O  Ε.Φ.Ε.Τ. σε εκδήλωση του Σ.Ε.Β.Ε.Κ. για τους ελέγχους τροφίμων

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεών του, ο Ε.Φ.Ε.Τ. έλαβε μέρος στην ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (Σ.Ε.Β.Ε.Κ.) με τίτλο  «Διαδικασίες ελέγχων στην παραγωγή & διακίνηση προϊόντων με βάση το κρέας» , που διεξήχθη στα γραφεία του Συνδέσμου (Ξενοφώντος 15Α, 4ος όροφος, Αθήνα) στις 24 Μαΐου 2017.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε τους εκπροσώπους της βιομηχανίας κρέατος πάνω σε ειδικά θέματα της αρμοδιότητάς του, που άπτονται του κλάδου του κρέατος και των προϊόντων με βάση το κρέας. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. Ιωάννης Τσιάλτας παρουσιάζοντας το πλαίσιο των σύγχρονων προκλήσεων για τις αρμόδιες αρχές στον τομέα των επίσημων ελέγχων τροφίμων, τονίζοντας τον στρατηγικό ρόλο του Ε.Φ.Ε.Τ. για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων παραγωγής κρέατος και παραγώγων του, υπό το πρίσμα της νέας νομοθεσίας για την έγκριση εγκαταστάσεων ζωικών προϊόντων και την άοκνη προσπάθεια του Ε.Φ.Ε.Τ. για την προστασία της υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτή.

Η Δρ. Ευαγγελία Γκίζα, Κτηνίατρος (Ph.D.), στέλεχος του Ε.Φ.Ε.Τ. παρουσιάζει την εισήγησή της για τα νέα δεδομένα που διέπουν τους επίσημους ελέγχους στον τομέα του κρέατος και των παραγώγων του. 

 

Ακολούθησε συνοπτική εισήγηση της εκπροσώπου του Ε.Φ.Ε.Τ. με τίτλο «Ειδικά ζητήματα που αφορούν στον επίσημο έλεγχο στον τομέα των προϊόντων με βάση το κρέας», καθώς και εισηγήσεις σχετικά με τη διαθρεπτική επισήμανση και τα μικροβιολογικά κριτήρια ασφάλειας τροφίμων.  Στην εισήγησή της η εκπρόσωπος του Ε.Φ.Ε.Τ. αναφέρθηκε στη νέα ευρωπαϊκή (ή ακριβέστερα «ενωσιακή» νομοθεσία), η οποία καθορίζει τον τρόπο του επίσημου ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές με κύριο άξονα το νέο «Κανονισμό (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».

Παρουσιάστηκαν τα νέα έντυπα ελέγχου, που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Ε.Τ., καθώς και το θέμα της συχνότητας ελέγχου σε επιχειρήσεις βάσει συγκεκριμένων παραγόντων. Έγινε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της παραπλάνησης του καταναλωτή, όπως καθορίζεται με αυξημένη έμφαση στον Κανονισμό 2017/625 και στις τροποποιήσεις παλαιότερων κανονισμών που υποχρεώνουν τους υπευθύνους επιχειρήσεων σε αντίστοιχες προσαρμογές στα συστήματα αυτοελέγχου τους.

 

Αρχική φωτο: Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ., Ιωάννης Τσιάλτας, χαιρετίζει την ημερίδα του Σ.Ε.Β.Ε.Κ.

 

 

You might also like