Ο Δρόμος της Φέτας Ελασσόνας …

Πραγματοποιήθηκε η ανανεωμένη Γιορτή ‘Φέτα 2018‘ (μετά από διακοπή έξι ετών, από το 2012) στην Ελασσόνα, το διάστημα 14 έως 16 Σεπτεμβρίου 2018, με περισσότερους από 25.000 ανθρώπους να έχουν επισκεφθεί την έκθεση και να συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στο τριήμερο, στη «μητρόπολη» της φέτας.
Ανταπόκριση: Δημήτρης Μιχαηλίδης (αγροτικός δημοσιογράφος)

 

Και μαζί με τα τυροκομεία, και τους chef μαγειρικής που έδειχναν πολλούς τρόπους κατανάλωσης, ήταν και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, των κτηνοτρόφων που παράγουν τον «λευκό χρυσό». Μάλιστα ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, με την Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέα Κτηνοτρόφων Αττικής) επέλεξε να επιδεικνύει, με ένα επιδεικτικό βραστήρα INOX ST, την εύκολη δυνατότητα τυροκόμησης.

Εάν το παραγόμενο καθημερινά γάλα είναι μέχρι περίπου 300 λίτρα, μπορεί ο κτηνοτρόφος, αν μπορεί να το πουλά στην λιανική, να το μεταποιεί σε τυρί, με βάση τον νόμο 4235/2014 για την οικοτεχνία. Έτσι ο κτηνοτρόφος μπορεί να περιορίσει σημαντικά την εξάρτησή του από τον «γαλατά», και να παύσει ο κτηνοτρόφος να είναι υποκείμενο συνεχούς εκβιασμού από τους μεταποιητές και εμπόρους.

Κι εκεί στη Φέτα 2018 επισκέφθηκαν πολλοί το stand του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής και συνομίλησαν με την Μάγδα Κοντογιάννη (τέταρτη γενιά) και την μητέρα της Κατερίνα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφους, στην Αττική, στο Περιστέρι πρώτα και στο Μενίδι από το 1966, συνεχώς, εκεί που στο Google Maps εντοπίζουμε την περιοχή που χαρακτηρίζεται «Βουστάσιο Κοντογιάννη».

Η  Μ. Κοντογιάννη, με καταβολές Βλάχικες (Βαρδούσια) και Αρβανίτικες (Δερβενοχώρια), στην τέταρτη δεκαετία της, μαζί με τον αδελφό της Γιάννη, μετά από βίαιη, ανήθικη και ανεπίτρεπτη-άδικη παρέμβαση στον τρόπο ζωής τους, από τους καινούργιους αφιχθέντες νεοαστούς, ανέλαβαν την τέταρτης γενιάς κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Μια κτηνοτρόφος και τέσσερις πανεπιστημιακοί. Από αριστερά οι Δ. Κουρέτας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;), Γ. Αρσένος (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης), Γ. Παλησίδης (Χαροκόπειο) και Αν. Ακτύπης (Γεωπονικό). Η Μ. Κοντογιάννη έκανε παρέμβαση στην εκδήλωση για τη διατροφική αξία της φέτας.

 

Σήμερα με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής «Άγιος Γεώργιος», ως μια σύγχρονη οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών μάχονται για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, του Αττικού τοπίου, και του τρόπου ζωής των Αρβανιτών, Σαρακατσάνων και Βλάχων της υπαίθρου της Αττικής. Άλλωστε στην Αττική ζούνε μαζί με τους νεοαστούς 200.000 περίπου γιδοπρόβατα και 4.000 αγελάδες, σε 1.800 εκτροφές.

Το ενδιαφέρον της εστιάσθηκε στις δεξιότητες και τεχνικές όλων των συμπολιτών για την παρασκευή της δικιάς τους τροφής, κυρίως διαφόρων τυριών, κρέμας, γιαουρτιού κλπ. καθώς και στην ανάγκη συλλογικών κοινωνικών δομών.

Με ισχυρή επίγνωση της ανάγκης εξεύρεσης συμβιωτικών λύσεων στην περιαστική ζώνη, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να καταστούν βιώσιμες (αειφόρες) με συλλογική δράση και συνεργασία, οι κτηνοτρόφοι παράγουν πρωτογενείς αξίες, πλούτο, σε μια νεοταξική κοινωνία που σχεδόν μισεί την παραγωγή.

Φρέσκια φέτα, φτιαγμένη στο περίπτερο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, στη διοργάνωση ‘Φέτα 2018’, στην Ελασσόνα. Στο βάθος η Κατερίνα Κοντογιάννη.

 

‘Φέτα 2018’: πολλές εκδηλώσεις

Η Μάγδα Κοντογιάννη και τα άλλα μέλη, το 2015, ξεκίνησαν με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής πρόγραμμα εξωστρέφειας και προσέγγισης των αστών-καταναλωτών συμπολιτών, με ομιλίες, εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια κλπ. Έτσι το 2016 κατέγραψαν 114 δημόσιες προδημοσιευμένες, ανοικτές εκδηλώσεις με κύριο κορμό την τυροκόμηση με τον ειδικό επιδεικτικό παστεριωτήρα INOX ST και συνεχίζει μέχρι σήμερα αδιαλείπτως. Και αυτό έδειχναν εκεί στην «Μητρόπολη» της φέτας, στην Ελασσόνα, στους πρόποδες του Ολύμπου. Σε μια εξαιρετικής ποιότητας τελείως καινούργια εκδήλωση, με καταπληκτικές καινοτομίες.

Στην ‘Φέτα 2018’, εκτός από το καθαρά «υλικό» τομέα, των κτηνοτρόφων, των τυροκόμων, των τεχνικών υποστηρικτικών προμηθευτών και των μαγείρων, είχε πολλά ακόμα, όπως πωλητήριο φέτας και τοπικά παραγόμενων προϊόντων. Επίσης πολύ σημαντική καινοτομία ήταν ο «Δρόμος της Φέτας στην Ελασσόνα», με επισκέψεις σε ποιμνιοστάσια, χώρους βόσκησης, τυροκομεία, επισκέψιμα οινοποιεία και άλλα αξιοθέατα όπως μοναστήρια κ.λπ.

Η σημαντικότατη και σπουδαία καινοτομία ήταν το πρόγραμμα παραλλήλων εκδηλώσεων, το οποίο μετά την υλοποίησή του, μπορεί να χαρακτηρισθεί καταπληκτικό. Ήταν μάλιστα τόσο πυκνή η ροή των πληροφοριών που δεν μπορούσες να παρακολουθήσεις όλες τις εισηγήσεις, καθ όσον μερικές εκδηλώσεις συνέπιπταν χρονικά με άλλες σε διαφορετικό σημείο της Ελασσόνας (Δημαρχείο, Θέατρο, κεντρική πλατεία).


Στην κεντρική φωτογραφία (Δ. Μιχαηλίδης): Μια από τις πολλές ευχάριστες στιγμές στο stand του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής με τον Νικόλαο Ευαγγέλου (Δήμαρχο Ελασσόνας), τον Βασίλη Ζάρκο (Δήμητρα & Επιμελητήριο Λάρισας), τον Νίκο Γκονέλα (chef της Δήμητρα), την Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέα Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) και τον Κώστα Βράκα (Chef της Δήμητρα).

You might also like