Παρουσιάστηκε στη Βοιωτία το έργο Forage4climate

Στην Κτηνοτροφική Βαγίων εφαρμόζονται σημαντικές παρεμβάσεις.

Επιστημονική ομάδα από το Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή Γεώργιο Ζέρβα κι επιστήμονες από πανεπιστήμια της Σαρδηνίας (Ιταλία), παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του φιλόδοξου ευρωπαϊκού προγράμματος Forage4climate, στην επιδεικτική κτηνοτροφική μονάδα ‘Κτηνοτροφική Βαγίων’ (Βοιωτία), η οποία εφαρμόζει το πρόγραμμα, με στόχο τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Τα αποτελέσματα κρίνονται ως απολύτως θετικά.
Ρεπορτάζ & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Την παρουσίαση έκανε ο επικεφαλής της υλοποίησης του έργου, καθηγητής Γεώργιος Ζέρβας και την παρακολούθησαν δεκάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της ΑττικοΒοιωτίας, τυροκόμοι και στελέχη γαλακτοκομικών βιομηχανιών, επιχειρηματίες από τον κλάδο του γάλακτος και δημοσιογράφοι.

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Ζέρβας παρουσιάζει το έργο Forage4climate στην Κτηνοτροφική Βαγίων.

 

Όλοι τους είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, τόσο από τους επιστήμονες όσο και από τους υπεύθυνους της μονάδας για τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί αλλά και τα πρώτα, απολύτως θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων κτηνοτροφίας.

Στο εσωτερικό της μονάδας, ο Γ. Ζέρβας εξηγεί σε κτηνοτρόφους πως υλοποιείται η διατροφή ακριβείας στην Κτηνοτροφική Βαγίων.

 

Το συμπέρασμα από τις τοποθετήσεις των υπευθύνων του προγράμματος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αλλά κι από την εμπειρία που μετέφεραν οι Ιταλοί πανεπιστημιακοί – οι οποίοι έλαβαν το λόγο- είναι ότι η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους, όχι μόνο δεν μειώνει την κερδοφορία τους αλλά, αντίθετα, την αυξάνει καθώς σημαντικά καθημερινά κόστη, όπως η διατροφή των ζώων και η κατανάλωση ενέργειας, μπορούν να μειωθούν προς όφελος του περιβάλλοντος και του επιχειρηματία της μονάδας.

Σημαντικές μειώσεις στα καθημερινά κόστη μιας παραγωγικής μονάδας – όπως η Κτηνοτροφική Βαγίων- επιτυγχάνονται με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διατροφής, αξιοποίησης της κόπρου και μείωσης της ενέργειας.

 

Τρεις είναι οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται στη συγκεκριμένη μονάδα η οποία ανήκει στον επιχειρηματία Αντώνη Τουρκοχωρίτη, ο οποίος δραστηριοποιείται τόσο στον κτηνοτροφικό (διαθέτει και πτηνοτροφική μονάδα) όσο και στο γεωργικό τομέα. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διατροφής με εφαρμογή διατροφής ακριβείας, η βελτίωση του τρόπου διαχείρισης της κόπρου της μονάδας και η μείωση της ενέργειας που δαπανάται κυρίως για άλμεξη και συντήρηση του γάλακτος.

Αντώνης Τουρκοχωρίτης, ένας εκ των ιδιοκτητών της Κτηνοτροφικής Βαγίων. Πείστηκε οτι μόνο με τη βοήθεια της επιστήμης μπορεί να εκσυγχρονίσει τη μονάδα του και να κερδίσει από αυτό. Και το υλοποιεί με επιτυχία.

 

Η πιο σημαντική από τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, καθώς το πρόγραμμα στην Κτηνοτροφική Βαγίων βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά τη διατροφή των περίπου 2.000 προβάτων που εκτρέφονται εκεί. Η μονάδα εκτροφής προβάτων φυλής Χίου ιδιοπαράγει το 100% των χονδροειδών ζωοτροφών που χρησιμοποιεί για τη διατροφή του ζωικού κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί ολικό σιτηρέσιο από σανό μηδικής, άχυρο σιτηρών, τα οποία δεματοποιεί από τις γειτονικές καλλιεργούμενες εκτάσεις και μίγμα συμπυκνωμένων ζωοτροφών που αγοράζει εξ’ ολοκλήρου έτοιμο.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΒΑΓΙΩΝ

Το πρόγραμμα Forage4climate, το οποίο ξεκίνησε το 2016 σε Ιταλία και Ελλάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020,  εκτιμά ότι μπορεί να επιφέρει μείωση των τιμών του αποτυπώματος άνθρακα κατά 5% στο παραγόμενο γάλα αγελάδων και προβάτων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τρεις μεγάλες περιοχές στην Ιταλία (Σαρδηνία και Πιεμόντε- Εμίλια Ρομάνα ) και στην Ελλάδα (Πελοπόννησος, Στερεά, Θεσσαλία και Ήπειρος) και η Κτηνοτροφική Βαγίων στη Βοιωτία είναι η πρώτη από τις ελληνικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που συμμετέχουν στο έργο η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματά της.


Πλήρες ρεπορτάζ και συνέντευξη με τους υπευθύνους της Κτηνοτροφικής Βαγίων, αλλά και αναλυτικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του έργου Forage4climate μπορείτε να διαβάσετε στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Dairy News το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα Δεκεμβρίου.

You might also like