Επίσκεψη Αποστόλου σε κτηνοτρόφους και τυροκόμους στην Καρδίτσα

Τον πρωταγωνιστικό  ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει  η κτηνοτροφία στην παραγωγική  ανασυγκρότηση της υπαίθρου εξήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη σημερινή επίσκεψη του σε μεγάλες κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες της Καρδίτσας.

 

Συγκεκριμένα ο υπουργός επισκέφθηκε το τυροκομείο «Κίσσας», στη συνέχεια την προβατοτροφική μονάδα  του Κ. Κωφού στο Μουζάκι και ακολούθως  την αγελαδοτροφική μονάδα «Τρέμμας» που δραστηριοποιείται στην εκτροφή αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και στην παραγωγή κρέατος.

Κατά την ξενάγησή του στις κτηνοτροφικές μονάδες ο υπουργός τόνισε πως η  Καρδίτσα διαθέτει σήμερα σημαντικό κτηνοτροφικό κεφάλαιο (περίπου 200.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή) το οποίο αν συνδυάσει την παραδοσιακή εκτροφή με τους σύγχρονους όρους εκτροφής  και την καινοτομία, μπορεί να αποτελέσει, όπως τόνισε, εργαλείο παραγωγής πλούτου.

Κατά τις συνομιλίες του με τους παραγωγούς ο Υπουργός υπογράμμισε  τη σπουδαιότητα της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥπΑΑΤ  για την   υποχρεωτική αναγραφή  στο γάλα. «Με  το νομοσχέδιο που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή, καθιστούμε  υποχρεωτική την ευκρινέστατη αναγραφή στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας αρμέγματος στις συσκευασίες τους  και στο κρέας της χώρας προέλευσης στις ταμειακές μηχανές στους χώρους πώλησης. Η διάταξη αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και της μαύρης διακίνησης στον αγροτικό χώρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του υπουργείου και της Κυβέρνησης   που έχουν ως στόχο την επίλυση δυσχερειών σε σημαντικούς τομείς  όπως είναι το κόστος παραγωγής, η εξασφάλιση της ρευστότητας των παραγωγών, η αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, το φορολογικό και το ασφαλιστικό των γεωργοκτηνοτρόφων κ.ά.

Τέλος,  ο Β. Αποστόλου επεσήμανε πως ένα σημαντικό  μέρος των πόρων το νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2014 – 2020 θα κατευθυνθεί στον κτηνοτροφικό κλάδο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «μέσα  από την κτηνοτροφία μπορεί η ύπαιθρος να γίνει  συνώνυμο της ανάπτυξης και της  παραγωγής πλούτου». 

You might also like