Πιέσεις στην Τσεχία για την περί γιαουρτιού της πολιτική

Η εθνική νομοθεσία των Τσέχων ευθέως αντίθετη στα ελληνικά συμφέροντα και τη διεθνή νομοθεσία.

Μάχη δίνει η χώρα μας ενάντια στην Τσεχία αναφορικά με τη νομοθεσία που αφορά το γιαούρτι, καθώς εδώ και χρόνια οι Τσέχοι, εντελώς αυθαίρετα και σχεδόν απροκάλυπτα, καταστρατηγούν κάθε έννοια κοινοτικού δικαίου κι εμπορικού ανταγωνισμού.

 

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας, σήμερα (17 Ιουλίου, 2017), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της παρέμβασής του για τις «συνέπειες της υποχρεωτικής επισήμανσης της χώρας καταγωγής στην εσωτερική αγορά», εξέφρασε την αντίθεσή του προς τον Τσέχο συνάδελφό του Marian Jurečka σχετικά με την υιοθέτηση εθνικής νομοθεσίας η οποία νομιμοποιεί στην Τσεχία την εμπορία προϊόντων με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο Έλληνας υπουργός στην τοποθέτησή του και απευθυνόμενος στον Τσέχο υπουργό επεσήμανε: “Αγαπητέ Marian η λέξη «ελληνικό» ταυτίζεται αποκλειστικά και μόνο με ελληνική προέλευση όπως έχει ήδη επισημάνει σχετικά και ο Επίτροπος. Και η επισήμανση του Επιτρόπου είναι επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δε νομίζω ότι συνάδει τέτοιες διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ. να οδηγούνται σε άλλες αίθουσες για επίλυση. Θα σε παρακαλούσα να ανακαλέσεις τη σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ο υπουργός επιβεβαίωσε οτι πρόκειται άμεσα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που με τόση προσμονή περιμένει η αγορά και αφορά στην αναγραφή χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα προϊόντα του γαλακτοκομικού/ τυροκομικού κλάδου.

Συγκεκριμένα ο υπουργός σχολίασε: ” η αναγραφή Χώρας ή οποιουδήποτε άλλου γεωγραφικού προσδιορισμού, κάτι που σημαίνει αποκλειστικά και μόνο προέλευση είναι επιθυμητή για τον καταναλωτή αφενός και αφετέρου ενισχύει τη θέση των παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα προστατεύοντάς τους έναντι πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού. Θα προχωρήσουμε εντός των ημερών και στη χώρα μου στη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας”.

 

You might also like