Αλέξανδρος Μουμτζής: Τυροκομικά και άλλα γαλακτοκομικά προβλήματα

Αλέξανδρος Μουμτζής

Τυροκομικά και άλλα γαλακτοκομικά προβλήματα

Θεσσαλονίκη 2017

74 σελ.

Διάθεση: Αριστομένης Δ. Φίκας [ 2310 567490 και [email protected]]

Η γαλακτοκομία και η τυροκομία είναι ανθρώπινες παραγωγικές δραστηριότητες που κουβαλάνε πίσω τους χιλιετίες παράδοσης και αναρίθμητες εξελίξεις, σήμερα όμως έχουν συνδεθεί απόλυτα με τις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία.

Η επιστημονική γνώση που έχει συσσωρευτεί στους δύο αυτούς κλάδους είναι εντυπωσιακή σε όγκο και επιστημονικό εύρος, δεν είναι όμως πάντα εύκολα προσπελάσιμη ή πλήρως κατανοητή από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω βιομηχανίες. Τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προβλήματα συνεχίζουν να απασχολούν, σχεδόν καθημερινά, μικρούς και μεγάλους παραγωγούς κι επιχειρηματίες, αλλά και περιφερειακούς επαγγελματίες όπως οι κτηνοτρόφοι, οι γεωπόνοι, οι τεχνολόγοι τροφίμων, ακόμα και φοιτητές.

Το παρόν βιβλίο, γραμμένο από έναν έμπειρο επαγγελματία του τυροκομικού κλάδου και σήμερα σύμβουλο επιχειρήσεων, αποτελεί μια μικρή αλλά ουσιαστική συμβολή στη διερεύνηση των προβλημάτων που απασχολούν τους δύο κλάδους αλλά κι ένα λειτουργικό εγχειρίδιο πρακτικών, εύκολα εφαρμόσιμων  λύσεων.

Ας ξεκινήσουμε από το συγγραφέα: ο κτηνίατρος Αλεξ. Μουμτζής διετέλεσε επί 20 χρόνια διευθυντής σε βιομηχανίες γάλατος (Κολιός, Αλπίνο) ενώ για 12 χρόνια δίδαξε τα γνωστικά αντικείμενα «Γαλακτοκομία», «Τεχνολογία Κρέατος» και «Επιθεώρηση Τροφίμων» στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία 15 χρόνια δραστηριοποιείται στο συμβουλευτικό κλάδο παρέχοντας υπηρεσίες  σε επιχειρήσεις τροφίμων αλλά και ως μελετητής και επιθεωρητής σχεδίων Διαχείρισης Ασφάλειας και Ποιότητας.

Το βιβλίο τώρα:  περιέχει ολιγοσέλιδα, συνοπτικά άρθρα για μια σειρά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των γαλακτοπαραγωγών και των τυροκόμων. Τα κείμενα είναι χωρισμένα σε έξι κατηγορίες: Ελαττώματα Τυριών, Γιαούρτης, Κρέμας Γάλακτος, Βουτύρου και Θερμικά Κατεργασμένου Γάλακτος καθώς και Αλλοιώσεις Παγωτού.

Γραμμένο με το ύφος μιας εισήγησης σε κοινό, με τη συνοδεία απλών πινάκων, ενδεικτικών φωτογραφιών και χρησιμοποιώντας ένα σύντομο γλωσσάρι όρων/εννοιών/ πρακτικών, προσανατολισμένο αυστηρά στην παροχή σύντομων, εύληπτων συμβουλών σε ανθρώπους της δουλειάς, το βιβλίο του Αλ. Μουμτζή μπαίνει στην «καρδιά» μιας τυροκομικής μονάδας από την πρώτη κιόλας σελίδα του: το φούσκωμα των τυριών και τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή του φαινομένου είναι το πρώτο κείμενο που διαβάζει ο αναγνώστης.

Ο συγγραφέας καταπιάνεται με προβλήματα όπως το πίκρισμα, το μούχλιασμα, το «άναμμα», τη σήψη των τυριών κ.ά., ξεκινώντας πάντα από την περιγραφή του φαινομένου, τις διάφορες εκδοχές της εμφάνισης και τις συνέπειές του, καταλήγοντας πάντα στις πρακτικές λύσεις. Το ίδιο και στο γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο  και φυσικά το γάλα όπου ο συγγραφέας αναφέρεται σε ανεπιθύμητες οσμές και γεύσεις, το πήξιμο και την αμμώδη σύστασή του κ.ά.

Τέλος αναφέρεται στις ποικίλες αλλοιώσεις του παγωτού (πικρή ή όξινη γεύση, υδαρή σύσταση, σπογγώδη υφή, μη ομαλή τήξη κ.ά.), ενώ εμβόλιμα στα κείμενα υπάρχουν μικρά σημειώματα για το νομικό καθεστώς του γιαουρτιού, τους σταθεροποιητές, τη λεύκανση του αγελαδινού γάλακτος, την παραφίνωση των τυριών κ.ά.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Θεσσαλονικιώτικη εταιρεία «Αριστομένης Δ. Φίκας: Ένζυμα-Χημικά», η οποία δραστηριοποιείται στο γαλακτοκομικό/ τυροκομικό κλάδο διαθέτοντας πρώτες ύλες και συστατικά τροφίμων, μηχανήματα τροφίμων, συσκευές και όργανα χημικών και μικροβιολογιών εργαστηρίων, καθώς και φυσικές και συνθετικές χρωστικές.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε  με το συγγραφέα ως εξής: email:[email protected] και τηλ.: 2310 902283, 6974 089 289.

You might also like