Κώστας Ηλιάκης: «Οι ξενοδόχοι προτιμούν τα ξένα τυριά. Είναι φθηνότερα…»

Συνέντευξη με τον τυροκόμο από το Κάτω Μαλλάκι Ρεθύμνου.

Η εταιρεία ‘Μεράκι Ηλιάκη‘ ξεκίνησε το 1974 ως ατομική επιχείρηση  όταν ο ιδρυτής της, Γεώργιος Ηλιάκης ίδρυσε  ένα μικρό τυροκομείο στο Κάτω Μαλλάκι Ρεθύμνου για την τυροκόμηση του γάλακτος που παράγονταν από τα ζώα του.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου

 

Συνδύασε έτσι  την κτηνοτροφική μονάδα μου με  ένα σύγχρονο τυροκομείο που παρήγαγε  παραδοσιακά προϊόντα, παρασκευασμένα  με τον πατροπαράδοτο τρόπο χωρίς προσθήκες υποκατάστατων.

Το 1991 αποφασίζει να εκσυγχρονίσει το μικρό  τυροκομείο του και το 1993, δύο δεκαετίες μετά το ξεκίνημά του, εγκαθίσταται σε καινούργιες εγκαταστάσεις. Το 1996 εντάσσεται  στο νόμο 866 /96 και λαμβάνει κοινοτική χρηματοδότηση με την οποία τελειοποιεί την μονάδα του (παραλαβή γάλακτος, συντήρηση , τυροκόμηση, πιέση ,αλάτισμα , ωρίμανση ,ψύξη και συσκευασία). Από το 1997, όταν η επιχείρηση μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία, τυροκόμος ανέλαβε ο γιος του Κωνσταντίνος, απόφοιτος από την  Τυροκομική Σχολή Ιωαννίνων. .

Όταν το 2002 επιστρέφει πια και ο δεύτερος γιος της οικογένειας, ο Ιωσήφ έχοντας τελειώσει τα Τ.Ε.Ι. Άρτας ως ζωοτέχνης, ξεκινάει ο εκσυγχρονισμός της δεύτερης μονάδος της κτηνοτροφικής. Έτσι, δημιουργήθηκε μια υπερσύχρονη μονάδα εκτροφής ζώων και παραγωγής γάλακτος η οποία τελειοποιείται το 2007 με δυνατότητα εκτροφής 700 ζώων.

Το ίδιο διάστημα, η εταιρεία αναπτύσσει και εμπορικές δραστηριότητες (διακίνηση- πώληση), στις αγορές τις Κρήτης, ενώ μέσω της συμμετοχής της σε εκθέσεις, απευθύνεται πλέον και στο αθηναϊκό κοινό.

Το Dairy News επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Ηλιάκη και του ζήτησε τη γνώμη του για μια σειρά θέματα που απασχολούν την κρητική παραγωγή. Ας δούμε τις μας είπε.

Για τον τουρισμό

“Δεν μας βοηθά πολύ, διότι οι ξενοδόχοι προτιμούν τα ξένα τυριά τα οποία είναι φθηνότερα. Κάνουν βέβαια μια ‘κρητική γωνιά’, όπου βάζουν λίγα πράγματα. Εκεί κάτι γίνεται… Οι τουρίστες που φεύγουν από το νησί παίρνουν επίσης κάποια τυριά. Λίγα πράγματα, αλλά παίρνουν. Όσο για τις πατρίδες τους, είναι αρκετοί πλέον αυτοί που ζητούν κρητικά προϊόντα”.

Για τις εξαγωγές

“Εξάγω στο Λονδίνο, σε delicatessen το οποίο ανήκει σε Έλληνα. Είμαι ικανοποιημένος διότι όσο πάει ο καιρός πηγαίνει όλο και καλύτερα. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη κι εφόσον έχεις τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, δεν δημιουργούνται προβλήματα. Η Περιφέρεια βοηθάει, παρ’ όλη την κρίση. Με τη βοήθειά της, τα προϊόντα μας έχουν εκτεθεί σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του κόσμου”.

Για την ανάγκη δημιουργίας νέων προϊόντων

“Πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα- δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στη γραβιέρα, τον ξηρό ανθότυρο και τη μυζήθρα. Εμείς κάνουμε 45 προϊόντα! Βγάζουμε γραβιέρα με μυρτίλο, με μπούκοβο, με θυμάρι, με ολόκληρο πιπέρι, γραβιέρα με πέντε πιπέρια κ.ά. Πάνε πολύ καλά. Βγάζουμε επίσης γαλομυζήθρα, το λεγόμενο ντακοτύρι,  ξυνομυζήθρες, φέτες κατσικίσιες και πρόβιες, γιαούρτια, κρέμες, ρυζόγαλα κ.ά”.

Για την κτηνοτροφική μονάδα του

Έχουμε δική μας σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα η οποία μας προμηθεύει ένα μέρος του γάλακτος που χρησιμοποιούμε. Είναι ζώα που τα είχαμε από παλιά και συνεχίζουμε να εκτρέφουμε. Οι τιμές που πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι δεν είναι υψηλές.. Εμείς φροντίζουμε να πληρώνουμε κάτι παραπάνω τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Καταλαβαίνουμε ότι η δουλειά τους, όπως και η δική μας άλλωστε, είναι δύσκολη”.

 

You might also like