«Μυκονιάτικες γεύσεις εν πλω» από την Golden Star Ferries

Πωλητήριο παραδοσιακών προϊόντων – και πολλών τυροκομικών- στα πλοία της ακτοπλοϊκής εταιρείας.

Παραδοσιακά προϊόντα από διάφορα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, μεταξύ τους πολλά ιδιαίτερα τυροκομικά, θα είναι διαθέσιμα πλέον από το Κατάστημα Παραδοσιακών Προϊόντων στα πλοία των Golden Star Ferries.  To ξεκίνημα έγινε στο  Superferry II.

 

Στο κοινό των περισσότερων από 1.500 επιβατών του νέου Ε/Γ-Ο/Γ Superferry στη γραμμή Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος – Μύκονος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά  στις 17/6/ 2016, η εκδήλωση «Μυκονιάτικες γεύσεις εν πλω…» που οργανώθηκε από το Δήμο Μυκόνου και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ), στο πλαίσιο του αναπτυξιακού της ρόλου.
 Η παρουσίαση συνεχίστηκε και στην επιστροφή.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει στην προβολή των τοπικών προϊόντων των Κυκλάδων για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στην ενδυνάμωση της γαστρονομικής ταυτότητας κάθε νησιού και τη γνωριμία των νησιωτών με τα προϊόντα και των άλλων νησιών. Η συμμετοχή, των επιβατών ήταν μεγάλη  και το στοχευμένο κοινό αποτελούσαν κυρίως νοικοκυρές, ταξιδιώτες θρησκευτικού τουρισμού και μάγειρες. Τρία νησιά των Κυκλάδων είχαν την τιμητική τους σε αυτή την πρώτη προσπάθεια: Μύκονος, Άνδρος, Τήνος.

Στιγμιότυπο από την πρώτη εκδήλωση στο Ε/Γ-Ο/Γ Superferry. Η εταιρεία είναι διατεθειμένη να φιλοξενεί συχνά παρουσιάσεις τοπικών παραγωγών στα πλοία της.

 

Προϊόντα από τη Μύκονο

Παρουσιάστηκαν τα προϊόντα:  λούζα,  λουκάνικο (Σταύρος Μενάγιας),  ξινότυρο,  γιαούρτι, τυροβόλια η κοπανιστή (Τυροκομείο Μυκόνου), προϊόντα ζύμης (Αρτοποιίες Κουτσούκος & Κουτσοθανάσης) και  αμυγδαλωτά (mykonos bites).

Προϊόντα από την Άνδρο

Η Άνδρος εκπροσωπήθηκε από τον τυροκόμο Νίκο Ασούτη ο οποίος μίλησε στο κοινό για τον τρόπο της ποιοτικής παραγωγής των προϊόντων του και παρουσίασε τυριά όπως  μαραθοτύρι, βολάκι, γραβιέρα, τυρί της μπουρνιάς, μαλακό τυρί, τυρί με σουμάκ και μαστίχα κ.ά.

Προϊόντα από την Τήνο

Την Τήνο εκπροσώπησε η Λουίζα Αρμακόλα και η βιοτεχνία της “Το ντουλάπι της γιαγιάς”, παρούσης και της “γιαγιάς” Ιωσηφίνας Δελατόλα. Παρουσιάστηκαν: προϊόντα αρτοποιίας, παξιμαδάκια με πορτοκάλι, με ντομάτα, ολικής κ.λ.π., το εξαιρετικό προϊόν της Τήνου, τα άγρια αγγιναράκια, και σάλτσες που φανερώνουν ευρηματικότητα στη χρήση των λίγων πλην ποιοτικών υλικών της κυκλαδικής γης. Οι συνταγές έχουν γίνει με μεράκι και μετά από χρόνια έρευνας, η Ιωσηφίνα Δελατόλα υποστηρίζει πως οι συνταγές της έχουν απολήξεις στην αρχαιότητα. Παρούσα και πάλι η “Μπύρα Νήσος” από την μικροζυθοποιία της Τήνου, που αν και η επίδειξη έγινε πρωί, το κοινό δοκίμαζε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το προϊόν.

Η διοργανώτρια αρχή ανακοίνωσε ότι εκδηλώσεις της συγκεκριμένης δράσης θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα όλο το χρόνο, καλεί μάλιστα τους παραγωγούς των νησιών να συμμετάσχουν σε μια από τις επόμενες εκδηλώσεις.

Φωτογραφίες: Golden Star Ferries.

You might also like