oNvit: Παγωτό από γάλα γαϊδούρας

Πειραματικό προϊόν ομάδας φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην Καρδίτσα.

Παγωτό από γάλα γαϊδούρας σχεδίασε και παρήγαγε,  στο πλαίσιο του διαγωνισμού Ecotrophelia Ελλάδα 2016, ομάδα Ελλήνων φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην Καρδίτσα, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριάς τους Ελένης Μαλισσιόβα. Η ομάδα περιμένει τώρα έναν επενδυτικό άγγελο που θα ενδώσει στην απόλαυση και θα αποφύγει την …αμαρτία.

 

Το παγωτό από γάλα γαϊδούρας που έφτιαξαν στο ΤΕΙ Θεσσαλίας συμμετείχε στο διαγωνισμό Ecotrophelia Ελλάδα 2016. Απέσπασε τα θετικά σχόλια όλων όσων ενημερώθηκαν για τη ‘φιλοσοφία’ πίσω από το σχεδιασμό του αλλά και τη διαδικασία παραγωγής του ενώ όσοι το γεύτηκαν, μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα στο Ζάππειο, έγλυφαν και τα δάκτυλά τους…

Η ομάδα και οι συνεργάτες

Πρόκειται για το oNvit,  ένα παγωτό ονογάλακτος, με μέλι και β-γλυκάνη, χαμηλό σε λιπαρά. Το προϊόν αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Γάλακτος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, από  ομάδα φοιτητών που αποτελούσαν ο Ζήσης Αναγνώστου, η Βασιλική- Νεκταρία Κατσιώνη, Άννα Κρητικάκου και η Κυριακή Μπαμπατζιάνη. Η όλη διαδικασία και η υποψηφιότητα πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της  Δρ. Ελένης Μαλισσιόβα, η οποία είναι καθηγήτρια Εφαρμογών στο παραπάνω εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Για την υλοποίηση του σχεδίου η ομάδα συνεργάστηκε με την εταιρεία Vanilla Gelatο από το Πελόπιο της Αρχαίας Ολυμπίας και τον παραγωγό ονογάλακτος Ιωάννη Δριμιλή και την ομώνυμη φάρμα του. Η πρώτη είναι εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες στο παγωτό και τις δίπλες, και τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε βιομηχανία του κλάδου των τροφίμων.

Η εταιρεία δια αντιπροσώπων και λιανέμπορων διανέμει τις δίπλες της σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, σε συσκευασία 4 κιλών, ενώ όσο αφορά το παγωτό, ο ιδιοκτήτης της,  Χρήστος Σπηλιόπουλος συνεχίζει τους πειραματισμούς του, κυρίως για την παρασκευή παγωτού με γάλα κατσίκας, πολιορκώντας τα τελευταία χρόνια της πολύφερνη αγορά της Αθήνας. Ο δεύτερος είναι ένας μαχητικός κτηνοτρόφος, που διαθέτει φάρμα με γαϊδούρια στο χωριό Αμυγδαλιές στο νομό Ηλείας και παραγωγός ονογάλακτος το οποίο μάλιστα τυποποιεί και διανέμει.

Το προϊόν

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, «όλα τα συστατικά δένουν αρμονικά και δίνουν ένα νόστιμο και αφρώδες παγωτό με ένα ιδιαίτερο οικολογικό χαρακτήρα – την αξιοποίηση ενός ζωικού είδους υπό εξαφάνιση. Είναι ένα παγωτό χαμηλό σε λιπαρά, με ένα μοναδικό δυνατό άρωμα στόματος, ακατανίκητο άρωμα και   γλυκιά κρεμώδη υφή   εκτός από τα μοναδικά χαρακτηριστικά υγείας και ευζωίας που κατέχει.».

Σύμφωνα με την Ελένη Μαλισσιόβα, η οποία έχει πλούσια ερευνητική δραστηριότητα στο χώρο της τεχνολογίας τροφίμων και διεθνές συγγραφικό έργο , «το Onvit« κατέχει ισχυρισμό υγείας λόγω  της β-γλυκάνης που μειώνει τη χοληστερόλη και ισχυρισμό διατροφής μιας και είναι χαμηλό σε λιπαρά. To oNvit είναι μια καινοτόμια: είναι το πρώτο παγωτό ονογάλακτος στην Ελλάδα και το πρώτο που δεν χρησιμοποιεί ζάχαρη αλλά μέλι και β-γλυκάνη».

Όπως οι δημιουργοί του προϊόντος υποστηρίζουν το  oNvit επιπλέον κουβαλά ένα σημαντικό οικολογικό μήνυμα καθώς υποστηρίζει την αξιοποίηση ενός είδους ζώων υπό εξαφάνιση: των όνων.

Δοκιμάζοντας το συγκεκριμένο προϊόν στο πλαίσιο της Ecotrophelia Ελλάδα 2016,  γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι  το παγωτό είναι φτιαγμένο από ένα διαφορετικό από το σύνηθες γάλα, στην προκειμένη περίπτωση από γάλα γαϊδούρας σε ποσοστό 70%, γάλα το οποίο δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μυρωδιά αλλά έχει χαμηλά λιπαρά. Για τις ανάγκες του ‘πειράματος’ φτιάχτηκαν τρεις γεύσεις: βανίλια Μαδαγασκάρης, φράουλα- κεφίρ και κακάο Λατινικής Αμερικής.

Χρησιμοποιήθηκε ότι πιο γευστικά ‘καθαρό’ από την άποψη της πρώτης ύλης για να μπορεί να πάρει ο παραγωγός το 100% από κάθε γεύση. Αυτή τη στιγμή η παρασκευή παγωτού από γάλα γαϊδούρας βρίσκεται σε πειραματική φάση από την εταιρεία που συμμετείχε στο διαγωνισμό, η ίδια όμως εταιρεία παράγει ήδη παγωτό από γάλα κατσίκας το οποίο ετοιμάζεται να λανσάρει σε πανελλαδικά. Θ.Α.

Δημοσιεύτηκε στο 5ο τεύχος του Dairy News, Σεπτέμβριος 2016.

You might also like