Θανάσης Παπανδρόπουλος : Δ. Δασκαλόπουλος, Η θητεία ενός Ίκαρου – ΣΕΒ 2006-2014

Θανάσης Παπανδρόπουλος
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Η θητεία ενός Ίκαρου – ΣΕΒ 2006-2014
Εκδόσεις Παπαζήσης
272 σελ.
ISBN 978-960-023-200-4
Τιμή € 17

 

Οι μέρες της γαλακτοκομίας είναι πια μακρινές για τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Οι εποχές των λανσαρισμάτων, των εντυπωσιακών διαφημιστικών εκστρατειών, των εξαγορών και των συγχωνεύσεων ανήκουν στον παρελθόν· σήμερα κάνει ‘άλλα’ πράγματα.

Η ελληνική κοινωνία τον γνώρισε μέσω της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ: την παρέλαβε από τον πατέρα του  και τη μετέτρεψε σε μια γιγαντιαία βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Οι συγγραφείς όμως και οι οικονομολόγοι, άρχισαν να ενδιαφέρονται για τις ρηξικέλευθες θέσεις του μόλις πέρασε το κατώφλι των γραφείων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών.

Η οκταετής θητεία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στη θέση του προέδρου του ΣΕΒ (2006-2014) προκάλεσε ενδιαφέρον, μεγαλύτερο από κάθε άλλου προκατόχου του· δεν είναι τυχαίο ότι κυκλοφόρησαν τρία βιβλία για το έργο του στο Σύνδεσμο και πρόσφατα (2017) ένα για τον ίδιο και την εταιρεία του. Ίσως επειδή η θητεία του στον ΣΕΒ συνέπεσε με το ξέσπασμα της χειρότερης δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης στη ιστορία της χώρας μας.

Από την άλλη, υπήρξαν και μια σειρά θέσεις του οι οποίες προκάλεσαν ρίγη, όχι συγκίνησης αλλά ανησυχίας, στους ομοτράπεζούς του στον ΣΕΒ. Για παράδειγμα η θέση του, σε δημόσια παρέμβασή του το 2008, ότι  «Ο ανεξέλεγκτος καπιταλισμός- καζίνο αποδείχθηκε ότι υπονομεύει τη μακρόχρονη ανάπτυξη, δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή και παραβλέπει το περιβάλλον», είναι ασφαλώς μια ασυνήθιστη για πρόεδρο του ΣΕΒ θέση.

“Φως” στον Έλληνα επιχειρηματία και θεσμικό παράγοντα

Στις σελίδες του παρόντος βιβλίου, ο βετεράνος οικονομικός συντάκτης Θανάσης Παπανδρόπουλος, αναλύει τη θητεία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στον ΣΕΒ και μέσα από πληθώρα υλικού που συγκέντρωσε, προσπαθεί να σκιαγραφήσει τόσο την προσωπικότητα του μεγάλου Έλληνα επιχειρηματία, όσο και το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινήθηκε όσο καιρό υπήρξε η ‘φωνή’ του εργοδοτικού κόσμου.

Το βιβλίο αναδεικνύει την ‘ιδιαιτερότητα’ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου η οποία συνίσταται σε τρεις παραμέτρους. Κατά πρώτον ο Δ. Δασκαλόπουλος επιχείρησε να αλλάξει το ‘δημόσιο λόγο’ του ΣΕΒ κι εν μέρει να διαμορφώσει μια νέα ‘εικόνα’. Δεύτερον, ο ίδιος ως προσωπικότητα διέφερε από τους προκατόχους του και το γεγονός ότι δεν ήταν σε ενεργό δράση την περίοδο της θητείας του, κάτι για το οποίο ακούστηκαν ορισμένοι ‘ψίθυροι’ δεξιά κι αριστερά, επέτεινε αυτή τη ‘διαφορετικότητά’ του. Τέλος, η επιμονή του να λέει τη γνώμη του σε περιόδους όπου οι Έλληνες εργοδότες σιωπούσαν, τον διαφοροποίησε αισθητά από τους προκατόχους του. Ήταν, χωρίς αμφιβολία, ο πιο ‘πολιτικός’ από τους προέδρους του ΣΕΒ την ώρα που ο ίδιος κόμιζε μια νέα άποψη για την πολιτική μακριά από την παραδοσιακή …μικροπολιτική των προκατόχων του.

Το βιβλίο παρακολουθεί χρονολογικά  την πορεία του Δ. Δασκαλόπουλου στον ΣΕΒ:  θα διαβάσετε συνεντεύξεις και ομιλίες του, σύντομες δημόσιες παρεμβάσεις και επιστολές του, θα παρακολουθήσετε όμως και την πορεία της ελληνικής οικονομίας έτσι όπως την αποτυπώνει ο – ιδιαίτερα αυστηρός κι αιχμηρός- Θ. Παπανδρόπουλος.

Ο Δ. Δασκαλόπουλος λάνσαρε μια σχετικά διαφοροποιημένη  – σε σχέση με την πάγια αντίληψη του ΣΕΒ- άποψη για τη διαδικασία της ανάπτυξης κι εν προκειμένω για την έξοδο από την κρίση. Έκανε λόγο για ‘εθνική παραγωγική αναπροσαρμογή’ η οποία θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στη χρόνια υστέρηση της πατρίδας μας. Η αντίληψη που είχε δεν φαίνεται πως διέφερε από την έννοια της ‘παραγωγικής ανασυγκρότησης’, η οποία το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται από εργοδότες και συνδικαλιστές αλλά και πολιτικούς που ανήκουν σε διάφορα σημεία του πολιτικού φάσματος.

Ο ίδιος  θεώρησε ότι τα πρώτα Μνημόνια  περιλάμβαναν μέτρα «οδυνηρά και άδικα για όλους όσοι τα υφίστανται, ωστόσο αναπόφευκτα μετά από τόσες δεκαετίες ολιγωρίας και ατολμίας», έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι η χώρα χρειάζεται έναν άλλο οικονομικό προσανατολισμό, μια άλλη επενδυτική φιλοσοφία, ακόμα και για  μια νέα πολιτική πραγματικότητα έκανε λόγο. Κι εκεί, όπως ίσως θυμάστε, παρεξηγήθηκε…Θ.Α.

Δημοσιεύτηκε στο 3ο τεύχος του Dairy News, Ιούνιος 2016.

You might also like