Αποστόλου: Καταργείται εντός 2017 ο Ε.Φ.Κ. στο κρασί

Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι εντός του έτους θα καταργηθεί ο απολύτως παράλογος – και αναποτελεσματικός στην πράξη- ειδικός φόρος κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στο κρασί, ανακοίνωσε από μια εμβληματική για το κρασί ελληνική πόλη, τη Δράμα, ο υπουργός ΑΑΤ.

«Το κρασί είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να το στηρίξουμε. Μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πιέσεις που περνάει η χώρα μας επιβάλαμε ένα φόρο στο κρασί ο οποίος σύντομα, δηλαδή πριν το κλείσιμο της χρονιάς,  θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και  τη διαβεβαίωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας  στην Ημερίδα Ένωσης Οινοποιών Δράμας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Το μέτρο είχε αρχικά θεωρηθεί ως ένα από τα ‘αντίμετρα’ που θα λάμβανε η κυβέρνηση για το 4ο  Μνημόνιο, στη συνέχεια αποσύρθηκε ως ιδέα, οι οινοπαραγωγοί  ‘εξεγέρθηκαν’ με τη διγλωσσία της κυβέρνησης και, τελικά, το μόνο που επετεύχθη είναι η παρούσα δέσμευση του υπουργού, με την ελπίδα ότι το κρασί δεν θα ζήσει άλλες ‘περιπέτειες’…

Αναφερόμενος στις δυνατότητες ενίσχυσης που έχουν οι παραγωγοί που ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια, ο Β. Αποστόλου μεταξύ άλλων ανέφερε οτι εφαρμόζεται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων, το οποίο έχει σαν στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω:

α) της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού,

β) της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και

γ) της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.

Η οικονομική ενίσχυση για κάποιον που κάνει όλες τις δράσεις (εκρίζωση- επαναφύτευση – βελτίωση τεχνικών διαχείρισης) ξεκινάει  από 1.262 ευρώ ανά στρέμμα και φτάνει έως 1.846 € /στρ.

Φωτογραφία: Θανάσης Αντωνίου.

 

You might also like