Επίτροπος Χόγκαν: «Έχουμε κάνει πολλά για τη φέτα»

Υποσχέσεις μοίρασε -μια ακόμα φορά- ο Επίτροπος Γεωργίας στην Αθήνα.

Συνάντηση εργασίας του υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥπΑΑΤ στην οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, καθώς ένα από τα θέματα της ατζέντας ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής γεωργίας.

 

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν ο σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι διεθνείς συμφωνίες για την προστασία αγροδιατροφικών προϊόντων και ο ρόλος που αναλαμβάνει η  χώρας μας στον τομέα της ψηφιακής γεωργίας και ο Επίτροπος είχε για κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα να πει ένα ‘καλό λόγο’ για τη χώρα.

Από την πλευρά του ο  υπουργός Στ. Αραχωβίτης τόνισε τη σημασία διατήρησης των κονδυλίων για τη νέα ΚΑΠ τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα. Επεσήμανε επίσης το πόσο σημαντικό είναι για την χώρα το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων, τονίζοντας τη διαφορετικότητα στη διάρθρωση της ελληνικής γεωργίας, με τις μικρές και μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις σε σχέση με άλλα Κράτη-Μέλη αλλά και το σημαντικό ρόλο που παίζει η γεωργία για τον κόσμο της υπαίθρου και την ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συμφωνίες τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την χώρα η προστασία των γεωγραφικών μας ενδείξεων ως εργαλείο στήριξης των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων στην διεθνή αγορά και ζήτησε την αποφασιστική συμβολή της Επιτροπής σε όλες τις συμφωνίες που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Επίσης τόνισε τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα προγράμματα προώθησης της ΕΕ για τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα.

Τι είπε ο Χόγκαν για τη φέτα

Ο Phil Hogan ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξή της στη διατήρηση των κονδυλίων για την ΚΑΠ τονίζοντας ότι για να μην υπάρξουν μειώσεις στην ΚΑΠ θα πρέπει να αυξηθούν οι εθνικές συνεισφορές στον ενωσιακό προϋπολογισμό. Δήλωσε αισιόδοξος για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι με το νέο τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ θα μειωθεί το διοικητικό άχθος για γεωργούς και διοίκηση.

Σε ότι αφορά στις διεθνείς συμφωνίες επεσήμανε ότι δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία χωρίς προστασία της Φέτας και ότι σε μια σειρά διαπραγματεύσεων με Βιετνάμ,  Ιαπωνία, Μεξικό έγινε πολύ καλή δουλειά. Αναφέρθηκε στη σημασία αξιοποίησης των προγραμμάτων προώθησης για τα ελληνικά προϊόντα  ενώ για την ψηφιακή γεωργία δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που η κυβέρνηση την έχει θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα της και εκδήλωσε την προθυμία της Επιτροπής να συζητήσει τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής αυτού του φιλόδοξου σχεδίου.

Η δήλωση Χόγκαν για τη φέτα

«Έχουμε συγκεκριμένα κονδύλια προώθησης προϊόντων όπως παραδείγματος χάρη για τη φέτα. Έχουμε πράγματι στηρίξει πάρα πολύ την ελληνική φέτα και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.  Μάλιστα τα τελευταία πέντε  χρόνια έχουν αυξηθεί 8% κατ΄ έτος οι εξαγωγές φέτας από την Ελλάδα.  Έχω  συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις από το 2014 και στις διεθνείς συμφωνίες που έχουμε συνάψει έχουμε προσπαθήσει να εξασφαλίσουμε την πλήρη προστασία της φέτας, και αναφέρομαι σε αυτό το σημείο σε συμφωνίες με την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, το Μεξικό. Άρα λοιπόν αυτό που απομένει είναι να μπορέσουμε να αδράξουμε και τα οφέλη από αυτή την προστασία».

You might also like