Σωκράτης Κουρέλλας (BioPan): «Η Πολιτεία να βοηθήσει χωρίς ενδοιασμούς και ‘φρένα’»

Συνέντευξη με τον τυροκόμο, επιχειρηματία και πολιτικό από τα Γρεβενά

Ο  Σωκράτης Κουρέλλας, έμπειρος επιχειρηματίας και δημόσιο πρόσωπο της Μακεδονίας, ζητάει από τους Έλληνες παραγωγούς να προστατέψουν τη φέτα, ζητάει από το τραπεζικό σύστημα να γίνει συνεργάτης της πρωτογενούς παραγωγής και από τους πολιτικούς ζητάει να στηρίξουν με έργα την ελληνική γαλακτοκομία/ τυροκομία.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου

Άνθρωπος της δουλειάς αλλά ιδιαίτερα εξωστρεφής όταν μιλάει για τον κλάδο του, παραδοσιακός τυροκόμος αλλά και μοντέρνος επιχειρηματίας με μόνιμο εξαγωγικό προσανατολισμό και διεθνή παραγωγική παρουσία πλέον, δημόσιο πρόσωπο με συμμετοχή στα κοινά και διάθεση προσφοράς στον τόπο του, ο Σωκράτης Κουρέλλας δεν χρειαζόταν ιδιαίτερα τη δημοσιότητα που του έδωσε η πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν στην έδρα της επιχείρησής του, έξω από την πόλη των Γρεβενών (στη φωτογραφία υποδέχεται τον Επίτροπο).

Πάντως τις δηλώσεις τις έκανε στο συνεργείο που ακολουθούσε τον Επίτροπο. Ο τυροκόμος αλλά και φαρμακοποιός και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Σωκράτης Κουρέλλας δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία ότι «αισθάνεται περήφανος για την επιλογή να επισκεφθεί την μονάδα του ο κορυφαίος παράγοντας του αγροτικού χώρου στην Ευρώπη και ότι είναι μια αναγνώριση των προσπαθειών των ανθρώπων της εταιρείας». Τόνισε ότι «προσφέρθηκαν στον Ευρωπαίο Επίτροπο διάφορες ποικιλίες φέτας που παράγονται στο τυροκομείο, του έγινε επίδειξη  των σταδίων επεξεργασίας και τονίστηκε η σημασία να παραμείνει η φέτα με την ταυτότητα πού την διακρίνει από όλα τα αλλά τυριά».

Το Dairy News όμως, με αφορμή αυτή την επίσκεψη, ζήτησε από τον Έλληνα τυροκόμο να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν μπροστά και πίσω από τις κάμερες με τον Ιρλανδό γραφειοκράτη, τα όσα γίνονται στο εξωτερικό αλλά, κυρίως, τα όσα συντελούνται σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής.

Dairy News| Κύριε Κουρέλλα, δεχτήκατε πρόσφατα στην παραγωγική μονάδα σας στα Γρεβενά  την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν βρήκατε την ευκαιρία να μιλήσετε μαζί του για το ζήτημα της φέτας.

Σωκράτης Κουρέλλας|  ‘Εκμεταλλευόμενοι’ κατά κάποιο τρόπο την επίσκεψη του κυρίου Χόγκαν στις εγκαταστάσεις μας, αναδείξαμε το ζήτημα της φέτας και αναφερθήκαμε ασφαλώς στα προβλήματα που υπάρχουν. Ο Επίτροπος μας είπε ότι στηρίζει τις ενέργειες της ελληνικής πολιτείας για τη φέτα, μας είπε ότι αν ακολουθήσουμε τον ορθό δρόμο δεν θα υπάρχει πρόβλημα και μας έδωσε την υπόσχεση ότι θα είναι αρωγός των προσπαθειών μας.

