Οι μεγάλοι της παγκόσμιας γαλακτοπαραγωγής

Οι Top 20 μεταποιητές επεξεργάζονται το 25% της γαλακτοπαραγωγής.

Ο διεθνής ερευνητικός φορέας IFCN Dairy Research Network ο οποίος παρακολουθεί συστηματικά την παγκόσμια αγορά γάλακτος, έδωσε στη δημοσιότητα την λίστα με τους Top 20 μεταποιητές γάλακτος σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Η λίστα, η οποία δημοσιεύεται κάθε διετία, παρουσιάζει τα μερίδια αγοράς που κατέχουν οι μεγαλύτεροι γίγαντες της παγκόσμιας μεταποίησης και τα φετινά στοιχεία δείχνουν ότι οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες συλλέγουν 211 εκατ. τόνους γάλακτος ή το 25,4% της παγκόσμιας γαλακτοπαραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική ποσότητα που επεξεργάστηκαν οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες ανέβηκε από τα 200 εκατ. τόνους το 2015 στα 211 εκατ. τόνους το 2017. Όπως και στη λίστα που δημοσιεύτηκε το 2016 η αμερικανική Dairy Farmers of America (DFA) βρίσκεται στην κορυφή με 29,2 εκατ. τόνους γάλακτος που αντιπροσωπεύει περίπου το 3,5% της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος.

Η πρώτη τριάδα εταιρειών, δηλαδή οι DFA, Fonterra (Νέα Ζηλανδία)  και Lactalis (Γαλλία) είναι η ίδια με τη λίστα του 2016.  Τις ακολουθούν οι εταιρείες Arla (Δανία), Nestlé (Ελβετία) και Friesland Campina (Ολλανδία) στις θέσεις 4-6 της κατάταξης.

Η εταιρεία Saputo (Καναδάς) μετά την απόκτηση της Murray Goulburn (Αυστραλία) ανήλθε στην έβδομη θέση, ενώ στην 8η θέση βρέθηκε η αμερικανική Dean Foods.

 

Δυναμώνει η γαλακτοπαραγωγή στην Ινδία

Η νέα είσοδος και μάλιστα με ιδιαίτερη σημασία είναι η εταιρεία Amul από την Ινδία. Η εταιρεία επεξεργάστηκε 9,3 εκατ. τόνους γάλα και πέταξε στην 9η από την 13η θέση, επιβεβαιώνοντας έτσι την παγκόσμια εντύπωση ότι η Ινδία εξελίσσεται σε μεγάλο παίκτη της παγκόσμιας γαλακτοπαραγωγής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της IFCN εκτός από την αδιαμφισβήτητη αύξηση της ινδικής παραγωγής, η εκτόξευση αυτή έχει να κάνει και με το νέο τρόπο πιστοποίησης του γάλακτος ου υιοθέτησε πρόσφατα η διεθνή αρχή.

Στις θέσεις 13 και 15 συναντάμε τους πρώτους κολοσσούς από την Κίνα, τις εταιρείες Yili Group και Mengniu που μαζί επεξεργάζονται 13,6 εκατ. τόνους γάλακτος.  Όσο για τη τιμή του γάλακτος αυτή ποικίλει από 0,5 μέχρι και 2 δολάρια το λίτρο κατά τη διάρκεια του 2017, αλλά όπως εκτιμάει η διεθνή οργάνωση η μέση τιμή για το γάλα που επεξεργάστηκαν οι πρώτες 20 εταιρείες είναι 1 δολάριο ανά λίτρο.

You might also like