Σε αναβρασμό, για το γάλα, οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι

Πυκνώνουν τις πιέσεις, ζητούν τη λήψη μέτρων- συνέντευξη Τύπου της ΕΟΑΣΝΛ.

Εντείνουν τον αγώνα τους οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Ελλάδας, προκειμένου να σταματήσει η κατρακύλα των τιμών γάλακτος και στο πλαίσιο αυτό, πυκνώνουν τις συναντήσεις τους με στελέχη του πολιτικού κόσμου, τις κινητοποιήσεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις. Χθες, κάποιοι από αυτούς έδωσαν συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα.

 

Πρόκειται για κτηνοτρόφους που συνδέονται με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), εκφράζουν τις απόψεις του ΚΚΕ και αντιμετωπίζουν, όπως όλοι οι συνάδελφοί τους, το οξυμένο πρόβλημα των τιμών.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν, εκτός από τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα,  οι Αριστείδης Γαϊτάνης, μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου και ο Γιώργος Αποστόλου, μέλος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Τσαρίστανης, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι «αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα ως συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, των αποφάσεων στα πλαίσια της ΚΑΠ της Ε.Ε και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της ασυδοσίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο γάλα και το κρέας».

Οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για άγρια φορολογία, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, διάφορα χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ κ.ά. με αποτέλεσμα την απώλεια πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματος τους.

Η βιομηχανία: ασύδοτη

Στο επίκεντρο της κριτικής τους βρέθηκε για μια ακόμα φορά η ομάδα των ισχυρών γαλακτοβιομηχανιών οι οποίες, κατά τους κτηνοτρόφους, φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης. «Με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, μια χούφτα μεγαλοβιομήχανοι στο χώρο του γάλατος καθορίζουν τις χαμηλές τιμές στο προϊόν μειώνοντας συνεχώς το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Ακριβώς αυτή είναι η περίφημη οικονομία της αγοράς, ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης, ότι ‘η αγορά καθορίζει τις τιμές’ που ακούνε οι κτηνοτρόφοι από την κυβέρνηση. Είναι η ασυδοσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να αγοράζουν πάμφθηνα από τον κτηνοτρόφο και να πουλάνε πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση το γάλα και το κρέας» αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Η Διεπαγγελματική: ανίκανη

Το πρόβλημα είναι ότι οι κτηνοτρόφοι της ΕΟΑΣΝΛ, είναι αντίθετοι και με τον τρόπο που συντίθεται η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους της ΕΟΑΣΝΛ, «η δημιουργία Διεπαγγελματικής στο γάλα που διαφημίζεται ως επιτυχία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από συνδικαλιστικούς φορείς των κτηνοτρόφων δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λύσει τα ζητήματα ελέγχου και ποιοτικών χαρακτηριστικών στον γάλα, της τιμής αλλά και της έγκαιρης πληρωμής χωρίς ‘φέσια’ στους κτηνοτρόφους. Βάζουν στη Διεπαγγελματική κυριολεκτικά τον λύκο (μεγάλες βιομηχανίες) να φυλάει το πρόβατο (κτηνοτρόφοι που θα ξεκληριστούν αλλά και μικροί τυροκόμοι που θα καταστραφούν από τον ανταγωνισμό). Καμιά Διεπαγγελματική οργάνωση σε κανένα προϊόν από όσα λειτουργούν δεν έλυσε αυτά τα ζητήματα».

Η ομάδα των κτηνοτρόφων της ΕΟΑΣΝΛ και η Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων Νομού Λάρισας, οργανώνουν περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά του Νομού το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας:

  • Καμιά μείωση της τιμής του γάλακτος και κρέατος.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα ώστε να μην πουλήσουν τα κοπάδια.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές, με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.
  • Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει επιτέλους ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο. Όσοι λένε για κτηνοτροφικό ΕΛΓΑ κοροϊδεύουν τους κτηνοτρόφους. Και κτηνοτροφικό τμήμα του ΕΛΓΑ να υπάρξει αν δεν αλλάξει ο κανονισμός πάλι δεν θα αποζημιώνονται οι απώλειες και κάθε χρόνο τα ασφάλιστρα θα αυξάνουν.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στα ζώα και την παραγωγή για τον καταρροϊκό πυρετό.
  • Να μην ισχύσει φέτος το ΑΤΑΚ σε χωράφια.

Στην κεντρική φωτογραφία οι δύο κτηνοτρόφοι με τον Ρίζο Μαρούδα (δεξιά). Φωτό: https://paidis.com/

You might also like