Σας έπεισε με τα όσα σας είπε;

Κοιτάξτε, τις δηλώσεις αυτές τις έκανε και δημόσια και στις κατ’  ιδίαν συζητήσεις μας. Αν μας έπεισε; Κατά την άποψή μου η πορεία των θεμάτων αυτών δεν εξαρτάται από τον Επίτροπο. Κατά την απολύτως προσωπική άποψή μου, τα πράγματα πλέον εξαρτώνται από τον ίδιο τον  Έλληνα παραγωγό. Αυτός είναι που θα αναδείξει τη διαφορά της φέτας σε σχέση τα άλλα τυριά που προσπαθούν να ‘κλέψουν’ το όνομά της.

Τι ακριβώς εννοείτε;

Αν κυκλοφορήσουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα ένα αυτοκίνητο Μερσεντές, με ένα απλό σασί και το σήμα της Μερσεντές μπροστά, θα μπορέσουμε να το πουλήσουμε; Όχι. Διότι το γερμανικό πρωτότυπο έχει καλύτερη ποιότητα, έχει κατοχυρωμένο στη αγορά brand, διότι έχει πίσω του μεγάλα προγράμματα υποστήριξης. Γι’  αυτό και εμείς ζητήσαμε από τον Επίτροπο προγράμματα προώθησης και προβολής του προϊόντος, ούτως ώστε να πάμε στην αγορά του Καναδά και να πείσουμε τον κόσμο ότι η φέτα παράγεται από αιγοπρόβειο ελληνικό γάλα, το οποίο συλλέγεται στην Ελλάδα με το ιδιαίτερο μικροκλίμα της, τα ιδιαίτερα αρώματα κ.λπ.

 

Ο Σ. Κουρέλλας, πρώτος από δεξιά με τον Επίτροπο Φ. Χόγκαν και τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

 

Εσείς έχετε μεγάλη εμπειρία εξαγωγών. Πως βλέπετε να πηγαίνει αυτός ο τομέας;

Αυτή τη στιγμή, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα και λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, η ελληνική παραγωγή έχει στραφεί προς το εξωτερικό. Αυτό που συμβαίνει όμως είναι ότι εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες, πολλές φορές, κάνουμε νοθείες και στη συνέχεια προσπαθούμε να αναδείξουμε το προϊόν. Να σας το πώς πιο απλά για να το καταλάβετε: δεν είναι δυνατό να πωλείται βιολογική φέτα στην τιμή των 5,20 ευρώ το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής της βιολογικής φέτας είναι 6 ευρώ το κιλό. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να πιστέψουμε στο προϊόν, να το αγαπήσουμε και να μην ψάχνουμε απλώς και μόνο να ‘αγοράσουμε’ ρευστότητα από τη διεθνή αγορά επειδή δεν υπάρχει στην εγχώρια.

Σε προϊοντικό επίπεδο πως τα πάτε;

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, η εταιρεία ερευνώντας την αγορά, δημιούργησε ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο αυτή τη στιγμή παράγεται στην Αμερική και διατίθεται σε 650 σημεία πώλησης. Είναι ένα προϊόν το οποίο δεν περιέχει πηκτίνη ή άλλα πρόσθετα, με φυσικά φρούτα, με ελληνική παραδοσιακή συνταγή αλλά με μια δική μας πλέον τεχνική. Είναι βιολογικά γιαούρτια και παντρεύουμε την ποιότητα με μια πολύ καλή τιμή σε μια αγορά που, όπως γνωρίζετε, είναι πολύ δύσκολη.

Τα οργανικά γιαούρτια της Κουρέλλας διανέμονται σε 650 σημεία των ΗΠΑ. Η παραγωγή στις ΗΠΑ ήταν ένας από τους επιχειρηματικούς στόχους του Σ. Κουρέλλα που από τα Γρεβενά βάλθηκε να κατακτήσει την αμερικανική αγορά προσφέροντας ποιοτικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.

