Και τώρα ‘τρέχουμε’: Μέτρα Αποστόλου για έλεγχο στο γάλα

Διασταυρώσεις παραστατικών, έλεγχος κινήσεων λογαριασμών, συστηματικές δειγματοληψίες γάλακτος, ιχνηλασιμότητα, προσλήψεις σε ΕΛΓΟ- ΕΦΕΤ κ.ά.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου αναγνώρισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ΥπΑΑΤ με αφορμή τον ‘αποκεφαλισμό της ηγεσίας του ΕΛΓΟ- Δήμητρα, ότι η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και πρέπει να ενισχυθεί περεταίρω αν θέλουμε να επιβιώσει.

 

«Είναι γεγονός ότι βιώνουμε μία κρίση στον γαλακτοκομικό τομέα. Η επιλογή μας να στηρίξουμε την κτηνοτροφία είναι αυτονόητη. Και  τα θέματα του ελέγχου της αγοράς του γάλακτος είναι αλληλένδετα με αυτή την επιλογή» είπε ο υπουργός, διευκρίνισε όμως για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ότι στο πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε η διακίνηση γάλακτος μεταξύ των κρατών μελών για τη μεταποίηση και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ή άλλων τροφίμων δεν αντίκειται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Και φυσικά δεν μπορεί να απαγορευτεί.

Παράλληλα ο υπουργός διευκρίνισε ότι η τιμή παραγωγού των κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως είναι το γάλα, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, διαμορφώνεται ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικής παρέμβασης στον καθορισμό της.

Ο υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με σκοπό να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της διαφάνειας της αγοράς και της αποφυγής παραπλάνησης του καταναλωτή.

Υποσχέθηκε επίσης συνεχείς και εξαντλητικούς ελέγχους στην εθνική αγορά γάλακτος ενώ επισημοποίησε αυτό που άτυπα είχε υποσχεθεί στους κτηνοτρόφους κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε πόλεις της Θεσσαλίας: την ουσιαστική συμμετοχή των κτηνοτρόφων – εφόσον το επιθυμούν- στη λειτουργία του ΕΛΟΓΑΚ. «Η Κυβέρνηση δεν θα είχε καμία αντίρρηση, ακόμη και να τους  παραδώσει τη διαχείρισή του» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, εφόσον όμως  δημιουργηθεί μια και μόνη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Δέσμη μέτρων για τον έλεγχο της αγοράς

 Σύμφωνα με τον υπουργό, τα μέτρα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση σχεδιασμού είναι τα παρακάτω.

1) Δόθηκε εντολή για:

  • Άμεση τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης του 2011, για το Άρτεμις ώστε να γίνεται άμεση καταγραφή και διασύνδεση με το ΟΣΔΕ  και να δηλώνεται ο αριθμός των προβάτων, του κωδικού των ενωτίων των ζώων και η θέση του στάβλου.
  • Τα μητρώα κτηνιατρικής να  επικαιροποιηθούν άμεσα. Το γάλα που παρέδωσε ο κτηνοτρόφος θα είναι σε αντιστοιχία με το γάλα που παράγουν τα ζώα του.
  • Το ΣΥΚΑΠ (Συντονιστικό Κέντρο Καταπολέμησης της Απάτης) να διασυνδεθεί με το Άρτεμις. Θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής γάλακτος και στο γάλα που εισάγεται από γειτονικές χώρες της Βαλκανικής.
  • Να γίνεται διασταύρωση με παραστατικά ΑΦΜ, καταγραφή εισαγωγέων εμπόρων χονδρικής με μικτά κλιμάκια ΕΦΕΤ- ΕΛΓΟ, Ορκωτούς λογιστές, ΣΔΟΕ.
  • Να ελέγχονται οι κινήσεις λογαριασμών σχετικά με αγορές-πωλήσεις γάλακτος και προϊόντων γάλακτος.
  • Να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στην ιχνηλασιμότητα στα τυροκομεία.
  • Θα ενεργοποιηθεί άμεσα το Π.Δ. 420 του 1993 από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών που ορίζει την υποχρεωτική δήλωση όλων των τροφίμων ζωικής προέλευσης από τα κράτη μέλη αλλά φαίνεται ότι δεν τηρείται. Στις πύλες εισόδου, στα τελωνεία, να καταγράφεται όλη η ποσότητα γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

2) Δεν επαρκεί το προσωπικό στον ΕΛΓΟ, ΕΦΕΤ και στις Περιφέρειες. Θα γίνει συνεννόηση με το Υπ. Οικονομικών  για να εξαιρεθεί άμεσα το 60ημερο για εκτός έδρας, ανά έτος για τους ελέγχους για το γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού ελέγχου από τις εισφορές του Άρτεμις που συγκεντρώνει ο ΕΛΓΟ.

3)  Κατατίθεται  άμεσα Τροπολογία στον Ν. 4235/2014 για τις κυρώσεις ώστε να γίνουν πιο αυστηρές.

4) Θεσπίζεται άμεσα, Ειδικό Ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου για το γάλα και για όλα τα προϊόντα γάλακτος και ιδιαιτέρα για την φέτα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ και τον ΕΦΕΤ ώστε να γίνονται συστηματικές δειγματοληψίες όχι μόνο στις γαλακτοβιομηχανίες αλλά και στα σημεία λιανικής πώλησης και στη μαζική εστίαση (εστιατόρια, ξενοδοχεία).

You might also like