Tyrobox της Belgomilk και ζήτω η αυτονομία!

Αυτόνομο τυροκομικό εργαστήρι που πάει ...παντού.

Το Tyrobox της Belgomilk είναι ένα αυτόνομο τυροκομικό εργαστήρι του οποίου την παραγωγή μπορεί να την διαχειριστεί ένα και μόνο άτομο. Είναι κατάλληλο για την παραγωγή μαλακών/σκληρών τυριών, βουτύρου, γιαουρτιού και εμφιάλωσης γάλακτος.
Φωτογραφίες: Belgomilk.

 

Το Tyrobox  ´γεννήθηκε´ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, με σκοπό να δώσει στους Έλληνες κτηνοτρόφους τη δυνατότητα να παράγουν μόνοι τους τυρί, με νόμιμο τρόπο. Πρόκειται για ένα τύπου container, στο εσωτερικό του οποίου λειτουργεί ένα πλήρες τυροκομείο.

Με τη χρήση του, ο κάθε κτηνοτρόφος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει με ακρίβεια την παραγωγή του, εξασφαλίζοντας έτσι κι ένα σοβαρό, σταθερό εισόδημα για την οικογένειά του, ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Αυτή την στιγμή Tyrobox έχουν εγκατασταθεί στην Ελασσόνα, το Γύθειο, το Βόλο, την Ιθάκη, τη Χαλκιδική, το Λαγκαδά και την Κομοτηνή.

Δύο εγκαταστάσεις μικρών τυροκομείων Tyrobox στην ελληνική περιφέρεια. Πάνω εγκατάσταση στο νησί της Ιθάκης και κάτω, ένα Tyrobox στο Βόλο.

 

H διαδικασία

Το τυροκομικό εργαστήρι Tyrobox, είναι τυποποιημένο, συγκεκριμένων διαστάσεων (13 Χ 3 μέτρα) και πληροί όλες τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Παραδίδεται έτοιμο προς χρήση με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και τη σχετική πολεοδομική άδεια.

Η παραγωγική διαδικασία στο τυροκομικό εργαστήρι του Tyrobox προβλέπει τα εξής στάδια:

Το γάλα παραλαμβάνεται και αποθηκεύεται σε μια παγολεκάνη ψύξης (4°C). Με τη βοήθεια αντλίας, μεταφέρεται στο φίλτρο (κορυφολόγος) με σκοπό τη φυγοκέντριση και τον επιπλέον καθαρισμό του. Από τον κορυφολόγο, το γάλα μεταφέρεται στο βραστήρι, όπου θερμαίνεται σε θερμοκρασία 68° C για περίπου 17-20 λεπτά. Σε αυτό το σημείο πραγματοποιείται η παστερίωση.

Από το βραστήρι διοχετεύεται με αντλία στον ψύκτη, όπου μειώνεται η θερμοκρασία του γάλακτος στους 32° C. Έπειτα ακολουθεί η τοποθέτησή του στην πήχτρα. Στο στάδιο αυτό ο τυροκόμος βάζει καλλιέργεια (CaCl) και μαγιά/πυτιά για να ξεκινήσει η διαδικασία της πήξης του γάλακτος.

Μετά από μια ώρα, το γάλα έχει πυκτώσει (τυρόπηγμα) και γίνεται ο διαχωρισμός του τυροπήγματος από το τυρόγαλα. Ο τυροκόμος τοποθετεί το τυρόπηγμα σε καλούπια (στα τεζάκια) για αποστράγγιση και σχηματισμό λευκού τυριού.

Μετά από μερικές ώρες το τυρί βγαίνει από τα καλούπια και τοποθετείται στο θάλαμο ωρίμανσης (22-25°C) μέχρι να γίνει το ΡΗ κατάλληλο και να είναι δυνατόν να αποθηκευτεί στο θάλαμο ψύξης (2-5°C).

Το Tyrobox της Belgomilk μεταφέρεται παντού (κι εύκολα) και παραδίδεται στον παραγωγό με όλες τις απαραίτητες άδειες.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Tyrobox της Belgomilk στα: [email protected],  Τηλ. 2311 820373 και www.belgomilk.gr

You might also like