 

Πως βλέπετε την επιχειρηματική εικόνα αυτή τη στιγμή

Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε, όχι μόνο οι επιχειρηματίες  αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, να πούμε την αλήθεια αφού όμως δούμε πρώτα τα πράγματα με μια ρεαλιστική ματιά. Ως σήμερα κρύβαμε πολλά από τα προβλήματά μας κάτω από το χαλάκι, τα προβλήματα όμως συσσωρεύονται και διογκώνονται. Το πολιτικό σύστημα ασθενεί σήμερα και δεν μπορεί να δώσει λύσεις.

Τι προτείνετε λοιπόν;

Πιστεύω ότι η αγροτική παραγωγή και, γενικότερα, ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα. Δεν είναι λοιπόν δυνατό να λειτουργεί αυτός ο τομέας χωρίς να είναι σύμμαχος με τον τραπεζικό τομέα.  Δεν μπορείς να κάνει πολλά χωρίς να έχεις ένα τραπεζικό σύστημα φιλικό δίπλα σου. Ή χωρίς να έχεις μια πολιτεία η οποία να σε αναγνωρίζει και να σου συμπεριφέρεται ως ισότιμο συνεταίρο. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει η επιχειρηματικότητα σε ένα φορολογικό σύστημα σαν το σημερινό. Πρέπει να μπορεί ο επιχειρηματίας να ξανα-επενδύει και να ξανα-δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα. Δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιείται το κέρδος, διότι αυτό συμβαίνει όταν το κέρδος φορολογείται σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 80%. Έτσι πια, δεν μπορεί να επενδύσει κανείς. Και μάλιστα στον πρωτογενή τομέα…

Ο Επίτροπος Χόγκαν (δεύτερος από δεξιά) και ο υπουργός Αποστόλου δοκιμάζουν προϊόντα του Σωκράτη Κουρέλλα που τους παρατηρεί…

 

Μαθαίνουμε ότι έχετε αναλάβει μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία στα Γρεβενά για κοινή δράση επαγγελματιών. Τι ακριβώς κάνετε;

Πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε ομάδες παραγωγών. Αυτές οι ομάδες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δεν είναι άτυπες ομάδες παραγωγών που εδράζονται σε μια κοινή βάση, αλλά πλέον τις δημιουργούμε δίνοντάς τους μια νομική μορφή. Θέλουμε να μπορούν οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις ομάδες αυτές συμπληρώνει ο ένας τον άλλον σε διάφορα ζητήματα κι όχι μόνο οικονομικής φύσης. Αυτές οι ομάδες όταν θα δημιουργηθούν θα είναι κάτω από τη δική μας στέγη, θα δημιουργηθούν προσθετικά πολλές ομάδες παραγωγών οι οποίες θα μπορούν αργότερα να διαπραγματεύονται από την αγορά πρώτων υλών, μέχρι την πώληση των τελικών προϊόντων.

Αναφέρεστε στη συμβολαιακή γαλακτοπαραγωγή που έχετε δημιουργήσει με τη συγκεκριμένη επιχείρηση που επισκέφτηκε μαζί με τη δική σας ο Επίτροπος Χόγκαν;

Αυτό που δημιουργούμε αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο πρωτοπόρο· βρίσκεται σε ένα ανώτερο επίπεδο… Θέλουμε να πάρουμε π.χ. πέντε προβατοτρόφους και να επενδύσουν σε κοινές μονάδες προβατοτροφίας. Από την πλευρά μας θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν ένα κοινό διατροφικό πρότυπο το οποίο θα ελέγχεται από εμάς και θα τους απαλλάξουμε από τον προβληματισμό για το πώς πρέπει να εκτρέφοντα τα ζώα. Έτσι θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και να μπορούν να ασχοληθούν με το ίδιο το ζώο. Για να γίνει αυτό, ο κτηνοτρόφος πρέπει να έχει το χρόνο, να μην ασχολείται με το που θα ψάξει να βρει κι είδους ζωοτροφή να αγοράσει. Αυτή η διαδικασία λοιπόν δεν αφορά ένα μόνο άνθρωπο, αλλά μια ομάδα παραγωγών με κοινό στόχο. Αυτό ακριβώς το κομμάτι πρέπει να προσεχτεί: αν οι πολιτικοί θέλουν να βγάλουν τον κόσμο από το αδιέξοδο, πρέπει να δώσουν την ευκαιρία στους επιχειρηματίες να υλοποιήσουν πρωτοβουλίες, χωρίς ενδοιασμούς και ‘φρένα’, να τους αφήσουν να λειτουργήσουν δημιουργικά όπως στις άλλες χώρες.

