο όσο και τα γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Επίτροπος δέχτηκε ‘στενό μαρκάρισμα’ από τους Έλληνες συνομιλητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ ο οποίος που απεύθυνε δημοσίως και σε έντονο τόνο ερώτηση για την πολιτική της Ε.Ε. στο ζήτημα της προστασίας των ελληνικών προϊόντων· ο Χρήστος Αποστολόπουλος αναφερόταν στην φέτα και το γιαούρτι.

«Είμαστε πολύ ευαίσθητοι με τις ονομασίες των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συμφωνιών Free Trade με τρίτες χώρες και προστατεύουμε αυτά τα προϊόντα όσο περισσότερο μπορούμε, άσχετα με το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι η χώρα. Αυτό που κάναμε στις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, θα το κάνουμε και με τις ΗΠΑ» είπε ο Επίτροπος χωρίς ασφαλώς να καθησυχάσει κανέναν από τους Έλληνες συνέδρους, πόσο μάλλον το θεσμικό εκπρόσωπο της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

Ο Ιρλανδός πολιτικός και κατ’  επάγγελμα αγρότης επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στην Ελλάδα ότι τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης προστατεύονται και θα προστατεύονται διεθνώς. Ο ίδιος όμως φαίνεται να ρίχνει το βάρος των προσπαθειών του στον εξαγωγικό τομέα και στο άννοιγμα νέων αγορών γι τα ευρωπαϊκά προϊόντα, παραβλέποντας το γεγονός που με έμφαση του επεσήμαναν όλοι οι συνομιλητές του, Έλληνες κι Ευρωπαίοι: ότι χωρίς την κοινοτική προστασία κι ένα πλέγμα ασφάλειας, ορισμένα κοινοτικά προϊόντα, ως κατά πολύ ακριβότερα,  δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα προϊόντα των τρίτων χωρών.

«Θα επισκεφτώ σύντομα χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ινδονησία κ.ά. προκειμένου να ανοίξουμε νέες αγορές για τα ευρωπαϊκά προϊόντα» ενημέρωσε ο Χόγκαν και συμπλήρωσε: «Στο πλαίσιο αυτό, ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και των αγροτών προκειμένου να αυξήσουμε το εισόδημα και την εξαγωγική πορεία».

Φωτογραφία Φ. Χόγκαν: Γαία Επιχειρείν.

You might also like