Η ιδιαίτερη παραγωγή του γάλακτος γαϊδούρας

Στην Πελοπόννησο το ονόγαλα είναι μια ανερχόμενη τάση

Η αναφορά της έννοιας του γάλακτος συνήθως συνδέεται με τις αγελάδες και τα αιγοπρόβατα. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του στην εγχώρια αγορά μια νέα όσο και δυναμική παραγωγή γάλακτος και των παραγώγων του η οποία και προέρχεται από την εκτροφή γαϊδουριών.

Η εν λόγω καινούρια πραγματικότητα συναντάται πρωτίστως στην Πελοπόννησο, δίχως ωστόσο το συγκεκριμένο γεγονός να σχετίζεται με συγκεκριμένες κλιματολογικές ή εν γένει γεωγραφικές συνθήκες.

Η οικονομική κρίση, η ανάγκη για διαφοροποίηση, τα δεδομένα που την απαρτίζουν, ο περιορισμένος ανταγωνισμός, η αγορά που βρίσκεται στα… σπάργανα και τώρα είναι υπό διαμόρφωση, οι δελεαστικά υψηλές τιμές αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι τείνουν να στραφούν προς την αξιοποίηση του ονογάλακτος βρει κάποιος, καθώς το γάλα που δίνει κάθε γαϊδούρι είναι ελάχιστο, ενώ πολύ λίγες είναι ακόμη οι σχετικές φάρμες εκτροφής γαϊδουριών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι τις αρχές του 2014 δεν επιτρεπόταν από το ελληνικό κράτος η αξιοποίηση του γαϊδουρινού γάλακτος για ανθρώπινη κατανάλωση. Κάτι που επετράπη με σχετικό ΦΕΚ στα μέσα Φεβρουαρίου του 2014.

Ο Ιωάννης Δριμιλής στη φάρμα του, στην Ηλεία.

 

Χαμηλό κόστος – διεύρυνση αξιοποίησης 

Η εκτροφή των γαϊδουριών έχει το πλεονέκτημα πως δεν απαιτεί την επένδυση σημαντικά μεγάλου χρηματικού κεφαλαίου. Για την ακρίβεια, τα αρσενικά γαϊδούρια ηλικίας έως και δύο ετών δεν κοστίζουν περισσότερα από 400-450 ευρώ το καθένα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστούν δύο σημαντικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με την φύση και τις ιδιαιτερότητες της εν λόγω εκτροφής και εκμετάλλευσής της. Η μεν πρώτη αφορά τα θηλυκά γαϊδούρια, τα οποία δεν πωλούνται καθώς θεωρούνται αναντικατάστατα προκειμένου να πολλαπλασιαστεί ο πληθυσμός της φάρμας ή ακόμη και να ανανεωθεί. Δευτερευόντως, τα γαϊδούρια μικρότερα του ενός έτους δεν πωλούνται και πάλι, αφού πρέπει να βρίσκονται μαζί με την μητέρα τους, έτσι ώστε αυτή να παράγει γάλα για την διατροφή τους και κατ’ επέκταση μέρος του να συλλέγεται από τους επαγγελματίες.

Αναφορικά με μια έγκυο γαϊδούρα, κοστίζει μεταξύ 1.500 και 1.800 ευρώ. Το άρμεγμα λαμβάνει χώρα τρεις φορές την ημέρα, ενώ εξασφαλίζεται από ένα έως ενάμισι κιλό γάλα. Κατόπιν, φιλτράρεται και τοποθετείται σε φιάλες χωρητικότητας μέχρι και 330 ml. Όσο για την διάρκεια της ζωής του, το γαϊδουρινό γάλα αντέχει μέχρι και πέντε ημέρες στη συντήρηση, ενώ στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί για παραπάνω από 1,5 χρόνο (ψύξη -18 C).

Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών γάλακτος γαϊδούρας εμπορεύονται απευθείας με καταστήματα βιολογικών προϊόντων, delicatessen κ.ά., όπου και διαθέτουν τα προϊόντα τους. Τελευταία, ορισμένοι παραγωγοί έχουν επεκτείνει τη δραστηριοποίησή τους και σε προϊόντα πέρα από το γάλα γαϊδούρας, τα οποία κινούνται γύρω από την περιποίηση και την ομορφιά, όπως λ.χ. καλλυντικά και σαπούνια.

Τα εν γένει γαλακτοκομικά προϊόντα γαϊδούρας παρά το γεγονός ότι διατίθενται σε ιδιαίτερα αυξημένες τιμές, εντούτοις όμως εμφανίζουν σημαντική διείσδυση σε καταναλωτικό κοινό που αφενός μεν αναζητά μια περισσότερο υγιεινή διατροφή και αφετέρου δε αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής προβλήματα υγείας. Δεν λείπουν αρκετοί που κάνουν λόγω για την ευεργετική δράση τους στην αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα γαϊδούρας παρά το γεγονός ότι διατίθενται σε ιδιαίτερα αυξημένες τιμές, εμφανίζουν σημαντική διείσδυση σε ειδικό καταναλωτικό κοινό και σε ανθρώπους που βρίσκονται σε θεραπευτική αγωγή.

 

Ποιες οι ιδιότητες του γάλακτος γαϊδούρας 

Η σύνθεση του γαϊδουρόγαλου θεωρείται παραπλήσια με αυτήν του μητρικού γάλατος. Διαθέτει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας, ενώ στη σύνθεσή του συναντώνται επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D και  Ε. Θεωρείται ως ιδιαίτερα πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Μάλιστα, από την αρχαιότητα κιόλας είχαν εντοπισθεί οι θεραπευτικές του ιδιότητες για ορισμένες παθήσεις, δίχως να υπολείπεται και η χρήση του ως φυσικό καλλυντικό. Επιπροσθέτως, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό αντικαταστάτη και αξιόπιστη λύση για όσα άτομα εμφανίζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα είτε ακόμη και αλλεργίες!

Παράλληλα, το ονόγαλα θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση μιας σειράς συχνών δερματολογικών παθήσεων, όπως λ.χ. η ψωρίαση, η ψωρίαση, ποικίλα εκζέματα, ενώ γιατρεύει από πόνους αρθρώσεων, άσθμα, έλκος στομάχου, δυσκοιλιότητα κ.ο.κ. Τελευταία, ξεχωριστή σημασία δίνεται και στην αντιγηραντική δράση του γάλακτος γαϊδούρας. Π.Μ.

Δημοσιεύτηκε στο 2ο τεύχος του Dairy News, Ιανουάριος- Μάρτιος 2016. Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη φάρμα του Ιωάννη Δριμιλή, στις Αμυγδαλιές Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία, τον οποίο ευχαριστούμε για την παραχώρηση του υλικού.

 

You might also like