Ποια είναι η Κουρέλλας- ΒιοΠαν

  • Ιδρύθηκε το 1992, από μετατροπή ομόρρυθμης εταιρείας που αποτελούσε συνέχεια προσωπικής εταιρείας που δραστηριοποιούνταν στο ίδιο αντικείμενο από το 1960.
  • Εδρεύει στο 1o χλμ. της οδού Γρεβενών-Μεγάρου σε ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις. Διαθέτει δικό της δίκτυο συλλογής γάλακτος, μονάδα αποθήκευσης, παστερίωσης, επεξεργασίας, ωρίμανσης, τυποποίησης και αποθήκευσης ετοίμων προϊόντων.
  • Παράγει φέτα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, τυρί κατσικίσιο, τυρί με σκόρδο και πιπεριά, τυρί με ελιά και τσίλι, μπάτζιος, μανούρι και ένα τοπικό τυρί, Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, το Ανεβατό που η εταιρεία ταυτοποίησε, κατοχύρωσε –παράγει και διακινεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
  • Το 1996, έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή βιολογικών γαλακτομικών προϊόντων, που διακινεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με το σήμα ΒιοΠαν και με τις γερμανικές προδιαγραφές της ‘Naturland’.
  • Λειτουργεί ένα σημαντικό για τη βιολογική γεωργία ολοκληρωμένο αυτό-τροφοδοτούμενο σύστημα παραγωγής γαλακτομικών προϊόντων. Σήμερα συμμετέχουν 90 αμιγώς βιολογικά γεωργοκτηνοτροφικά νοικοκυριά και καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα σιτηρών, ψυχανθών και ποικίλων άλλων κτηνοτροφικών τροφών, για την αυτοτροφοδοσία του συστήματος με ελληνικής παραγωγής ζωοτροφές για την εκτροφή των 20.000 και πλέον βιο-εκτρεφόμενων αιγοπροβάτων.
  • Συνολικά παράγονται 250 τόνοι βιολογικών τυριών και 600 τόνοι συμβατικών τυριών. Το 80% αυτών διατίθεται σε χώρες της Ευρώπης.

 Ποιος είναι ο Σωκράτης Κουρέλλας

Είναι γεννημένος το 1961 στο Μέγαρο Γρεβενών, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής Πατρών, παντρεμένος με δύο παιδιά και φαρμακοποιός στα Γρεβενά. Είναι επίσης πρόεδρος της Κουρέλλας Α.Ε. Διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος (1999-2006) και  πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών (1999- 2002), μέλος του Περιφερειακού Ταμείου Δυτικής Μακεδονίας και αιρετό μέλος από το 2002 έως το 2006 του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, μέλος του Δ.Σ. της Τ Ε Δ Κ Γρεβενών, αντιπρόσωπος στην Κ Ε Δ Κ Ε την περίοδο 2002-2006 και αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής εταιρείας Γρεβενών και του Βιοτεχνικού Πάρκου Γρεβενών. Υπήρξε Νομαρχιακός Σύμβουλος (2006), αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Γρεβενών, Μέλος του Δ.Σ της αστικής Εταιρίας μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Ορίζοντες (καταπολέμηση των ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών)  .

 

Δημοσιεύτηκε στο 7ο τεύχος του Dairy, Ιούνιος 2017.Φωτογραφίες: Γραφείο Ε.Ε. στην Ελλάδα, Κουρέλλας Α.Ε.

 

 

You might also like