«Περίμενα 9 μήνες την Αρχαιολογική για μια άδεια»

O Γιάννης Μαστρόκαλος, κτηνοτρόφος & τυροκόμος από τη Σίφνο.

Ο Γιάννης Μαστρόκαλος έχει ένα από τα μεγαλύτερα κοπάδια της Σίφνου και ασχολείται επαγγελματικά με την κτηνοτροφία και την τυροκομία, μαζί με το συνεταίρο του Αγησίλαο Κρανίδη, με τον οποίο διαθέτουν στο νησί πιστοποιημένο τυροκομείο.

 

Το κοπάδι του Γ. Μαστρόκαλου αποτελείται από 300 γίδια, 100 πρόβατα και ορισμένες αγελάδες. Αν και ασχολείται χρόνια με την κτηνοτροφία, η είσοδός του στην τυροκομία ήταν δύσκολη υπόθεση καθώς αντιμετώπισε κι αυτός προβλήματα στο ξεκίνημά του.

Τον ρωτάμε λοιπόν αν αληθεύει ότι η ίδρυση τυροκομείου στη Σίφνο ήταν μια μπελαλίδικη υπόθεση, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. «Ασ’ τα μην τα ρωτάτε τι αντιμετώπισα για να φτιάξω το τυροκομείο. Μόνο για την οικοδομική άδεια, χρειάστηκε να περιμένω εννέα μήνες την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Μεγάλη καθυστέρηση είχαμε και στην άδεια του ΕΦΕΤ αφού χρειάστηκαν τέσσερις μήνες να την πάρουμε» μας λέει χαμογελώντας όταν τον συναντάμε στις Καμάρες, στο κεντρικό λιμάνι του νησιού.

Ο Γ. Μαστρόκαλος παράγει περίπου 5 τόνους μανούρα το χρόνο αλλά και ξινομυζήθρα, ενώ τον ενδιαφέρει, μελλοντικά και η παραγωγή φέτας την οποία θα διακινεί στο νησί ως λευκό τυρί άλμης. Τα προϊόντα του κατευθύνονται κυρίως στην τοπική κατανάλωση και σε μικρά σουπερμάρκετ και delicatessen στην Αθήνα.

«Δεν έχουμε παραγωγή για να πάμε στα μεγάλα σουπερμάρκετ» μας λέει ο Σιφνιός τυροκόμος και μας ενημερώνει ότι «παλαιότερα μας πλησίασε μεγάλη αλυσίδα για να της δώσουμε μανούρα αλλά ήταν τέτοιες οι ποσότητες που ήθελε που δεν ήταν δυνατόν να την εξυπηρετήσουμε».

Η μανούρα

Ο Γ. Μαστρόκαλος πουλάει τη μανούρα 12 ευρώ στη χονδρική, τιμή την οποία θεωρεί ικανοποιητική για τα δεδομένα της εποχής. «Εκτός από το γεγονός ότι θέλει πολύ γάλα για να φτιάξεις μανούρα, το συγκεκριμένο προϊόν θέλει ‘χέρια’, τα εργατικά δηλαδή είναι αυξημένα. Από την άλλη, ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει οτι θέλει 3-4 μήνες ωρίμανση για να βγει στο εμπόριο. Έτσι, τα 12 ευρώ, είναι μάλλον φθηνά» υποστηρίζει.

Διαβεβαιώνει όμως το Dairy News ότι τόσο αυτός όσο και οι άλλοι παραγωγοί κάνουν ότι μπορούν για να προσφέρουν το προϊόν φθηνότερα. «Υπάρχει κρίση, όλοι καταλαβαίνουμε το τι περνάμε…» σχολιάζει.

Ο συνομιλητής μας δεν είναι ικανοποιημένος από την ‘αναγνωρισιμότητα’ του πιο εμβληματικού προϊόντος της Σίφνου: «Η μανούρα δεν είναι τόσο γνωστή πανελλαδικά όσο θα της ταίριαζε. Για να γνωρίσει ο κόσμος το προϊόν θα πρέπει να γίνει συντονισμένη διαφήμιση, διότι χρειαζόμαστε βοήθεια» μας είπε.

Όσο για την πολιτική του κράτους για την κτηνοτροφία, κατά τον Γ. Μαστρόκαλο είναι «μαύρη κι άραχνη». «Η μπάλα το τριφύλλι στην Αλίαρτο για παράδειγμα κοστίζει 2-3 ευρώ κι εδώ κοστίζει 8 ευρώ. Μας τρώνε τα μεταφορικά. Και οι μεταφορείς πρέπει να ζήσουν, δεν λέω, αλλά δεν είναι δυνατόν να έχει η μπάλα τρία ευρώ αγορά και πέντε μεταφορικά» μας λέει με μια δόση απόγνωσης στον τόνο της φωνής του.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 9ο τεύχος του  Dairy News, Δεκέμβριος 2017.

Αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα στη μανούρα;

Κύριε Μαστρόκαλε, για τη μανούρα χρησιμοποιούμε μόνο  αιγοπρόβειο γάλα ή να βάζουμε και αγελαδινό;

Να βάζουμε και αγελαδινό. Και δεν το λέω επειδή έχω μερικές αγελάδες…

Ποια είναι η παράδοση;

Η παράδοση είναι το αιγοπρόβειο, αλλά δεν θεωρώ λάθος να βάζουμε και αγελαδινό μέχρι 20%. Γίνεται και για λόγους κόστους, αλλά και για να ‘διαφοροποιηθεί’ λίγο ο κάθε παραγωγός από τους άλλους.

You might also like